donderdag 25 augustus 2016

Vandaag is rood

Ik wil goed doen*

*Noem het een opwijking :)

En naast goed doen wil ik me ook goed voelen. Dus wat is er beter dan een combinatie van die twee!? Niets natuurlijk.

(Even een waarschuwing: ik ben niet zo makkelijk in het praten over 'lichamelijke dingen' maar ik ga mijn best doen. Omdat ik zo happy ben met mijn aankopen ga ik proberen mijn schaamte te overwinnen.)

Dus kocht ik wasbaar maandverband! Woehoe! Goed voor het milieu en aangezien ik maandverband kocht van het merk EcoFemme steun ik nog een goed doel in India ook. (Neem zeker een kijkje op hun site!)

Naast dat het goed is voor een ander, is het ook goed voor mijzelf: op termijn ga ik kei veel centen besparen én net als bij de watjes voelt het verband als een luxe traktatie.
En het ziet er nog geweldig mooi uit ook:

Regenboog!

Als test kocht ik samen met de watjes een eerste (nacht) verband bij Tante Rosa.
(Goede service, makkelijk en snel én je kan met ecocheques betalen!)

Dat eerst verband beviel mij zo goed dat ik direct besloot om een heel ensemble te bestellen. Dat deed ik bij Katoen&Ko , omdat zij een volledig pakket aanbieden met gratis een opbergzakje er bij (zo een dingen, daar hou ik van).
Ook hier een goede service en snel en makkelijk (misschien ook makkelijker voor de Nederlandse dames onder jullie?).

Na 2 maanden kan ik zeggen dat ik heel tevreden ben en dus bestelde ik bij Tante Rosa nog een aanvulling, nu kan ik er gans mijn periode tegen :)


Bij beide winkels kreeg ik een Nederlandstalige 'gebruiksaanwijzing' en bij de verbanden zelf zit ook nog eens een Engelstalige uitleg.

Hoe anderen het doen kan je elders wel vinden, ik doe het zo: in een opbergemmer voor katteneten.
???!!!
Wel: als je het verband gebruikt hebt kan je het best in een emmer met koud water bewaren. Elke dag ververs je het water en op het einde kan je je verbandjes allemaal samen wassen en eindig je met een regenboog aan je waslijn :)

Waarom die kattenemmer? Er staan poesjes op en dat is mooi om te zien ;) (Flauw mopje maar wel waar.) En nog beter: hij heeft een deksel en een oor. In het deksel is een klein deksel, langs daar gooi ik de verbanden er in. Het grote deksel doe ik er af om het water te vervangen.

Zo een gevulde emmer, daar is helemaal niets vies aan. Je ruikt niets, je ziet enkel een emmer met poesjes :) Ik geef het toe, Karel was op voorhand een beetje ongerust. Een stinkend bloedbad in de badkamer zag hij niet zitten. Maar je ruikt en ziet dus niets.

Ik ben er al met gaan fietsen (2 uur op een hard zadel) en ik bedwong er al de Barrage mee (net als vorig jaar 5 uur hiken). Het verband werkt perfect, blijft met die drukknopjes goed zitten (en je voelt ze niet als je fietst!) en voelt bovenal 'gezond' aan.
Met mijn gevoelige huid had ik aan het einde van mijn regels vaak last van roodheid, waar al die plastic van gewone verbanden in mijn lies had liggen schuren en van die dingen...Dat is nu allemaal voorbij.

Ik voel mij lichamelijk en geestelijk veel beter. Win/win !

Mocht er iemand nog vragen hebben, mail me maar of stel ze hieronder. Tips zijn ook altijd welkom. En is er al iemand die de menstruatiecup gebruikt? Dat is voor mij nog even een brug te ver maar het lijkt me wel iets voor later.


Je bent er misschien nog niet helemaal, maar je bent
wel weer een stukje dichterbij dan gisteren.
-Jose N. Harris-

Hou jullie fris,
liefs Els

PS: Dit bericht heb ik uit eigen enthousiasme geschreven, sponsoring kwam er niet aan te pas. Maar mag natuurlijk altijd in de toeksomst. Hint, hint :)

17 opmerkingen:

 1. De menstruatiecup...yep, ik ben gebruiker. Net als mijn zus en mijn vriendin gaan we nooit meer terug naar het tijdperk van maandverbandenen tampons. Ook hier een gevoelig bezeke en die menstruatiecup voelt goed, zit goed en niets van allergische reacties. Ok, het is wat oefenen de eerste maand. En ja, je moet redelijk 'in touch' zijn met jezelf. Desondanks is het zo'n bevrijding. Gedaan met 'oei, ik ga toch niet aan het lekken zijn'. Super hygiënisch bovendien.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. De menstruatiecup...yep, ik ben gebruiker. Net als mijn zus en mijn vriendin gaan we nooit meer terug naar het tijdperk van maandverbandenen tampons. Ook hier een gevoelig bezeke en die menstruatiecup voelt goed, zit goed en niets van allergische reacties. Ok, het is wat oefenen de eerste maand. En ja, je moet redelijk 'in touch' zijn met jezelf. Desondanks is het zo'n bevrijding. Gedaan met 'oei, ik ga toch niet aan het lekken zijn'. Super hygiënisch bovendien.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik heb ook de cup, en ik ben er heel erg blij mee! Het indoen en uithalen vind ik nog steeds wat lastig, maar ondanks dat vind ik het zo veel fijner dat de tampons die ik voorheen gebruikte. Jep, blijvertje!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik menstrueer niet meer en dat bevalt het beste ;-)
  Geweldig dat je deze keuzes maakt en ze met ons deelt.
  Mijn moeder (geboren in 1942) gebruikte katoenen badstof inleggers en die hingen te drogen aan het wasrekje in het trapgat naar de eerste verdieping. Zo stom vond ik dat, maar nu (met terugwerkende kracht) niet meer!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Dankjewel voor je openhartigheid, ik ga het zeker overwegen!
  Lieve groetjes,
  Sandra

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Eerlijk is eerlijk ik had er nog nooit van gehoord.
  Lief dat je het zo met ons hebt willen delen en ik ga er over nadenken. De kleurtjes zijn ook tof! XX Esther

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat leuk om te lezen, al die mogelijkheden maar ik menstrueer niet meer en dat vind ik net als Ageeth het fijnst. Ik zal eens aan mijn dochter vragen of ze die systemen ook kent.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hier nog een gebruiker van de cups Els. En ik vind het "heerlijk", veel fijner als van die tampons waar alles zo droog van wordt :-). Het is inderdaad even oefenen met in doen, zoals hier boven al werd gezegd.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Dat vind ik nu tof dat je daar iets over schrijft. Nuttige adresjes ook.
  Ik heb mijn eigen maandverband genaaid en elke maand ben ik blij als ik ze weer mag gebruiken. Sinds twee maanden gebruik ik nu ook een cup. Reuze tevreden over! Nu nog watjes, dat heb ik nog niet. Dan kan ik maken uit mijn restjes! Bedankt voor de info!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik kan de badstof verbanden herrinneren van mijn moeder het waren ook mijn eerste,maar gelukkig het is klaar en dat is ook heel fijn ,
  Vind het prachtig dat je hierover schrijft ,hoort er nou een maal ook bij toch ,mooi die openheid

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Fijn dat je dit deelt! Ecologische bewustwording kan nooit te vaak! Voor mij is het te laat maar de cup ken ik al via de dochter... de vriendinnen van mijn leeftijd vinden al dat ecologische stom... heel raar hé. Maar gelukkig is de "jeugd" die er aan komt zich bewust van al wat we om zeep aan het helpen zijn... Dus je kan niet genoeg reclame maken! Weer een hoop vervuiling minder! :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Knap dat je dit met ons deelt!
  Misschien lijkt het je interessant om via deze link nog wat meer informatie te vergaren?
  https://www.indiegogo.com/projects/menstrual-revolution-the-book--2#/

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Hallo Els. Ik kom hier toevallig op jouw blogbericht terecht. Ik kocht onlangs inlegkruisjes van Ecofemme. Op de handleiding lees ik dat je ze mag wassen op max 40gr. Dat vind ik eigenlijk wel wat lage temperatuur. Op hoeveel graden was jij ze?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. 4o :) Omdat ik dat ook gelezen heb. Ik neem dan wel een iets langer programma...

   Verwijderen

Het is altijd fijn om van jullie te horen! Bedankt voor je reactie!!!