donderdag 19 november 2015

Bang zijn versus angst

Wat te doen in donkere dagen?

Pff, het zijn en blijven donkere dagen en dan gaat mijn hoofd malen...
Ik wil mijn leven niet laten bepalen door angst. Angst laat ik niet toe maar dat wil niet zeggen dat ik niet vaak bang ben, zeker de laatste tijd. Klinkt misschien als een te verwaarlozen verschil maar voor mij is het best een belangrijk onderscheid. Noem het een opwijking :) Bang zijn is een tijdelijk gevoel, in angst leven is een 'way of life' die je hele doen en laten gaat bepalen.

Wat ik in mijn na-jaren heb geleerd is dat machteloosheid voelen voor mij één van de pijnlijkste dingen is. Ik wil doen, het gevoel hebben dat ik iets kan betekenen.
Dus verspreid ik geluk en probeer ik de lichtpuntjes te blijven zien.

Maar is dat genoeg? Tuurlijk niet. Dus piekerde ik verder en bedacht nog iets wat ik (wij) kan doen: verhalen vertellen en naar verhalen luisteren!
Ik leg het uit :) Volgens mij heeft iedereen een verhaal en dat verhaal bepaalt alles. Dat bepaalt wie je bent, wat je doet, waarom je dat doet, wat je denkt en voelt... Of niet doet, denkt, voelt...
Op kleine en grote schaal kan het helpen mensen hun verhaal te kennen en zo te begrijpen waarom ze dingen doen. Maar vaak durven we ons verhaal niet te vertellen, hebben we geen tijd om naar anderen te luisteren, willen we bezig zijn met 'belangrijke' dingen want we hebben al zo weinig tijd...

Hier in blogland zijn er al vele mensen (waaronder ikzelf) die hun verhaal hebben verteld. En voor mijzelf gesproken: ik heb daar nog geen dag spijt van gehad. De steun en begrip die ik hier kreeg waren een enorme hulp. En met mijn verhalen hoop ik ook anderen te helpen.
Ik ga mij vanaf nu proberen nog meer open te stellen voor de verhalen van de mensen die mijn pad kruisen. Proberen begrijpen waarom ze dingen doen en wie ze echt zijn.
Ik denk dat het in bange tijden nog belangrijker is om geen muur om ons heen te bouwen. Ik denk dat het net nu loont om ons open en eerlijk en ja, dus ook kwetsbaarder, op te stellen. Omdat echt contact, iemand echt bereiken en helpen pas kan als beide partijen helemaal open en zichzelf zijn. We hebben allemaal barsten, langs daar kan het licht binnen en ook weer buiten. Metsel die barsten niet dicht maar probeer op die manier licht te verspreiden en contact te maken. Liefde te geven. Wie liefde krijt kan liefde geven. Liefde is niet eindig, hoe meer je geeft, hoe meer je krijgt.

Klinkt misschien allemaal wat zweverig en totaal niet aards en van deze tijd. Noem me naïef...

Ik weet dat er grote veranderingen nodig zijn, van bovenaf. Maar dat is niet mijn taak (oef!). Ik probeer op mijn eigen, kleine manier iets goeds te betekenen...


Zaadjes te planten... :)

Nog een fijne op-wijkende donderdag!


Het geheim van het leven van jouw dromen leiden,
is er direct mee te beginnen, in alles,
hoe klein ook, wat je doet.
-Mike Dooley-

Veel liefde en licht gewenst,
Els

7 opmerkingen:

 1. Een moderne Hippie ;)
  Goed bezig Els!! We laten ons niet door angst beïnvloeden maar blijven leven in LIEFDE!! Ik heb er net een blogje over gepost. Wie goed doet, goed ontmoet. Dikke knuffel X

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Vier het leven!! En niet in angst. (Daar doen we ons best voor he?) XX Esther

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik kwam deze tegen en wil hem graag delen. Ik krijg ook wat last van de donkerte brrr. Ik brand een extra kaarsje deze avond :)

  ‘Als je in een modderpoel bent gevallen, kijk dan in je achterzak. Misschien heb je wel een vis gevangen.'
  - Darrell Royal -

  Hou de moed er in!
  Camilla

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Mooi gesproken Els!
  En de uitspraak die Camilla hierboven deelde is ook geweldig :-))

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Als iedereen dat zou doen Els, net als jij, dan zou de wereld er een stuk mooier uitzien en zou er begrip zijn voor elkaar! Jij maakt het verschillen zeggen ze dan & dat is ook zo. En helaas zijn er dan mensen met een steekje los, maar ook die mensen hebben hun verhaal..

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Mooi en ik geloof er ook in ik ben ook een instant nieuwetijdshippie of zoiets ;)
  Liefzzzz

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Je hebt helemaal gelijk! Een betere wereld begint bij onszelf!
  Groetjes

  BeantwoordenVerwijderen

Het is altijd fijn om van jullie te horen! Bedankt voor je reactie!!!