donderdag 23 februari 2017

Schaamhaar

Schaamhaar, niets om je over te schamen

Dit is het jaar dat ik, nog meer dan anders, de goede dingen in de wereld met jullie wil delen. Omdat we niet meer kunnen zwijgen, afwachten, negeren, minimaliseren. De Jezus in mij hé; die opwijking kennen jullie al ;)

Vandaag wil ik het even hebben over schaamhaar, okselhaar en bodyshaming. Mijn pleidooi hiervoor (en tegen in het geval van de shaming) is aangewakkerd door het zien en horen van Murielle Scherre. Op haar Instagram, in Charlie en op tv.

Zij laat haar lichaamshaar groeien. En dat gaat niet zonder slag of stoot. Om de haverklap worden er foto's van haar, soms zelfs haar ganse profiel, online geblokkeerd. En niet omdat er wat naakt te zien is, dat kan allemaal wel. Het probleem begon pas toen haar lingeriefoto's verschenen met naakt én lichaamshaar. Of een stukje tepel, ook al zo een taboe blijkbaar.Murielle laat haar haar onder andere groeien voor haar dochtertje. Omdat zij, als zij later haar begint te krijgen, zal weten dat dat normaal is en niet iets om je over te schamen. Een kei goed idee vind ik dat! Ik heb geen kinderen maar weet wel dat kinderen 1000 keer meer leren van wat jij doet dan wat je ze vertelt.

Het is ook normaal en puur natuur, dat haar. Al zou je dat in het huidige media-landschap niet meer denken...En het is zo belangrijk voor ons gevoel over ons lichaam dat wij ook échte lichamen te zien krijgen, zeker als jong meisje. We moeten zien dat haren, vlekjes, striemen, littekens er bij horen. Deel van het leven zijn.
En daar breek ik graag in navolging van Murielle een lans voor.
Niet door mijn behaarde lichaam hier te tonen, zo moedig ben ik niet... Maar wel door het er hier over te hebben. En te zeggen dat elke vrouw haar eigen keuze mag maken: wel haar/geen haar, wel van boven/ niet van onder, kort/lang,...
(Ik heb trouwens wel van onder, niet van boven ;))
Dat ze niet alleen het recht heeft om die keuze te maken maar ook het recht heeft om die keuze te laten zien.
En dat geldt ook voor elke man, trans of queer of...
Make your own rules!


It saddens me to realize that as we grow up, we are mostly unlearning. We forget how to be honest.
-Murielle Scherre-

Nog een fijne opwijkende donderdag!
Liefs Els

11 opmerkingen:

 1. Sinds ik zwanger was (en mijn benen niet meer kon scheren), laat ik het haar op mijn benen staan. En in tegenstelling tot wat ik verwacht had, heb ik daar nog nooit een negatieve reactie op gehad. (misschien denken mensen in zichzelf wel vanalles, maar goed, daar heb ik geen last van). Van bikini wax ben ik nooit fan geweest, daar doe ik ook niet aan mee. Wel mijn oksels, anders heb ik veel te veel deo nodig, dat vind ik maar niks. Murielle heeft 100% gelijk. Er was trouwens gisteren een artikel op de redactie, dat er een nieuw soort preutsheid is. Een naakt lichaam gewoon mag niet meer getoond worden. Er wordt met boxer aan gedoucht in sportclubs. Omdat naakt altijd met sex (en porno) geassocieerd wordt. En zo ziet niemand nog hoe een echt naakt lichaam eruit ziet. Erg is dat.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat hoorde ik ook, heel triest he! Sjans dat er nog mama's zijn zoals Murielle en jij, om het goede voorbeeld te geven!

   Verwijderen
 2. Wel mooi dat jij het er eens over hebt. Ik scheer mijn benen en oksels. Maar dat doe ik voor mezelf odat ik dat fijner vind. Maar eeerlijk is eerlijk, als ik een vrouw zie met okselhaar en beenhaar vind ik dat niet zo mooi. Dus ik moet ook nog een hoop leren. ;-)) XX Esther

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Oksels scheer ik. Beenhaar heb ik ( gelukkig) niet. En de rest houd ik een beetje bij. En die preutsheid is niet nieuw. 50 jaar geleden ging mijn oom met zijn kinderen onder de douche. Dat was binnen de familie iets ondenkbaar. Maar gelukkig,zo bleek, hij hield zijn zwembroek aan. Gaan we nou weer terug naar die tijd? Vreselijk jammer.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, heel jammer! Nog bedankt voor je geweldig mooie, lieve kaart!

   Verwijderen
 4. Ha die els die bespreekt ieder onderwerp ,chapeau dat vind ik echt tof
  Ben zelf maar licht behaard maar okselhaar vind ik niet echt fijn ,maar wie het laat groeien dat vind ik prima hoor ,en inderdaad al die glad geschoren lijfjes vind ik ook te ver gaan

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Helemaal met je eens. Al laat ik niet alles groeien, ik haal ook zeker niet alles weg! Wat een gedoe!
  Groetjes,
  Akkelien

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ai ai, preuts als ik ben... Wanneer is het scheertijdperk eigenlijk begonnen. Volgens mij ben ik van voor die tijd... Jammer dat het zo'n taboe is geworden om het gewoon te laten zijn. Helemaal mee eens: Ieders eigen keuze!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Jongste volgde zwemles en de trainster had schaamhaar dat vanonder haar badpak tot aan haar knieën groeide. En zo lang dat je er makkelijk een heel rastakapsel in kon vlechten. Nee ik overdrijf niet. En nu mag je je eigen zin doen zoveel je wil maar dit vond ik toch echt wel degoutant. En ik was echt niet alleen... Wat ik maar wil zeggen : er is haar en er is haar. Tja sorry zunne. Ben vast in het foute tijdperk geboren. ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Leven en laten leven, vind ik. Ieder mag dat voor zichzelf beslissen, zo lang het hygiënisch blijft.

  BeantwoordenVerwijderen

Het is altijd fijn om van jullie te horen! Bedankt voor je reactie!!!