donderdag 18 februari 2016

Meticuleus lezen

Jij zegt het

Zoals gezegd las ik in 'den bungalow': Jij zegt het van Connie Palmen.


Nu ben ik (weer) bezig in Het leven, maar dan beter, het boek dat we deze keer lezen met Dingen Die Fijn Zijn LEeSt. Beide boeken zijn boeken van favoriete schrijfsters van mij. Beide zijn zeker niet de beste boeken van de dames. Mijn favoriet van Connie is Geheel de Uwe en van Anna: Samen ben je minder alleen.
Maar het zijn wel hun laatste en van mijn favoriete dames lees ik alles, dus.

Jij zegt het is, net als Het leven, geen makkelijk boek. Nog moeilijker zelfs. Een fijne uitdaging. Daarom misschien niet het ideale ontspan-boek voor op vakantie maar ik ben toch blij dat ik het daar las. Ik had daar de tijd om elke letter in mij op te nemen, rustig over de dingen na te denken én een oude (vergeten) opwijking van mijzelf boven te halen:
woorden opzoeken in mij stokoude Dikke Van Dale. Tijdens het lezen duidde ik alle woorden aan die ik niet begreep en thuisgekomen zocht ik ze op. Niet alle woorden kon ik vinden in mijn Van Dale, dank u wel Karel om ze voor mij online op te zoeken (ging trouwens veel sneller dan ik manueel maar alla...).

Het fijne aan opzoeken in een woordenboek is dat je ook allerlei anders tegenkomt, boeiends en grappig. Fijn! Dat is een nadeel van de huidige online tijd: alles is efficiënter en sneller maar dat maakt dat er geen ruimte meer is voor toevallige vondsten, jammer...
Vroeger zocht ik ook elk nieuw woord op uit de liedjesteksten van mijn favoriete groepen. Ik wou elke letter begrijpen! Zo heb ik meer Engels geleerd dan op school...

Voor diegene die in Connie en mij zijn geïnteresseerd: ik zocht 40 woorden/namen/begrippen op. Eerst voelde ik me dom: 40! Maar nu niet meer. Ik heb ze netjes op een blad geschreven, met de defenitie er naast en ga ze, net als op school, (proberen) van buiten leren. Ben ik alsnog slim ;)
Wel geen idee waar ik woorden als: in exil, epigonistisch en hybris *ga kunnen gebruiken. Hou jullie vast hé, misschien wel hier :)

Enne, voor zij die Anna aan het lezen zijn: het wordt mooier en makkelijker. Je moet er gewoon even inkomen. En hou een potlood bij de hand om de mooie levenswijsheden te onderlijnen.

Janneke is er ook al bij gaan liggen ;)

Ik hoor jullie graag, volgende week in onze LEeSclub! Ik hoop dat er toch iémand enthousiast gaat zijn. Of is mijn smaak dan toch zo afwijkend/opwijkend ;)

Soms besef je de werkelijke waarde van dingen pas
nadat ze een herinnering zijn worden.
-Iman Abdulmajid-

Nog een fijne opwijkende donderdag!
Liefs Els

* Ballingschap, literaire imitatie door latere generatie en hoogmoed :)

8 opmerkingen:

 1. Wat goed dat je de tijd neemt om die woorden op te zoeken en tot je te nemen! Het boek ziet er in ieder geval prachtig uit.
  Ik heb nog teveel in mijn hoofd om geduld op te brengen voor 'moeilijker' boeken. Maar dat komt wel weer.
  Ik lees Anna Gavalda, maar 'kom er nog niet in'.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik heb zoveel gelezen tijdens mijn werk dat ik een beetje uitgelezen ben maar ga een serieuze poging wagen om 'het leven...'te lezen. Ik heb het te leen gekregen van Esther en haar reactie heeft me nieuwsgierig gemaakt. Dus wie weet tot volgende week donderdag bij je LEeSclub :)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik heb het eerste verhaal in het boek van Gavalda al gelezen. Nog eentje te gaan...

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat goed dat je al die woorden opzoekt!!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hele goede schrijfster, ook een favoriet bij mij.
  Heel veel leesplezier dames

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Je hebt gelijk ,het wordt steeds mooier,
  En wat goed hoe jij dat aanpakt

  BeantwoordenVerwijderen

Het is altijd fijn om van jullie te horen! Bedankt voor je reactie!!!