donderdag 27 februari 2020

Fiep

Een vrolijke opwijking

Corona rukt op, elk weekend stormt het. Ik krijg daar stress van, het maakt me wat bang, jullie ook?
De dagen zijn ook zo grauw en grijs... Ik merk dat ik dan onbewust dingen op zoek die mij blij maken. Die dingen maken velen van jullie ook blij, merk ik op mijn Instagram. En zo ontdekte ik per toeval een nieuwe opwijking, alé nieuw, ik heb ze al een jaar of 30. Ik hou van Jip en Janneke, Fiep en Annie.

Het eerste dat ik voor Karel kocht, meer dan 20 jaar geleden waren kommen en mokken van Jip en Janneke. We hebben ze nog steeds! 1 mok sneuvelde maar op de rommelmarkt vonden we er 3 dus nu hebben we er 4 ipv 2 :)
Door al eens een foto van een tas te nemen en deze op mijn Instagram te posten besefte ik pas dat we er wel al een hoop hebben. Verzameld door de jaren heen, in de Hema, in kringwinkels en op rommelmarkten.






We hebben ook bordjes, een kleurboek, kaartjes, onderleggers, een mat, een sleutelhanger,... en boeken. Massa's. Al een stuk of 100 denk ik... Fiep en Annie leven niet meer maar hun oeuvre blijft groeien. Dat is eigenlijk niet bij te houden, maar we doen ons best ;)

Ach, een onschuldige opwijking. Troost op donkere dagen. Blijven ademen, het boek, kan ook een hulp zijn. Ik ben alvast flink aan het oefenen.

Nog Fiep en Annie fans?


''Een glimlach is de goedkoopste manier om je uiterlijk te veranderen.''
-Charles Gordy-

Nog een fijne opwijkende donderdag,
liefs Els


Ps: Er zijn nog bundels! 5 euro voor 'Echte Els' bij je thuis!

Ps: Sommige links in dit blogje verwijzen naar een plaats waar je de boeken direct kan kopen. Doe je dat via mijn blog dan krijg ik een kleine vergoeding. Kost jou niets, draagt wel bij aan mijn Geluksvissen en -plantjes spaarpot! Merci!   

dinsdag 25 februari 2020

Bos

Dankbare Dinsdag

Zondag lieten mijn voet en de wind het eindelijk toe om nog eens een zondagse boswandeling te doen. (Zondag is onze enige dag samen dus dan moet het wel gebeuren.) Het was kort want het weer was niet geweldig maar het deed deugd.
Ik zag mijn eerste lammetje (een zwart schaapje)!
En in onze tuin bloeien de paasbloemen al volop. De lente komt er nu echt wel aan. Hoera!


Bij Ingela is het ook al lente. Kijk maar even. Schattig hé!?
#dankbaredinsdag
Waar ben jij dankbaar voor vandaag?


'Wandelen is de beste probleemoplosser die er bestaat.''
-Shane O’Mara-

Nog een fijne Dankbare Dinsdag,
Els


Ps: Er zijn nog bundels! 5 euro voor 'Echte Els' bij je thuis!

Ps: Sommige links in dit blogje verwijzen naar een plaats waar je de boeken direct kan kopen. Doe je dat via mijn blog dan krijg ik een kleine vergoeding. Kost jou niets, draagt wel bij aan mijn Geluksvissen en -plantjes spaarpot! Merci!   

donderdag 20 februari 2020

dE LeeSclub las:

Anders dan wij.

Goedemorgen Leesclubbers! Hier gaan we weer. Iedereen klaar?
Thee en koekjes bij de hand? (De Kerstmarkt van Beveren en een speltwafel).
Eerst even praktisch: we lazen het geweldige Anders dan wij en ons volgende boek wordt weer een young adult boek: Het vuur in mij.
Ik lees graag en veel young adult boeken, vaak gaan ze over onderwerpen waar romans voor volwassen niet over gaan. Ze zijn veelal inclusiever en diverser en daar hou ik van. Jij ook? Het vuur in mij bespreken we hier op donderdag 9 april.



En dan nu Anders dan wij. Een boek vol mensen met opwijkingen, hoera! Ik had wel graag deel uitgemaakt van de Bloomsbury Groep... Ik heb dan ook de 3 delen in deze reeks verslonden. (Tip voor de fans van Anders dan wij: er zijn nog 2 delen om van te smullen.)

Mijn recensie:

In het voorjaar van ’41 verdwijnt Virginia Woolf, alleen haar wandelstok wordt aan de oever van de rivier gevonden. Angelica en haar oudere broer Quentin zijn verdrietig en in de war door het verdwijnen van hun tante. Dus doen ze wat kinderen van schrijvers en schilders doen: ze graven in hun herinneringen en schrijven een boek over hun leven en dat van hun tante.

Al snel blijkt dat wat Angelica zich herinnert niet altijd in overeenstemming is met wat Quentin nog weet, maar samen komen ze wel tot een sluitend verhaal. Terwijl Angelica vertelt en Quentin aanvult en opschrijft komen zij én wij meer te weten over de bekende volwassenen rondom hen. Opgroeien bij kunstenaars, vol vrijheid en artistieke stimulatie klinkt paradijselijk maar is niet altijd even makkelijk blijkt. Vooral Angelica heeft het moeilijk, met haar moeder Vanessa. Gelukkig is daar (was daar) de heks Wixerina (Virginia) die wel tijd voor haar maakt.

Tussen de hoofdstukken van het boek, dat de kinderen schrijven en wij lezen, komen hoofdstukken met de zoektocht naar Virginia. Het mooie is dat dit boek, doordat het een kinderboek is, een ongedwongen kijk geeft op kleurrijke levens die aan de lopende band buiten de lijntjes kleuren. Buitenechtelijke liefdes, liefde tussen gelijke geslachten, vrije opvoeding, leven zonder elektriciteit,… dat zijn allemaal dingen die voor de dorpelingen choquerend zijn maar voor de kinderen tot op zekere hoogte doodgewoon. Het zijn ook die dingen die de Bloomsbury groep voor ons extra boeiend maken, nu na al die jaren, nog steeds.

Onderwerpen als geestelijke gezondheid, feminisme, vaderschap, homoseksualiteit,… komen allemaal aan bod. Toch blijft dit een boek bijzonder geschikt voor kinderen. Daarnaast is het ook gewoon een prachtboek, een aanrader voor elke Virginia-fan. Een must read. Er zijn nog twee andere delen in deze reeks dus die ga ik nu gauw lezen…


Benieuwd of jullie er ook zo van genoten hebben. Bedankt voor het meelezen en hopelijk lezen jullie weer mee. Het vuur in mij is echt een aanrader!


''Geef jezelf elke dag een compliment. Niemand weet beter hoe hard jij je best doet.''
-Olaf Hoenson- 

Lees ze,
Els


Ps: Er zijn nog bundels! 5 euro voor 'Echte Els' bij je thuis!

Ps: Sommige links in dit blogje verwijzen naar een plaats waar je de boeken direct kan kopen. Doe je dat via mijn blog dan krijg ik een kleine vergoeding. Kost jou niets, draagt wel bij aan mijn Geluksvissen en -plantjes spaarpot! Merci!   

dinsdag 18 februari 2020

Blogtour Leugenaar Leugenaar

Dankbare dinsdag

BLOGTOUR / Leugenaar, leugenaar van Herman van de Wijdeven / Antwerpen

Leugenaar leugenaar is een warme aanbeveling voor alle jongeren die nog een tof boek zoeken om in de Krokusvakantie te lezen.

Je moet mij niet alleen geloven hoor. De komende dagen kan je ook aanbevelingen vinden bij deze leuke boekenfans uit de andere Vlaamse provincies:
#Valeriesboekenwereld
#Axellesbooks
#Lauranneleest

Voor het eerst in mijn leven mocht ik meedoen aan een blogtour, spannend!
Het gaat om volgend boek:


Ik post seffens ook overal mijn recensie. (Overal is onder andere op mijn Goodreads waarvan je een linkje aan de rechterkant van mijn blog ziet.)
Ik kreeg dit toffe boek van L&Mbooks ! Dank, dank!
De foto is genomen in één van onze favoriete cafés: het boekencafé Boekowski. 
Waar ze super lekkere taart hebben, thee in een kanneke en veel boeken.

Ik las trouwens ook net De Cyclusstrategie, aanrader voor iedere natuurlijk menstruerende persoon.

En mijn voet en tand voelen al wat beter.

Veel om Dankbaar voor te zijn dus. En jij? Waar ben jij dankbaar voor?

''Accepteer zoals het is. Laat los zoals het was. Geloof in wat zal komen.''
-De Gerarduskalender -

Lees ze,
liefs Els



Ps: Er zijn nog bundels! 5 euro voor 'Echte Els' bij je thuis!

Ps: Sommige links in dit blogje verwijzen naar een plaats waar je de boeken direct kan kopen. Doe je dat via mijn blog dan krijg ik een kleine vergoeding. Kost jou niets, draagt wel bij aan mijn Geluksvissen en -plantjes spaarpot! Merci!   

donderdag 13 februari 2020

Zwart gat

En wat nu?

Mijn tand is behandeld. Bedankt voor alle lieve boodschappen in mijn online en echte brievenbus! Voor al wie nog moet gaan: het valt best mee. Het vullen van de kanalen (onder druk en met 200 graden) is wat lastig. En als de verdoving is uitgewerkt heb je een paar uurtjes ferme pijn. Nu is het eerder een bonzende druk. Over 3 dagen is ook dat voorbij. Nu mijn voet nog en ik ben weer als nieuw ;)

Wat ook (bijna) voorbij is is DWDD. En dat vind ik echt erg en zelfs een beetje eng. Ik ben niet echt een tv-kijker en ik heb best wel vaak gevloekt op Matthijs maar ik ga DWDD zo hard missen. Trouwe lezers van mijn blog weten dat wel...

Karel en ik zijn 16 jaar getrouwd, we wonen dus al 16 jaar niet meer thuis. Het eerste jaar hier moesten we nog veel verbouwen en klussen. Maar vanaf het prille begin van DWDD zaten wij achter onze tv. Het is een vaste afspraak in ons leven. Ik kijk in de week quasi alleen DWDD en in het weekend kijken we dan naar series of docu's die we hebben opgenomen. Ik ga dus een uur over hebben per dag ;)

Maar dat niet alleen. DWDD vormde me ook, in een halve Nederlander maar alla ;) Door dat programma leerde ik zo veel kennen qua muziek, literatuur, cultuur, film, kunst, poëzie,... Ik leerde ook massa's boeiende mensen kennen.

Kleine greep:
-Jett Rebel
-Tim Hofman
-Raccoon
-Halina en Carice
-Wim en Taco
-Alexander Klöpping
-Nico
-Lucky Fonz
-Claudia De Breij
-Ilse De Lange
-Janne Schra
-Hanneke Groenteman
-Barbara Baarsma
-Jacqueline Govaert
-Cécile Narinx
-Inez Weski
-...
(En nog duizend meer)

En zo veel boeiende mensen wiens naam ik niet meer weet maar wiens muziek ik heb ontdekt, boeken heb gelezen, tentoonstellingen heb bezocht,...
We gingen naar beide DWDD festivals, bezochten beide tentoonstellingen,...



We kregen niet enkel een inkijk in Nederland maar ook in het buitenland (de Brexit, de Amerikaanse verkiezingen, nieuwe rages, ontdekkingen,...) én in Belgie (Griet Op de Beeck).

Het is ook mijn haakmoment. Omdat je kan luisteren en niet heel de tijd hoeft te kijken. Iedereen die een granny square deken van mij heeft: te danken aan DWDD.

Bij ons duurde een uitzending ook nooit 1 uur. We keken altijd naar een opgenomen versie opdat we het dan konden stilzetten en discussiëren ;)

Echt een zwart gat dus. Een dikke dank je wel aan Matthijs en het ganse team. Jullie hebben mijn, ons leven, ons huwelijk, ferm gekleurd. Rijker gemaakt.
Merci merci!

DWDD was een fijne opwijking.
 
Nog fans?

Ohja, wat me gisteren in de wachtzaal bij de endodontoloog kalm hield was dit. 
 

''Accepteer zoals het is. Laat los zoals het was. Geloof in wat zal komen.''
-De Gerarduskalender-

Een fijne opwijkende donderdag gewenst,
Els


Ps: Er zijn nog bundels! 5 euro voor 'Echte Els' bij je thuis!

Ps: Sommige links in dit blogje verwijzen naar een plaats waar je de boeken direct kan kopen. Doe je dat via mijn blog dan krijg ik een kleine vergoeding. Kost jou niets, draagt wel bij aan mijn Geluksvissen en -plantjes spaarpot! Merci!  



dinsdag 11 februari 2020

Erperheide

Ons jaarlijks weekendje weg...

Dit weekend gingen we naar jaarlijkse gewoonte een weekend naar Erperheide.
Dat was een goede én slechte timing. Ik had geen zin om te gaan wegens tand- en voetpijn. Maar het vrij zijn van mijn werk en de tijd en ruimte om te rusten kwamen van pas.

Zoals altijd deed het ferm deugd. Voor mijn voet en door Ciara waren we iets minder buiten te vinden... maar we lazen lekker veel, we snoepten, tetterden, aaiden geitjes, zagen de capriolen van eekhoorns, speelden scrabble,...
Het was goed.
Back to reality :( Vandaag en morgenochtend werken. Morgennamiddag eindelijk de ontzenuwing van mijn tand. Zal blij zijn als het zo ver is al doe ik ook bijna in mijn broek van de schrik ;)

Met witte buik. Dat zag ik nog nooit, denk ik.

Dankbaar voor het fijne weekend, de leuke dieren, lieve Karel, de geweldige boeken die ik las. (Hotel zonder sterren en Zusjes, beide de tweede keer dat ik ze las maar nog beter).

Ik wens jullie ook een fijne, Dankbare Dinsdag!


''Zij lachen mij uit omdat ik anders ben. Ik glimlach om hun omdat ze allemaal hetzelfde zijn.''
-Kurt Cobain-

Liefs Els


Ps: Er zijn nog bundels! 5 euro voor 'Echte Els' bij je thuis!

Ps: Sommige links in dit blogje verwijzen naar een plaats waar je de boeken direct kan kopen. Doe je dat via mijn blog dan krijg ik een kleine vergoeding. Kost jou niets, draagt wel bij aan mijn Geluksvissen en -plantjes spaarpot! Merci! 

donderdag 6 februari 2020

Omdat het kan

Moeilijke dagen.

2 dagen gewerkt, om 4 uur opgestaan, rondgehost, pijn gehad, moe.
Kaartjes hebben voor de Omdat het kan lezing van Eva Daeleman.
Twijfelen. Een half uur heen met de tram, een half uur terug. Daar zitten, voet niet omhoog kunnen leggen...
Gaan.
Omdat je echt wel fan bent van Eva en heel veel hebt gehad aan dit boek.

Nu kapot zijn én blij, zo blij.
Waar Eva het al heel goed kan uitleggen in haar boeken (Lees en koop ze allemaal! Haar laatste heb ik nog niet uit maar dat is ook weer zo boeiend!) kan ze dat ook super goed in het echt. Haar ex-mediacarrière zal daar misschien voor iets tussen zitten. De boeken zijn een samenvatting van haar leven en de lessen die ze kreeg en leerde. De lezing is een samenvatting van haar leven én het boek. Knap hoe ze dat in elkaar heeft gestoken: vlot, boeiend, relevant, herkenbaar en super leerrijk. Want ok, het gaat over Eva, maar het gaat nog veel meer over jou. Wat een avond.
Kwam als geroepen al leek de timing eerst nog zo slecht.


 
In het kader van 'alles kan': ik wil een Eva zijn, mijn lessen leren, mijn lessen delen. En dat op een vlotte, toffe, boeiende manier. Met humor en flair.
Ik wil ook boeken schrijven en lezingen geven in bibliotheken. Mensen inspireren terwijl ik op pad ben met mijn Stijn (Karel in mijn geval). Goed bezig Eva.

Els gaat eerst nog wat dagen op de zetel slijten. Daarna begint ze aan haar Eva-groei ;) Weer een opwijking bij:)

Eva fans?


''Doe datgene waarvoor je bang bent; dat betekent een zekere dood voor je angsten.''
-Ralph Waldo Emerson -

Nog een fijne opwijkende donderdag,
Els


Ps: Er zijn nog bundels! 5 euro voor 'Echte Els' bij je thuis!

Ps: Sommige links in dit blogje verwijzen naar een plaats waar je de boeken direct kan kopen. Doe je dat via mijn blog dan krijg ik een kleine vergoeding. Kost jou niets, draagt wel bij aan mijn Geluksvissen en -plantjes spaarpot! Merci!   

dinsdag 4 februari 2020

Update

Pijn en fijn

De pijn aan mijn voet en tand werd harder. Wat ook niet raar is. De drukke lastige maanden hebben mijn weerstand aangetast, wat maakt dat de ontstekingen vrij spel hadden. Ik zat ondertussen al 2 keer bij de tandarts, belde al ettelijke keren met artsen, zat al bij mijn homeopate, mailde ettelijke keren met haar. Ook in het weekend. Mijn artsen zijn super geweldig lief geweest, hartverwarmend! Zaterdag ben ik niet gaan werken, vandaag ga ik terug aan de slag.
Mijn tand moet ontzenuwd worden, de zenuw heeft de druk van een vernieuwde ( de oude begon te barsten) vulling niet aanvaard en is beginnen afsterven... En zenuwpijn doet pijn... Normaal gezien heb ik een afspraak voor volgende week woensdag, bij de endodontoloog. Volhouden dus.
Mijn enkel heeft ontstoken ligamenten doordat er een bak is opgevallen bij het werk. Dat gebeurt wel eens vaker (eigen schuld) maar door de samenloop van omstandigheden is dat nu beginnen ontsteken.

Vrijdag ben ik gestopt met de reguliere ontstekingsremmers en overgegaan op homeopathie. En vanaf toen ging het beter, oef! Ik moest zelfs bijna geen paracetamol meer nemen. Geweldig he. Dus ik kan seffens terug gaan werken, afleiding! Hoera!



Op zondag reed Karel me naar ons favorieten boekencafé voor taart en thee. Een gouden uurtje. Voor de rest heb ik veel gelezen, had je niet verwacht hé ;)?
Mijn absolute aanraders:
-Het internet is stuk. Een geweldige must read, voor iedereen, Marleen Stikker was in 2018 al een 'mens van het jaar' bij mij!
-Waar geluk begint. Toen ik er echt even doorzat las ik dit kinderboek. Medicijn in boek formaat!
-Er is een band die rapemachine heet. Geweldige, toegankelijke poëzie. En het is nog week van de poëzie, dus koop het nu en krijg er een geweldige bundel gratis bij!

Dankbaar voor alle lieve artsen, lieve Karel, toffe boeken!
En jij? Waar ben jij dankbaar voor op deze dankbare Dinsdag?


''Doe datgene waarvoor je bang bent; dat betekent een zekere dood voor je angsten.''
-Ralph Waldo Emerson -

Liefs Els


Ps: Er zijn nog bundels! 5 euro voor 'Echte Els' bij je thuis!

Ps: Sommige links in dit blogje verwijzen naar een plaats waar je de boeken direct kan kopen. Doe je dat via mijn blog dan krijg ik een kleine vergoeding. Kost jou niets, draagt wel bij aan mijn Geluksvissen en -plantjes spaarpot! Merci!