donderdag 16 april 2015

Hipper dan ik dacht

Oh wat ben ik een weer goed bezig :)

Mijn op-wijking van deze week is best hip, al zeg ik het zelf.
Ik doe namelijk aan regrowth! Ik doe dat al langer dan vandaag (mijn avocado hebben jullie wel al eens gezien) maar sinds ik een oude aflevering van Groenland zag weet ik dat dat gedoe een naam heeft en best hip is.
De aflevering is al een paar weken oud (ik loop wat achter met tv kijken) maar hier kan je het stukje met Lisa terug zien. Enne, alle afleveringen van Groenland zijn geweldig hoor, moest je het programma nog niet kennen. Ik kijk er elke week met plezier naar en niet alleen om 'den Bartel' ;) Ik leer telkens veel bij.

Lisa heeft ook een blog zag ik, vol geweldige foto's en ideetjes. Ga maar eens kijken.

Nu weet je misschien nog niet wat regrowth is, wel ik zal eens wat foto's van mij laten zien:Mijn eerste avocadoplant, gegroeid uit een pit. Hoe doe je dat? Neem een avocado, eet hem op en hou de pit bij. Maak ze mooi proper en doe ze dan in een potje met zand (ik neem een lege confituurpot, dan kan ik het wat volgen als er iets gebeurd!). Zet het potje warm en zonnig en geef het telkens water als het zand droog wordt. Wacht maaaanden...
Na een tijdje zie je dat de pit omhoog komt in het zand, daarna splijt ze open en komt er een klein sprietje uit!


Zoiets dus. En dat sprietje wordt een grote plant. Die nog steeds veel water en zon nodig heeft anders gaan de bladeren hangen en vallen ze af. Als het een te lange fijne zwieperd wordt dan knip je gewoon zijn hoofd er af. Deed ik ook en toen kreeg ik ipv 2 blaadjes bovenaan deze hoop.


Zijn bladeren beginnen wat te hangen, dringend water geven dus :)


Deze sprietjes groeien uit dennenappel zaadjes. Raap in het bos een mooie dichte dennenappel, leg hem warm en droog. Na een tijdje hoor je knalletjes, de schubben komen open en er vallen zaadjes uit.
Die steek je ook weer in een (confituur) potje met zand  en dan maar wachten...
Geen idee hoe groot ze nog gaan worden, spannend he.


Dit zijn kleine clementine-plantjes. Gewoon de pitjes uit een supermarkt clementine in het zand gestoken, met dit als resultaat! Ging best snel eigenlijk.


En dit zijn paprika-plantjes. Een (bio) paprika gegeten en de pitjes bijgehouden. Duurde ook best lang eer er iets te zien was, maar de aanhouder wint he!


En dit is mijn laatste experiment, geleerd uit de Groenland aflevering met Lisa. Zoete aardappel, probeer ik al zo lang maar nog nooit gelukt. Ben dus benieuwd....


Wat ik nog doe: er zitten pitten van een granny-appel in een potje, ze zijn nog niet uitgekomen maar wie weet...
En een gewone aardappel kan je wel direct in zand steken, deed ik al verschillende keren en dat gaat goed! 1 aardappel zijn er dan na een tijd veel, eigenlijk een wonder he.

Zoals je bij Lisa en hier (voor extra ideetjes!) kan zien gebruiken de meeste mensen de 'watermethode'. Ik vind dat persoonlijk veel gedoe, je moet het water ook proper houden. Het water bij de zoete aardappel ziet er al na 1 dag zo uit...ik begrijp dat dat zetmeel is maar op de duur wordt dat viezer en viezer en krijg je een rotte patat vrees ik.
Aangezien ik wat luier ben aangelegd doe ik het liever in zand.

Niet alles lukt in zand, heb ik gemerkt. Ik ben dus blij wat bijgeleerd te hebben.
Als je het met zand doet: niet vergeten het zand te wateren! Maar geen modderbadje maken he, dan rot het ipv te groeien. Het is misschien raar om een leeg potje te wateren maar doe het toch maar.
Probeer het zelf maar eens en laat het me vooral weten als er iets lukt, of niet. Ben benieuwd!
Tips en trics zijn welkom. Vragen ook.
Elkaar helpen maakt de wereld mooier.

Met regrowth doe je aan recyclage van voedsel, het is goed voor je portemonnee en je wordt er happy en trots op jezelf van.
En een huis vol groen is zo veel gezelliger: #dingendiefijnzijn dus.
Niets dan voordelen!


Iets niet weten is gewoonlijk een stadium
op weg naar nieuwe kennis.
-Jostein Gaarder-

Nog een fijne opwijkende donderdag!
Liefs Els

Ps: vergeet de actie in De Winkel Van Els niet!11 opmerkingen:

 1. Leuk is dat he! Wij re-growen inmiddels onze bleekselderij, chinese kool en paksoi, gaat ook prima!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. o heerlijk dit allemaal te lezen! Hoe geweldig is het toch om zelf zo op deze manier je plantjes te krijgen. Ik heb de avocado pit wel eens geprobeerd met die in het water hang methode maar dat werkte niet. Maar gewoon in de grond dus! leuk leuk. En nu even het linkje bekijken :)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Heerlijk, je enthousiasme spat er van af! Echt een leuke op-wijking. Geniet van het kijken naar al het moois wat je ziet ontstaan!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dankzij uw idee van de avocado heb ik het ook al geprobeerd !
  Mango en ananas zijn me tot nu toe nog niet gelukt (dedju), maar ik heb eens ergens gelezen dat commercieel gekweekte vruchten dikwijls gemodificeerd worden om "niet meer vruchtbaar" te kunnen zijn. Pfff flauw hé...
  En wat de watermethode betreft - daar ben ik ook geen fan van. Te omslachtig. In goeie potgrond die regelmatig water krijgt, lukt veel :-).
  Geduld heeft 'n mens wel veel nodig hé.... ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik heb als kind ooit een pit van een bloedappelsien geplant. Ik heb dat boompje, ’t was op de duur wel een meter hoog, vele jaren gehad. Maar schildluizen die daarop zaten... Niet te doen! Ik hield me bezig die één per één te verwijderen, totdat ik het op een dag heb opgegeven.
  Succes en veel plezier hé!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Alles wat groeit en bloeit :-)... Net als jij, overigens. X

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Je bent een "natuurlijke" bezige bij!! :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ohh, jaloers op jouw mooie avocadoplant!! Maanden... echt, dan was ik wat ongeduldig en misschien niet de goeie manier. Ik heb de avocadopit net zo gedaan als jij de zoete aardapel, ik zag het op Pinterest, ik heb het weken volgehouden, maar nevernooit dat er een wortel aan kwam. Ik ga het nog eens proberen in de aarde dus. Maar jij hebt dus echt wel groene vingers! Citrus lijkt me ook leuk om te proberen. Mijn vetplant heb ik wel met succes gestekt, mooie bos wortels eronder :) Binnenkort kunnen ze de aarde in.

  BeantwoordenVerwijderen

Het is altijd fijn om van jullie te horen! Bedankt voor je reactie!!!