donderdag 20 augustus 2015

Vakantie of toch niet...

Niet ingeloste verwachtingen

Ik ben niet goed in vakantie. Zo, dat is er uit. Opwijking nummer zo veel.
In het voorjaar had ik plots 3 maanden 'vakantie'. Je begrijpt dat in die maanden mijn hoofd niet naar vakantie stond. Eerst moest ik werk zoeken en toen ik het gevonden had was ik zenuwachtig omdat ik op 1 juli opnieuw aan de slag zou gaan.

Nu ben ik weer een maand thuis (omdat de bakker waar ik werk een maand gesloten is) en is het 'weer van dat'. Ik voel me niet in vakantie. Ik heb geen zorgen om werk, ik krijg op 1 september mijn 'echt contract', heb al zin om terug te beginnen en toch...

Karel moet natuurlijk wel werken en dat maakt dat ik hem mis, geen maatje heb om met op stap te gaan en me een beetje schuldig voel tov dat hardwerkend ventje. Dat is een deel van het probleem, het andere deel ben ik. Of 'de maatschappij'.
Vakantie is tegenwoordig vaak synoniem voor moeten. Je moet op reis, je moet spannende dingen doen, je moet op pad, in een ander bed slapen, nieuwe oorden ontdekken, ... Weet ik veel.

En wat deed ik de eerste 2 weken: poetsen, opruimen, de zolder reorganiseren, in de tuin werken,...
Ik was elke avond stik kapot maar voelde me ook elke keer heel voldaan.
Toen kwam er het besef dat mijn vakantie al voor de helft voorbij was en dat ik meer moest genieten.
En daar kwam de stress: wat en hoe en waar en...!!??

Ik wil geen wilde dingen ondernemen zonder mijn Karel (en ok, durf dat ook niet echt) en ik ben meestal liever thuis dan uit...
Dus toen kwam er een diep gesprek met mijn 'goeroe' Karel en besefte ik dat er niets 'Moet'.
Ik ben een muts, ik ben geen wilde avonturier. Daarbij komt nog dat afgelopen maanden, met al die bergen en veranderingen, best wel super vermoeiend voor hoofd en lichaam waren. Dus kan ik een beetje rust wel gebruiken.

Nu doe ik gewoon wat ik meestal doe, als ik vrije tijd heb:


Ik pruts wat in mijn tuintje, oogst allerlei lekkers en zaai nog wat bij.


Ik fiets eens naar de kringwinkel en kan daar niet weerstaan aan allerlei 'palullekes'.


Ik oogst nog wat meer en kook daar vol plezier iets lekkers van. Ik poets wat nodig is.


 Ik bak vaak brood en ander lekkers. Ik maak gordijnen en kussens.


Ik voeder de vogels (voornamelijk duiven) en geniet er van ze te zien smullen.
Ik blog wat, schrijf wat, teken eens iets.


Ik geniet van onze twee poezen, die echt niet dood zijn maar gewoon doen alsof :)
Ik lees wat binnen of buiten.En 's avonds en in het weekend ga ik geregeld op pad met Karel. Te voet of met mijn nieuwe (oude) fiets. Jawel, het is gebeurd, ik heb nu ook een koersfiets. Ik ben besmet :)
Ik moet nog veel oefenen hoor, het voelt echt anders dan op een gewone fiets. Maar ze bolt lekker!
Een echte coureur ga ik nooit worden, daarvoor stop ik te vaak voor foto's en beestjes en van die dingen, maar ik geniet van mijn gele vriendin en dat is het voornaamste.
Ahja, ik ben nog op zoek naar een naam, tips?

Samengevat doe ik allerlei fijns, vliegen mijn dagen voorbij en doe ik naast veel fijns ook best nog wat nuttige dingen.
Ik ben content en in mijn element. Ik voel me goed. Zolang ik maar niet nadenk.
Want dan begint weer dat 'vakantie-idee' te malen.

Dus bij deze maak ik het officieel, voor mijzelf, verban alle twijfel:
vakantie is doen waar je zin in hebt. Is het mutserig, dan is het maar musterig.
Leve 'de dingen die fijn zijn'!

Nog mensen met hetzelfde 'vakantie-idee-probleem'?

(Vergeet de give away niet he...)


Het leven is eigenlijk één grote stage;
je raakt nooit uitgeleerd.
-Olaf Hoenson-


Nog een fijne opwijkende donderdag,
liefs Els

18 opmerkingen:

 1. Marco zegt altijd: je moet niets... Geniet vooral van het moment, of dit nu in de tuin is met je katten of lekker op de racefiets. Dikke knuffel, Natalie

  BeantwoordenVerwijderen
 2. ja ! daar heb ik deze vakantie ook zoveel last van ! Ik wil zoveel doen en de dagen tikken weg alsof het niks is ( maandag moet ik na 6 weken alweer gaan werken ) en ik heb maar ene kleine fractie gedaan van wat ik wilde en ik wil nog ! Ik zou ook moeten ont'moeten' en genieten van wat ik wel doe en heb , maar het lukt me dit jaar niet.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ja hoor els daar heb ik mijn hele leven al last van of last nee ik ben gewoon niet echt een vakantie ganger in de zin van het woord ik houd van mijn vrijheid maar hoef niet persé weg ben heel graag thuis of in de buurt ,en tuurlijk soms gaan we wel verder maar ook dit jaar niet verder dan 1,5 uur rijden en kort.
  Ik geniet van alles wat ik doe zonder dat de klok belangrijk is , dus motto gewoon genieten van het moment ....dikke knuffel

  BeantwoordenVerwijderen
 4. doen waar je zelf van geniet...
  echt belangrijk:-)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. ik snap wat je bedoelt en het is een heel vervelend gevoel; alsof je op moet leven tegen verwachtingen van een ander en de (te hoge) verwachtingen van jezelf. Ik ga graag op vakantie, maar daarbij gaat het niet over ver, exotisch of wat dan ook. Ik wil me graag even los maken, uit het (zelf aangemeten) keurslijf stappen, de natuur in, samen met mijn man en hondje de dingen doen, beleven en voelen waar het écht om gaat.
  Liefst zegt 'men' dat je 'moet genieten'. Há! Moeten en genieten horen niet bij elkaar!
  Je doet het goed meissie! Veel plezier met Smiley! ('Originele' smileys zijn geel, van je mooie fiets word je vrolijk) Liefs!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Het ergste aan vakantie vind ik de heersende opinie over hoe vakantie er moet uitzien : zo ver, exotisch en avontuurlijk mogelijk. En liefst dan ook nog duur. Oh wee als ge durft beweren dat ge graag thuisblijft/naar Oostende gaat/de Efteling nog eens wilt bezoeken, of andere, simpele, plezante, gewóne dingen wilt doen. Dan bezien de mensen u als een freak of nature... Daar had ik het nog het moeilijkste mee : mij niks aantrekken van wat "de mensen" dachten...
  En de fiets ? Maja ? Zo snel als een bijtje door het landschap zoeven ? ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Vakantie zou fijn moeten zijn. De één blijft graag thuis, een ander gaat wat verder weg en weer een ande gaat heel ver weg. Heerlijk dat dat kan, maar zeker vervelend dat mensen zo gauw een mening klaar hebben over de vakantie van een ander. Maar dat geldt toch ook voor quilten, haken,tekenen enz.enz. Van mij mag ieder doen wat hij/ zij wil.
  Dus ga maar gewoon door hoor Els.het is jouw vakantie!! P.s. Wat lekker lijkt me dat, bij een bakker werken.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Volgens mij doe jij het prima zo in je vakantie! Lekker genieten van het thuis zijn en op de koop toe nog opruimen ook! Lekker eten, leuke dingetjes doen en genieten! Veel plezier nog! XX Esther

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hoi Els,
  Ik kende je natuurlijk al via Instagram, maar nu dus ook je blog ontdekt. Wat leuk.
  Wij gaan heel graag ook 'op' vakantie, maar ik kan ook intens genieten van het rommelen bij huis hoor. Er valt zoveel te doen en te genieten in en rondom je huis en tuin. Heerlijk is dat. En hoe meer je kijkt hoe meer je ziet. Heb jij dat ook, dan merk je dat er nóg meer dingen zijn, die fijn zijn...
  Fijne avond,
  liefs,
  Mirjam

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Als je teveel denkt: het moet leuk zijn, dan schep je te hoge verwachtingen! Gewoon elke dag nemen zoals hij komt en dan weet ik zeker dat je lekker geniet, juist van die kleine dingen!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Heb nog een fijne vakantietijd waarin niets moet! Net dat is vakantie. Voelen wat je graag wilt en de ruimte hebben om daaraan toe te geven.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Heerlijk doen wat je fijn vind, dat is inderdaad vakantie, genieten van wat je wilt doen en wilt zien, dat is vakantie. Dat kan heel goed in en om het huis zijn al moet je soms oogkleppen op om niet altijd aan de poets te zijn (tenzij je het leuk vindt natuurlijk). Geniet er nog even van.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Nou nu ben je dus goed in vakantie. Heel goed!

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Het is toch fijn als je het naar je zin hebt in je eigen huis en je omgeving, want daar breng je meestal de meeste tijd door. Heerlijk is het om wat aan te rommelen in je eigen gedoetje en wat lekkers te bakken of koken om samen van te smullen wanneer Karel er weer is. Vakantie hoeft niet persé spectaculair te zijn. Als je 's-avond een voldaan gevoel hebt, over dat wat je die dag hebt gedaan, dan is het goed.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Heerlijk toch, als je vakantie kan vieren daar waar je bent en met jezelf. Dat haalt de vakantie uit een begrensde periode en maakt het leven tot 1 grote vakantie (en af en toe een klusje ) Fijne vakantie!

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Dag lieverd ik ben ook graag thuis en doe soms echt helemaal niks, okay vakantie heb ik niet, maar heb wel twee vrije dagen in de week en net op die dagen komt het weinigste uit mijn handen ;). En nou ik begin zelf enorm terug te komen van een weekendje weg gaan (las je misschien al bij Lien) of op vakantie gaan. Ik slaap vrij licht en heb daar last van op vakantie. Mijn verjaardagsweekendje weg was absoluut niet om over naar huis te schrijven, niet voor herhaling vatbaar en ik moet het echt met manlief erover gaan hebben hoe we dat in vervolg gaan doen want ik wil dat nooit meer meemaken dat ik in een vreemd huis, in een vreemd bed lig en op twee uurtjes slaap na in de vroege ochtend, wakker lig van manlief zijn gesnurk. Thuis ga ik vaker midden in de nacht als ik wakker word naar dochterlief haar oude kamer verkassen zodat ik toch nog een paar uurtjes kan slapen... Knuffies ennuh goed bezig hoor, relax maar lekker en doe het lekker op jouw manier. Knuff!

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Leuk blog weer over het befaamde vakantie gevoel. In mijn ogen vier jij op jouw persoonlijke manier heerlijk vakantie hoor. Maak je maar nergens zorgen over.
  En als het je dan ook nog op het eind van de rit nieuwe energie opleverd en een voldaan gevoel. Dan is jouw vakantie geslaagd!!
  groetjes Danny

  BeantwoordenVerwijderen

Het is altijd fijn om van jullie te horen! Bedankt voor je reactie!!!