donderdag 12 juli 2018

Feministische literatuur

Lezen is leren

Goedemorgen, momenteel ben ik bezig in een geweldig boek. En ge kent mij en mijn opwijkingen, dan moét ik dat delen ;)

De button kan je hier nog kopen!

De moeder aller vragen, daar gaat het om. Vrouwen & macht las ik voor De moeder aller vragen. Het is even geweldig én Rebecca heeft het er ook over in haar boek. Van deze boeken word ik boos en triest en bang en teleurgesteld. Maar ook blij en vrolijk en hoopvol en vol goesting.
Goesting om mee de feministische boodschap te verspreiden, om niet ook te zwijgen. Niet-zwijgen hoeft niet te bestaan uit praten of roepen, het kan ook gewoon schrijven en delen zijn. En dat probeer ik hier.



Wat mij heel veel pijn deed om te lezen was dat 'wij meisjes' vaak niet durven reageren op ongepast gedrag omdat we niet onbeleefd willen zijn. Zo herkenbaar.
Ik wou ook niet lastig zijn, niet onbeleefd.
Schaamte doet ook veel. Schaamte zet ook aan tot zwijgen. Terwijl we moeten praten, delen. Daders moeten zich schamen, slachtoffers niet.

Wij vrouwen moeten elkaar helpen. Onze mannen moeten ons helpen. De wereld moet én kan veranderen. Er is nog zo veel werk aan de winkel maar er broeit iets, er groeit iets. Daar kan zelfs de grootste vrouwenhater niet meer om heen.
De wereld is in verandering en dat kan ik alleen maar toejuichen.
Ik wil mijn en jullie feministische goesting aanwakkeren, ik wil bijleren, me informeren. Sociale media én boeken lezen kunnen daarbij helpen.
Vandaar mijn oproep aan Nederlandstalige uitgeverijen:
Tijdens het lezen van de boeken op de foto maar ook in de (feministische) sociale media kom ik vaker dezelfde (pioniers)namen tegen: Audre Lorde, bell hooks, Adrienne Rich,...
Allemaal Madammen die werken hebben geschreven die ik dolgraag wil lezen maar die (nog) niet in het Nederlands vertaald zijn. Kunnen jullie daar werk van maken? Volgens mij gaan ze als zoete broodjes over de toonbank vliegen!


Hebben jullie nog lees-tips? Liefst in het Nederlands. Engels kan ik wel lezen maar dat gaat een stukje trager en ik wil zo snel mogelijk hele bergen inspiratie verslinden ;)


It's no use going back to yesterday, because I was a different person then.
-Lewis Caroll, Alice in Wonderland-

Lees ze,
Els


3 opmerkingen:

  1. Heel herkenbaar, dit. Wilde laatst ook zo'n soort blog schrijven, maar het moet nog een beetje gisten in mijn hoofd.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Bedankt voor de boekentip, zo te lezen een heel interessant boek.

    BeantwoordenVerwijderen

Het is altijd fijn om van jullie te horen! Bedankt voor je reactie!!!