donderdag 25 februari 2016

Dingen Die Fijn Zijn LEeSt again

Joepie, een opwijkende leesclub-dag!

Het is zo ver, vandaag bespreken we hét boek (de boeken). Eerst even voor zij die hun boek nog niet uit hebben: seffens niet verder lezen. Spoiler alert :)*
Na veel wikken en wegen koos ik als volgende boek:Dit boek is de debuutroman van Brooke. De vertaalrechten werden al aan 25 landen verkocht en het kwam direct op 1 binnen in de Australische bestsellerlijst.
Kan niet slecht zijn hé!? Benieuwd...Spreken we hier over 3 weken weer af? 17 maart is het dan.

*En dan nu Het leven, maar dan beter.
Ik heb hier en daar wat horen zuchten en blazen ;) Ik weet, Anna leest niet altijd even vlot. Zeker in het eerste deel van dit boek niet. Ze schrijft anders en daar moet je wat aan wennen.


Ik ben ooit begonnen met Samen ben je minder alleen (mijn favo boek ever), dat leest iets vlotter en is echt geweldig. Helemaal gelukkig is ook geweldig maar leest ook weer iets minder vlot.

Anna schrijft, net als Griet een beetje (vind ik), zoals het leven is. Met heel levensechte personages, herkenbare dialogen en taal, niet afgemaakte zinnen, warrige gedachten,...
Voor mij maakt dit dat ik me dieper in de personages in kan leven. Mathilde en Yann zijn zoals vele van ons tegenwoordig, eenzaam in een wereld die aan elkaar hangt van de digitale mogelijkheden tot contact. Beide horen ze er op de één of andere manier niet bij en dat hebben wel meer personages van Anna (ik ook, vandaar...). Het zijn geen masker-mensen (meer).

In het verhaal van Mathilde komt het al een beetje naar boven maar in dat van Yann nog meer. Fijngevoelige mensen hebben het niet makkelijk in deze hedendaagse, soms oppervlakkige, wereld. Veel mensen werden klein gehouden en gaan daarop zichzelf klein houden. En dan komt er een punt dat je dat beseft, dat je er iets aan wil veranderen, maar hoe? Er is je zo ingeprent dat je niet egoïstisch mag zijn, is kiezen voor/werken aan je eigen geluk dan niet egoïstisch? De eerste zinnen bovenaan pagina 150 grepen me naar de keel en raakten mijn hart. En wat je in het hart raakt... (p154).
Ook zo rakend: Je kunt uit beleefdheid je leven vergooien. (p185)
Bescherm je nest. (p186)

Het gaat voor mij ook over het besef dat je jezelf mag zijn, hoe moeilijk dat ook is.
De boodschap dat je mag groeien, gelukkig mag zijn.

Voor velen zal dit doodnormaal zijn, evident zijn, dagelijkse kost zijn. Maar voor sommigen onder ons is het dat niet. Voor mij bijvoorbeeld. En dan doet het enorm deugd om te lezen wat mijn hart en hoofd nodig hebben om te voelen en te horen.
Ik voel me begrepen en verbonden. Zeker omdat ik dit boek samen met jullie las.

Ik hoop dat het jullie op de één of andere manier ook heeft helpen groeien...

Net als het boek van Griet. Ik heb me kapot gejankt aan het einde gekomen. Ik had dit niet zien aankomen. Of niet willen zien... Maar ook in dit boek schitteren de mooie woorden en wijze boodschappen volop. Zoals Eva haar afscheidsbrief, zo mooi en wijs en wat een lessen!

Dus dank u Anna, dank u Griet en dank u Madammen van DDFZLEest!
Wat is deze rit, dit pad vol leeservaringen met jullie zo veel mooier dan alleen. Ik hoor jullie graag, hier en op Instagram.
Dank om weer zo ijverig mee te lezen en nu is het aan jullie!


Zie jezelf als een wonder.
Want dat ben je.
-Olaf Hoenson-

Nog een fijne opwijkende donderdag,
liefs Els

...But friends, those I wanted to please? There are so few, so few... and you're one of them. You... because you have such a gift for life. You grab hold of it with both hands. You move, you dance, you know how to make the rain and the sunshine in a home. You have this incredible gift for making people around you happy. You're so at ease, so at ease on this little planet...
Read more at: http://www.azquotes.com/author/18394-Anna_Gavalda


...But friends, those I wanted to please? There are so few, so few... and you're one of them. You... because you have such a gift for life. You grab hold of it with both hands. You move, you dance, you know how to make the rain and the sunshine in a home. You have this incredible gift for making people around you happy. You're so at ease, so at ease on this little planet...
Read more at: http://www.azquotes.com/author/18394-Anna_Gavalda...But friends, those I wanted to please? There are so few, so few... and you're one of them. You... because you have such a gift for life. You grab hold of it with both hands. You move, you dance, you know how to make the rain and the sunshine in a home. You have this incredible gift for making people around you happy. You're so at ease, so at ease on this little planet...
Read more at: http://www.azquotes.com/author/18394-Anna_Gavalda

25 opmerkingen:

 1. Ik heb beide boeken gelezen. Anna was niet voor mij bedoeld denk ik. Griet daarentegen zeer beslist wel.Zie mijn blog. Ik ga eerst nog achter haar 3e boek aan voor ik aan Mille Bird begin.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Fijn! Het derde boek zijn verhalen, voor mij net iets minder omdat ik niet met elk verhaal iets heb. Maar sommigen raakten me dan weer heel hard!

   Verwijderen
 2. Ik vind het heerlijk om mee te doen met samen lezen merk dat het ook erg prikeelt en stimuleerd ,dank voor het goede idee een leesclub te starten en mijn verslagje staat op mijn blog

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Klinkt als een erg mooi en indrukwekkend boek. 'Je kunt uit beleefdheid je leven vergooien...' Poeh....
  Liefs,
  Sandra

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is Anna, ze strooit van dit soort zinnen als confetti.

   Verwijderen
 4. Mensen, wat lezen jullie snel en veel... Maar goed dat ik niet meedoe, ik zou ontslag moeten nemen om bij te kunnen blijven. Maar ook wel jammer, want je volgende boek staat ook op mijn leeslijst... Gaat 'm niet worden in jullie tempo, maar ben wel benieuwd naar de recensies, hoewel is dat wel slim die te lezen?? Veel leesplezier!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Met Anna heb ik niet zoveel...Laat ik zo zeggen ik snapte het gewoon niet echt. Maar dichtklappen daar was ik weer te nieuwsgierig voor dus braaf uitgelezen. Yan vond ik beter te volgen dan Mathilde. Maar Griet, yeah ik ben fan. Vond vooral die dappere Lou prachtig! ach ja en het verdriet van Jos... Ja die las ik heel snel uit zo mooi beschreven en wat een heerlijke taal. En voor nu.......ik ga weer naar oom BOL
  Fijn Els ik ben helemaal heppie met je boeken en jahoor ook ana had ik geloof ik toch niet willen missen vooral ook de nabespreking/voorbespreking met Nicole )Priepraat) niet en het vanmorgen al snel bij de anderen lezen niet hahaha zo leuk!
  X Es

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oh ja, Lou. Zit ook in mijn hart! Eva ook. En fijn dat je blijft meelezen!

   Verwijderen
  2. Tuurlijk blijf ik meelezen ik vind het wel spannend hoor boeken die ik nooit zo snel zelf zou kopen en Groet 3 ligt al in huis hatsjikideej!

   Verwijderen
 6. Marhilde leest vlot maar tot pagina 138. Wie is Yann? Ik kon het echt niet volgen, de rest scannend gelezen, sorry de pakkende passages die jouw zo raakte niet opgemerkt.
  Ik snapte de populariteit van het boek niet zo. Mathilde werd wel echt maar ik vond haar niet sympathiek. Nee ik had niets met het boek. Ik herken de fijngevoeligheid die jij gelezen hebt niet in het verhaal.
  Jij kan over fijngevoeligheid, voor mij veel begrijpbaarder schrijven.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bloos.
   Andere keer beter?
   Ik hoop het!

   Verwijderen
  2. Grappig dat ik het meer anders om had ,veel duidelijker voelbaar bij yann,vind dat boek nog leuker als ik zie hoe een ieder dit leest en ervaart

   Verwijderen
  3. Ja hoor Els :-) Het volgende boek gereserveerd bij de bieb.

   Verwijderen
 7. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik vond het een geweldig boek. Begon en wist van geen ophouden. De schrijfstijl sprak me erg aan. De ik vorm maar ook de ' voice over' die het tegen mij leek te hebben waardoor ik mij in het verhaal betrokken voelde. De titel Het leven maar dan beter vind ik mooi gevonden. Je kunt het leven nemen zoals het komt of wat min of meer verwacht wordt of je gaat voor net dat extra. Er van uitgaande dat ze met hun inspanningen het grote geluk naar zich toe hebben gehaald - dus beter. En Mathilde, ja ze zou maar zo een vriendin van me kunnen zijn :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja hé, die voice over sleurt je er echt in!Ik geloof ook in de goede aflopen en het inspireert me om ook et gaan voor meer. Beetje zoals Griet nu met boek 3: Gij nu! Nu is het jouw (mijn) beurt!

   Verwijderen
  2. ook al begonnen in "Griet"?

   Verwijderen
  3. Hij ligt op schoot. Ga nu beginnen :)

   Verwijderen
 9. Ik heb het boek weggelegd. Ik kon er niet in komen.
  Jammer maar helaas. Het boek dat daarna kwam was niet op tijd in de bieb (ik koop de boeken niet ivm het dichtslibben van dit huis enik hof ze niet perse te hebben. ;-)) Maar ik ga deze nieuwe aanvragen en lees weer gezellig mee, want ik mis het meekletsen wel nu...XX Esther

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik ben gelijk begonnen in Gavalda, heb het weggelegd en ben later opnieuw begonnen. Maar het is mijn stijl niet.
  Het nieuwe boek heb ik gisteren meegenomen uit de bibliotheek!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik heb me nog steeds geen echt idee gevormd over het boek... ik heb het nog steeds niet uit. Het lonkt me niet echt ... ik kan het opzij laten liggen... dat kan ik alvast wel zeggen... ik ergerde me mateloos aan Mathilde... ik dacht dan "mens, hoe stom kun je zijn!"... nu het tweede deel nog verder lezen. Want ik wil het boek echt wel uitlezen. Dat van Griet is uiteindelijk na heel veel omzwervingen bij me terecht gekomen... dit hou ik voor de paasvakantie. Alvast iets om naar uit te kijken. Ben benieuwd wanneer mijnheer Bol me verrast met het nieuwe boek... Dankzij jou krijg ik wel wat fijne titels bij mekaar nu...De boekenkast begint stilaan uit te puilen! ;-) Een mooi lenteweekend met deugddoende wandelingen!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Speciaal voor deze boekenclub las ik het boek in de Nederlandse vertaling. Gewoonlijk lees ik Franse boeken altijd in de oorspronkelijke taal en ik had toch wel een beetje spijt dat ik dit deze keer niet had gedaan.
  Voor Mathilde kon ik ook weinig sympathie opbrengen. Ik vond het verhaal over Yann mooier en diepzinniger.
  Toch wel blij dat ik het boek heb gelezen. Dank je wel voor je tip! Nu het volgende boek trachten vast te krijgen.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Gister 'Vele hemels boven de zevende' uit gelezen. Geweldig boek. Maar oef wat kwam het dichtbij! Een prettige schrijfstijl ook bij Griet en genieten kan ik van de Belgische taal. De tranen kon ik nog net terugdringen bij de fatale keuze van Eva. (ik was voorbereid omdat ik tijdens het lezen even naar achter bladerde) Ik gun het zo ontzettend niemand dat het leven je daartoe drijft. (Daarom vond ik 'Anna' zo leuk :) Ik had zelf het meest met Eva en was blij dat Lou net een te gekke vriendin had gevonden!

  BeantwoordenVerwijderen

Het is altijd fijn om van jullie te horen! Bedankt voor je reactie!!!