vrijdag 10 november 2017

Let's talk about sex...

Vrouwen & seks

Wegens gisteren een extra dagje werken en een verkoudheid die al een week duurt ben ik hier een dagje later met mijn opwijking van de week.

Als ik voel dat ik ergens moeite met heb dan moet ik er van mijzelf met aan de slag. Ik kan daar te hard in doordraven maar in sé vind ik het wel een goede opwijking. Er zijn nog zo veel taboes die moeten doorbroken worden. Zo veel dingen waar wij (vooral vrouwen) ons voor schamen en dat is doodzonde.

Daarom een groot applaus voor vrouwen die dat willen veranderen, die hun mond opentrekken en zo de wereld stapje voor stapje vooruit helpen. Heel #metoo en de nasleep zijn daar een goed voorbeeld van.

Maar ook Heleen Debryune met haar column Vrouwentongen in Humo.
En Tatum Dagelet met haar 'Mag ik je tieten zien?' programma op NPO 3.
En lees vooral het boek Vrouwen & seks van Maartje Laterveer. Waarom dit boek lezen? Omdat wij dochters, de schaamte en onwetendheid van onze moeders erven. Ik denk niet dat ik de enige ben bij wie het thuis nooit over gevoelens, seks, lichamelijkheid en alles wat er bij komt kijken ging. Onbewust nemen we dat over, in ons denken én in ons gedrag. Die cirkel kunnen we alleen maar doorbreken door over alle dingen die ons lastig doen voelen te praten.
Begin gewoon met het lezen van Maartje's boek en de rest volgt dan wel...

Mijn recensie:


Vrouwen en seks, van moederliefde tot seksrobot door Maartje Laterveer

Zoals op de achterflap staat vermeldt is dit een boek vol boeiende essays over vrouwen en hun seksualiteit. En in tegenstelling wat sommige zullen denken (of hopen) gaat dit boek daarom meer over zelfvertrouwen, zelfkennis en vrijheid. Wat maakt dat dit een boek is dat echt dieper ingaat over wat seksualiteit voor vrouwen (van nu) allemaal inhoudt. Als je zelf een vrouw bent weet je wat er allemaal bij komt kijken. En sorry mannen, naar wat ik in dit boek las, is het voor jullie ook allemaal ver van evident in onze huidige veeleisende maatschappij.

In 9 verschillende hoofdstukken (gaande van Zo moeder, zo dochter over Tinder Love tot Jong geleerd, oud gedaan) beschrijft Maartje het ganse pallet van vrouwelijke seksualiteit. Dit aan de hand van haar eigen ervaringen én de meest actuele wetenschappelijke informatie. De talrijke verwijzingen naar vroeger verschenen literatuur over vrouwen en seks maken het boek nog boeiender én geven goesting om op eigen houtje dieper in deze materie te duiken.
Na elk essay (hoofdstuk) komen er nog enkele vrouwen aan het woord die hun mening over het besproken onderwerp geven.
Dit alles maakt dat het boek een blik langs allerlei kanten geeft op de aangehaalde thema’s. Je krijgt een veelheid aan informatie en daar kan je zelf een onderbouwde mening met vormen.

Als ik lees dat dochters hun remmingen en onzekerheden in verband met seks van hun moeder erven en die op hun beurt doorgeven aan hun dochters dan is het toch niet meer dan logisch dat alle vrouwen dit boek gaan lezen? Echt, doe jezelf een plezier en lees dit boek. Zelfs al heb je (denk je) geen enkel probleem met je eigen vrouwelijkheid en seksualiteit. Een halve eeuw na de seksuele revolutie denken we dat we als vrouw alles al kennen en weten, maar er is nog zo veel onzekerheid en schaamte.
Daarom dikke dank u wel aan Maartje, dankzij een boek als dit worden er weer taboes doorbroken en zijn we weer een stapje verder naar een echte seksuele bevrijding.
Lees dit boek, deel dit boek, praat er over.
En geniet van je vrouw zijn, met alles wat daar bij komt kijken.



Het mooiste geschenk dat je kunt geven is een stukje van jezelf.
-Ralph Waldo Emerson-

Nog een fijn opwijkende vrijdag,
liefs Els

 

2 opmerkingen:

  1. Ik heb niet het idee dat ik bevrijd moet worden en dat hou ik voorlopig zo. Mijn leven is al vol genoeg. Leren praten over gevoelens volgt op kunnen voelen en dat is vaak al lastig genoeg. Ik hou wel van je missies, ga zo voort Els X

    BeantwoordenVerwijderen

Het is altijd fijn om van jullie te horen! Bedankt voor je reactie!!!