donderdag 29 december 2016

Lijstjes-tijd deel 2

Books to read

Goedemorgen, tijd voor lijstje nummer 2. Mijn meest favoriete boeken van 2016. Gelezen in 2016, niet per sé verschenen in 2016.
In de eerste plaats zijn dat alle boeken die we met dE LeeSclub hebben gelezen, stuk voor stuk favorietjes van mij. Momenteel lezen we trouwens Het leven van Pi, meedoen kan nog altijd!

Dan nu mijn top 10, in willekeurige volgorde. (Met links die ook best willekeurig zullen zijn, als jullie maar kunnen achterhalen waar je het boek kan vinden is dat ok hé.)
Wie weet komen er nog wel van deze boeken op het lijstje voor onze leesclub.

1) Wonder: Een geweldig boek, verplichte lectuur op scholen, vind ik. Een boeiende inkijk in het leven van iemand die er anders uitziet.
2) Zie de dromers: Ik zou het zelf niet beter kunnen zeggen ;) Trump, lees dit boek! Actueel, confronterend, blik-verruimend.
3) Simon versus de verwachtingen van de rest van de wereld: Ook weer een boek dat ze op elke school moeten lezen. Een boek over iemand die er hetzelfde uitziet maar vanbinnen een beetje anders is.
4) Het smelt: Een bestseller die ook echt goed is. Lize geeft met Eva een stem aan mijn generatie. Ze geeft een stem aan mensen die samenleven in een dorp maar in plaats van te praten liever zwijgen... Horen, zien en zwijgen maar dan fout.
5) De consequenties: Boven alles is dit voor mij een eenzaam boek. Een boek dat gaat over iets gemist hebben en daar naar blijven hunkeren. Onbewust leven om een leegte te vullen. Een wijs, intelligent, mooi maar ook best vreemd boek.
6) Een leven na jou: Hoewel het een vervolg (na Voor jou) is, een indrukwekkend boek. Geen flauw afspinsel, misschien zelf beter dan het eerste boek. Jojo doet het weer. Op een vlotte, aangrijpend manier recht in mensen hun hoofd en hart kijken en jou laten meelezen én huilen :)
7) Kleine bij: Ontroerend, ontluisterend, blik-verruimend en actueel. Meer mag ik niet vertellen... Incendiary is ook een boek van hem.
8) Alice, het wolvenmeisje:  Over wolven, dan is het al een plus voor mij. Maar ook over ouderliefde, angst, trauma's, psychologie en liefde tout court.
9) Billie:  Als Anna een nieuw boek heeft dan hol ik naar de winkel. Ik drink elk woord, laaf me aan elke pagina en zwelg in een zee van letters. Elk perfect op hun plaats. Genot dat grenst aan perfectie.
10) Golden Boy: Wat een eye-opener! Zoals mijn favoriete zangeres Mina het zegt: "Gender is over! If you want it." Net zoals Wonder een boek met meerdere perspectieven en dat maakt het zo een goede boeken. Weer een onderwerp (interseksueel) waar ik veel te weinig van af wist. Weer een actueel boek, ook een must read voor scholen.En dit is maar een piepie-kleine selectie. Ik las dit jaar al 78 boeken.

Wat een lees-jaar! Wat leerde ik veel bij. Mijn blik is veel ruimer en mijn hart groter. Ik huilde, ik lachte, ik tetterde Karel de oren van zijn hoofd. 'Vluchtelingen, gender, ouder-kind relaties, opvoeding, dood, liefde, wolven, anders geaardheid,...' Allemaal super boeiend en vaak onderwerpen waar veel te weinig over gepraat wordt. Ik weet weer wat doen op donderdag op mijn blog komend jaar :)

Dit lijstje zegt ook weer dat ik veel dingen voor kinderen of YA lees en het legt ook weer ferm mijn ziel bloot... Het zij zo. Ik leg graag mijn ziel bloot om moois met jullie te delen. Stuk voor stuk zijn het ook boeken met opwijkende mensen, hoe kan het ook anders :)
Mensen die anders zijn, ik hou er van. Zij laten ons een wereld zien die mooier is, rijker is, wijzer is. Zij brengen kleur op grijze dagen, hoera voor de opwijkenden!!!

Ik zou zeggen: veel leesplezier in 2017! Laat jullie favoriete boeken maar komen en vergeet niet mee te lezen met dE LeeSclub!

One's destination is never a place, but rather a new way of looking at things.
-Henry Miller-

Lees ze,
liefs Els

Ahja: Alvast fijn feesten en een geweldig 2017!!! Dikke merci voor alle moois van afgelopen jaar. Komende dagen worden weer hectisch qua werk en feesten dus...

10 opmerkingen:

 1. 78 boeken gelezen? Wat een heerlijkheid. Ik las er misschien 10, maar heb er wel van genoten.
  Een goede jaarwisseling voor jullie. X

  BeantwoordenVerwijderen
 2. 78, dat klinkt wel veel! Ik weet niet hoeveel ik er las. Misschien wel een leuk idee om dat volgend jaar ook eens bij te houden :-)
  Groetjes,
  Akkelien

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik deed het via de Hebban reading challenge! tof hoor!

   Verwijderen
 3. Achtenzeventig?... dat is wel heel erg veel! Dat haal ik in geen honderd jaar!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. wat een prachtstapel de negen dagen van Rabbit Hayes is mijn absolute favoriet van dit jaar dank aan jou lieve Els
  X Es

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hier wil ik er ook nog wel een paar van lezen. :-)) XX Esther

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Heerlijk, zo'n terugblik. Is ook leuk om over een paar jaar weer naar te kijken, om te zien wat je in deze periode geleerd hebt.
  Veel nieuw leesplezier komend jaar!
  Warme groet
  Anita

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat! 78!!!?? Dat soort aantallen ga ik nooit halen. Ik lees te weinig en langzaam, haha, dus dat schiet niet op. Ik heb er geloof ik wel zo'n soort aantal op mijn to read lijst staan en daar komt jouw mooie lijst nog bij, dus ik kan jaren vooruit ;) Ik wens je een mooi lees-nieuw jaar!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. 78? Superveel is dat! Daar kom ik nog lang niet aan (ook niet als ik de voorlees-prentenboeken meetel) Ik hou je lijstje zeker in het achterhoofd als ik de volgende keer naar de bib ga.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik heb net ook de beste boeken voor mezelf op een rijtje gezet! Op naar een nieuw leesjaar!

  BeantwoordenVerwijderen

Het is altijd fijn om van jullie te horen! Bedankt voor je reactie!!!