donderdag 11 februari 2016

Dagen zonder vlees...

...en wij doen mee

Voor ons is geen vlees eten al normaal geworden, voor veel mensen is het nog een opwijking.
Als jullie het ook graag eens, een beetje, proberen doe dan zeker mee aan Dagen Zonder Vlees! Wij zijn alvast ingeschreven. Dit jaar zijn er 3 extra uitdagingen (naast geen vlees of vis eten): seizoensgroenten, verspilling en verpakkingen. Extra uitdagingen waar wij ook op gaan proberen letten.
Ook wij gaan wel eens 'een rode bol halen' hoor, maar toch gaan we ons beste beentje voorzetten. Voor onszelf, de beestjes en Moeder Aarde. (Die rode bol zal dan een vis-bol zijn, soms eten wij dat nog eens. Veelal om anderen niet te veel tot last te zijn of omdat er echt niets anders te kiezen valt...)

Wat eten wij dan wel? Ik zal hier eventjes een paar tipjes van de sluier lichten, op lekker chaotische wijze oftewel zoals ik kook dus ;)
Veel groenten en vleesvervangers en kikkererwten en linzen en bonen en... Geen vlees eten is echt easy peasy en nog goedkoper ook.  Het allermakkelijkste is het vlees gewoon vervangen door een vleesvervanger, die heb je in alle soorten en maten. Zo eten wij dus ook pasta met 'gehakt' en hamburgers of hotdogs.
In de soep smijt ik groene balletjes ipv bruine (spruiten dus) :)

Echt bio, met beestjes ;)In de zomer neem ik een mengeling van een aantal groenten uit de tuin, dat is het voordeel van een mini moestuin in potten: je hebt nooit genoeg van 1 groente om enkel die te eten ;) En die kwak ik samen in de pan, oven of wok. Daarbij eten we dan quinoa, couscous, ebly, rijst of pasta. Die laatste kook ik niet altijd voor, soms gooi ik die met veel water gewoon bij de groenten. Een vleesvervanger kan vaak ook gewoon op de groenten in de oven (het laatste kwartier).
In de winter doe ik hetzelfde maar dan met groenten van de biosupermarkt. Die kopen we om de paar weken met bergen in, samen met de vleesvervangers (want die blijven weken goed in de ijskast!). De groenten gaan daarna in stukjes in potjes in de diepvries. Klaar voor het samenkwakken :) Ik kook of blancheer die niet langer voor, ik vind dat niet nodig. (Dat gaat toch met quasi alle groenten goed.)


Als we net hebben ingeslagen maken we ook een pan pastasaus, goed voor een paar weken én een paar liter soep, ook goed voor een paar weken. Diepvries-eten :)

Geen vlees eten is dus echt makkelijk en niet veel werk en veel goedkoper. Naast gezonder en beter voor het milieu. Je moet ook veel minder vaak boodschappen doen, je geeft minder uit en je cholesterol gaat je dankbaar zijn.

Ik ben echt veel creatiever en lekkerder gaan koken, sinds we geen vlees meer eten. Dat creatiever zorgt er wel voor dat we geen 2 keer hetzelfde eten en dat ik geen recepten heb. Maar die vind je dan weer wel terug in het boek van Dagen Zonder Vlees, moest je kriebels vol goesting hebben gekregen.

Laat jullie dus als echte 'Moosers' maar eens lekker gaan in de keuken en geniet.
Alles kan en mag.
Je hoeft ook niet direct volledig alles te veranderen. Het chiazaad, de quinoa, de agavesiroop,... dat alles kwam stapje voor stapje bij ons binnen. Tijdens het shoppen in de biosupermarkt kom je allerlei nieuws tegen en als je elke keer 1 nieuw dingetje mee naar huis neemt heb je binnen de kortste keren een heel nieuwe voorraadkast.
Kleine stapjes, dat werkt altijd het beste!

We kunnen alles bereiken wat we willen
als we maar lang genoeg volhouden.
-Helen Keller-

Veel succes en plezier komende 40 dagen (38)!
Liefs Els

15 opmerkingen:

 1. Al meer dan 35 jaar vegetariër, ik heb het nooit moeilijk gevonden. Eens je doordrongen bent van het feit dat voor vlees een dier afgemaakt wordt, krijg je het als empathisch wezen niet meer binnen. Wreedheid hoort niet thuis op je bord. grts.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Inderdaad! Vlees is geen vlees hé, het zijn dode dieren...

   Verwijderen
 2. Ik ben geen vegetariër, maar bewust eten, weten wát je eet en dan de keuze maken vind ik heel belangrijk. Bij ons dus minder vlees, maar wel bio.
  Voor mij waren de vegetarische maaltijden van Hello Fresh een eye opener om creatief én vegetarisch te koken. En... Je hoeft geen boxen af te nemen om wel al hun recepten in te kunnen zien (recepten 'veggiebox'). Echt een aanrader!
  Alleen vleesvervangers... Die vind ik raar en onnodig. Ik zet er mijn vraagtekens bij. Maar da's mijn opwijking :-))
  Linkje veggie recepten HF;
  https://www.hellofresh.com/recipe/all/2016/veggie-box/

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Merci! Enne, een vleesvervanger is handig omdat ze daar de juiste mix van ijzer en mineralen en vitaminen en van die dingen insteken. Dan moet je niet zelf op zoek (in noten enzo) en kan je redelijk gerust zijn dat al je waarden op peil blijven :)

   Verwijderen
 3. Dit valt zeker tegelijk met de 40 dagen vasten in de R.K kerk ?
  We zijn nog niet helemaal zonder vlees maar wel vaak. Dochter is wel een vegetariër en daarom maken we vaak de heerlijkste overschotels met noten, kaas, eieren enz, enz. Ik ben zelf niet zo'n fan van Nepvlees, zoals wij dat noemen maar goed, dat kan natuurlijk.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, inderdaad, die 40 dagen. Enne: gewoon blijven zoeken naar het juiste nepvlees (noemen wij ook zo). Het één is veel lekkerder dan het ander...

   Verwijderen
 4. Wij eten regelmatig een maaltijd zonder vlees en dan mis ik dat ook helemaal niet. Niet vanwege nobele gedachten, maar omdat het niet elke dag nodig is. Ik zal nooit vegetarisch worden, maar het kan ook allemaal veel te veel. Afwisseling is voor mij het mooiste, en dan met mate hoor...
  Fijne dag verder nog,
  liefs,
  Mirjam

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hier eten we net als jij , en dat is prima gevarieerd en lekker
  Ben snel begonnen aan anna gavalda en zit er meteen in ........fijn

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Fijn! Anna is wat anders dan de meeste boeken maar ik vind haar zo mooi schijven en kan me zo in de personages inleven altijd. Ik denk dat ze 'van onze soort' is, wat dat ook moge zijn ;)

   Verwijderen
 6. Ik probeer 1 à 2 dagen in de week zonder vlees te koken. 't Is toch al een begin, hé. 40 dagen helemaal zonder vlees en vis kan ik hier in hotel mama niet verkocht krijgen, vrees ik. Mijn fruit en appelsap koop ik wel bij een plaatselijke fruitboer.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wij eten ook regelmatig zonder vlees we eten dan veel groenten uit eigen tuin we hebben alle groenten staan behalve asperges en dat is wel veel werk om in te vriezen en ik doe ook alles al jaren ongekookt in de vriezer regelmatig maak ik grote pannen soep en zo en dan kan ik weer lang voort.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Dank, dank, dank voor je leuke, onverwachte post. Kwam op het juiste moment.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik heb de agavesiroop ontdekt bij action, vind hem heerlijk!!! En volgens mij ook gezond of niet? Ik gebruik hem met name in de yoghurt en jij?

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Goed hoor! Ook wij eten steeds minder vis/vlees. De keren dat we wel vlees eten letten we er op dat de dieren een zo goed mogelijk leven hebben gehad.

  BeantwoordenVerwijderen

Het is altijd fijn om van jullie te horen! Bedankt voor je reactie!!!