dinsdag 7 maart 2017

Excuus-Truus

Nynke de Jong

Waar ik 2 weken geleden nog dank u Barbara zei, zeg ik nu dank u Nynke voor het op haar plaats zetten van Barbara.
-Ik blijf trouwens fan van wat Barbara in haar DWDDtalk zei. Ze heeft me ook een heel lief bedank-mailtje gestuurd, waarvoor ook dank!-

Ja, ik ga het weer over DWDD hebben maar dat komt omdat ik dat echt een goed programma vind en ik kijk voor de rest niet zo veel tv dus..
Barbara had het in een DWDDuitzending over 'excuus-truus' en dat ze daarom geen quota wil voor vrouwen. Ze klonk overtuigend en ik ging er wel wat in mee. Maar er bleef iets wringen. En toen viel Nynke een paar dagen later Barbara aan over dat woord (niet letterlijk, maar je begrijpt me wel). En toen vond ik Nynke overtuigender dan Barbara, over de 'excuus-truus'.
Omdat Nynke uit ervaring spreekt (als jonge vrouw in de wielerwereld). Gekozen worden (voor een job, ambt, post, lijst,...) omdat je in één of andere minderheden-groep past is niet echt tof maar je moet het vanaf dan wel waarmaken. En dan kan je bewijzen dat je echt wel de beste (vrouw) voor die functie bent. Je moet er ook kei hard voor knokken, al ben je eerst 'maar' gekozen als 'excuus-truus'.
Daarom, in dit geval vind ik dat Nynke helemaal gelijk heeft. En weet ik dus ook wat er bleef wringen bij mij. Al klinkt het soms raar en niet eerlijk en niet stoer, quota zijn soms de enige manier om de wereld ten goede te veranderen.
Dus dank u Nynke!


Girl power in my mind is to let girls be exactly what they are. Let them be angry. Let them be resentful. And rebellious. Let them be hard and soft and loving and sad and silly. Let them be wrong. Let them be right. Let them be everything. because, they are everything.
-Amu Sherman Palladino-

Nog een fijne, Dankbare Dinsdag lieverds,
en niet vergeten: morgen is het Vrouwendag!
Els

3 opmerkingen:

  1. "Als het niet kan zoals het moet, dan moet het maar zoals het kan." (Fries spreekwoord)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Zoals ik het zie verdienen mannen en vrouwen gelijkheid. Dat mag bestaan uit het doen van hetzelfde beroep, maar vooral vanuit een basis van gelijkheid. En ook wel dat mannen vrouwen wel weer een beetje mogen eren, dat ook wel.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Sterker nog, misschien moet je er dan wel harder voor werken want waarschijnlijk wordt de lat zelfs iets hoger gelegd. Bewijzen dat je beter bent dan goed... Ik ben niet zozeer voor quota voor vrouwen maar zolang de standaard uitgaat naar mannen heeft het misschien gewoon een zetje nodig.

    BeantwoordenVerwijderen

Het is altijd fijn om van jullie te horen! Bedankt voor je reactie!!!