donderdag 21 augustus 2014

Gezond leven en van die dingen...

Het is niet altijd makkelijk...

Gezond leven is niet altijd makkelijk.
Geen vlees, wel kaas. Superfoods en raw food, werkt dat? En zijn vitaminen nodig? Kunnen wij niet wat minder suiker eten? Waar zit er allemaal verborgen zout in?....
Lastige vragen en afwegingen.
Dat is dus ook een op-wijking van mij. Te veel daar over nadenken en het dan nog niet weten. Goed willen doen maar niet willen doorslaan. Best streng zijn voor mijzelf maar ook weer niet alle pleziertjes laten.
Ik ben (was) nogal van de zwart-wit. Raar he, voor een kleuren-fan ;) Maar, vooral dankzij Karel, heb ik al wat grijs leren kennen (nee, niet de tinten ;) ).

Het komt, zoals bij alles, aan op voelen (denk ik). Voelt het diep van binnen goed dan zit het goed. Maar dat voelen, dat is niet altijd even makkelijk heb ik al ondervonden. Ik ben beter opgeleid in denken dan in voelen. Wij allemaal vrees ik...
Maar daar werk ik aan. En dat groeit en groeit en ooit ben ik er wel. Of misschien ook niet, maar dan ben ik toch al veel gegroeid :)

Ik vond afgelopen week nog een geweldig boek in de kringwinkel (voor minder dan 1 euro!) dat past bij mijn vragen:


Een boek uit 1975, vanbuiten al wat versleten maar vanbinnen nog als nieuw.
Het is geschreven door Dr. Heinrich Neuthaler. Geweldige mens, lijkt me.
Wat een boekwerk, echt alles komt aan bod.

Wat goed is voor de maag en wat niet (links is niet goed).


Hoe je moet Kneippen:


Waarom roken slecht voor je is (rechts):


Het is dus niet enkel een lees- maar ook een kijkboek.
Met echte foto's én kleurprenten (was toen nog chic).
Ik heb nog niet de tijd gehad om er echt in te lezen maar de stukjes die ik tegenkwam waren al boeiend en soms hilarisch. Met zelfbevrediging moet je oppassen, je houdt er al snel een levenslange neurose aan over. Maar in beperkte mate 'zullen we het stilzwijgend als iets natuurlijk beschouwen'.
Het was duidelijk nog een ander tijd ;)
Hoewel het ook al over stress en angsten gaat, te wijten aan te veel drukte. De 'managerziekte'. Dan pas besef je dat er niets nieuws is onder de zon...

Ik kan daar echt van genieten, van die oude boeken. Die prenten, dat taalgebruik en ook dat veel dikker papier. Met nog een wikkel rond de kaft. Chic!

Alé, er is dus nog hoop voor mij hé. Als ik eens veel tijd heb lees ik mijn boek uit en ben van al die vragen in mijn hoofd vanaf ;)

Ook wel een opwijking van mij: boeken die al zo oud zijn en er zo gekoesterd uitzien kan ik niet laten staan. Ik voel dan de 'verplichting' om er verder zorg voor te dragen...
Soms ben ik naast naïef gewoon een ferme softie :)))

Ik ga nog wat zoeken naar een gulden middenweg enzo. Alles met mate en vooral vol goesting, dat lijkt me wel gezond!

Tips en trics in de trant van dit boek zijn altijd welkom (andere ook hoor) :)

Twijfel is de wachtkamer van inzicht.
-Confucius-
 
Fijne opwijkende donderdag nog,
liefs Els

Ps: Moet ik al lang zeggen: ik kom niet op geweldige rommelmarkten of in geweldige kringwinkels, ik kom er gewoon veel! Dat is dé truc!
Als antwoord op sommige dames hun vraag :)

6 opmerkingen:

 1. Ik vind het een serieus goeie opwijking, dat je oude boeken wilt "redden". Ik heb die opwijking ook ;-). Danzij mensen als ons wordt een klein stukje geschiedenis verder bewaard !

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Oooohh... dat Kneippen! Geweldig! Een paar jaar geleden kwamen wij op vakantie in Duitsland bordjes tegen waarvan wij dachten dat ze naar het plaatselijke café (Kneipe) wezen. Niets was minder waar; gewoon openbare, goed onderhouden plekken waar je met behulp van instructieborden kon 'Kneippen'. Het was heerlijk!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Nu snap ik ook dat er zoveel neuroten rondlopen!!! Hahaha

  Heerlijk zulke oude boeken, dan kun je inderdaad zien hoe de tijden veranderen en op bepaalde vlakken toch ook weer niet. Super!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. het meest aansprekende advies voor gezond eten vind ik nog wel niets te eten wat je oma ook niet gegeten zou hebben (kant en klaar uit de magnetron en zo hadden ze gewoon niet). En in de supermarkt alleen van de buitenste gang. Werkt in ieder geval in onze supermarkten. Buitenste gang is groenten, zuivel, vlees, vis en brood. Alle bewerkte spul, snoep en koek met veel suiker, snacks met veel zout e.d. zitten voornamelijk in de middelste paden.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Inderdaad als je er veel komt vind je de leukste spullen,liefs marloes

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ja dat heb ik ook gemerkt, je moet gewoon net geluk hebben bij de kringloop, dus heel vaak gaan, haha!!

  BeantwoordenVerwijderen

Het is altijd fijn om van jullie te horen! Bedankt voor je reactie!!!