donderdag 12 oktober 2017

dELeeSclub las The Hate U Give

Dingen Die Fijn Zijn leest!

Goedemorgen! Klaar voor de bespreking van ons laatste boek? Neem een theetje, een koekje (liefst met chocolade) en we beginnen er aan...

We lazen The hate U Give en ons volgende boek wordt Kleine Genoegens.
Een boek van The School of Life, dus je gaat er wijzer van worden ;) Kleine genoegens is opgebouwd uit allemaal verschillende stukjes die gaan over een welbepaald genoegen. Oftwel: Dingen Die Fijn Zijn! Echt een boek dat helemaal bij mijn blog past, tof hé :) En omdat het allemaal korte stukjes zijn kan je het naast je bed leggen of naast je toilet. Lezen hoeft niet altijd veel tijd te kosten.
 We bespreken het hier op donderdag 23 november.

The hate U give is echt een geweldig boek hé!? Zou iedereen (zeker Trump) in deze moeilijke tijden echt moeten lezen. Even tussendoor: ik lees nu dit boek en daarvoor geldt hetzelfde: must read! De wereld willen veranderen, het blijft een opwijking van mij ;)The Hate U Give door Angie Thomas

OMG, wat een boek. Ik schaamde me, moest huilen, moest lachen, was boos, triest, hoopvol, jaloers….

Een MUSTread. Trump moet dit boek lezen! (Al vraag ik me meer en meer af of die man wel kan lezen…)
Iedereen moet dit lezen. Dit boek is zo Amerika op dit moment, en dat op een vlotte, aangrijpende, hartverscheurende, grappige, moedige, hoopvolle, levensechte manier gebracht. Indrukwekkend.

Je raakt direct meegesleept in het verhaal, het laat je niet meer los, zelfs nadat het uit is. Het kruipt in je hoofd en hart en geeft je een schop onder je kont toe. Ik, als bevoorrechte witte mens, hoorde nog nooit een stem als die van Angie en Starr Carter. En dat is jammer en beschamend voor mij.

Angies personages zoals Starr en haar familie maar ook haar vrienden Chris en Maya, stuk voor stuk spatten ze levensecht van het papier. En wil je tot hun kring gaan behoren.

Het verhaal van Starr en haar wereld staat bol van geweld en ellende, maar bevat ook veel liefde, hoop, lachen en plezier. En hoewel zij tot een totaal andere wereld behoort toont dit boek ook aan dat wij qua mens zijn toch echt allemaal hetzelfde zijn en dat ieder van ons gelijk is. Al heeft de ene persoon een meer bevoorrecht, makkelijker leven dan de andere.

In het echte leven loopt, jammer genoeg, niet alles goed af. In dit realistische verhaal ook niet. Starr leert van haar mama dat het goede doen niet altijd goed afloopt maar dat het enige wat je kan doen blijven goed doen is; wijze mama. Het is een THUG LIFE’. Een uitspraak waar ik het helemaal mee eens ben. (Wie wil weten wat dit wil zeggen: lees het boek!)

De wereld geschetst in dit boek is niet goed. De echte wereld in Amerika en daar buiten ook niet. Komt het ooit goed? Dat moet! We moeten over alles wat fout loopt (zoals het neerschieten van onschuldige zwarte kinderen) blijven praten, we moeten ons hart blijven openstellen en niet bang zijn. Niet voor elkaar en zeker niet om de waarheid te vertellen. Sommige dingen zijn te belangrijk om er niet over te (durven) praten.

Zoals Starr in het boek zegt moeten we blijven opkomen voor onze rechten en die van anderen, blijven eisen dat er dingen veranderen, blijven protesteren. Omdat er dingen MOETEN veranderen.
En dat moeten we samen doen, wereldwijd. Los van overtuiging, kleur, geslacht en geloof.
Dit boek is daar een geweldig goed begin voor, bedankt Angie!

Koop dit boek, lees dit boek, deel dit boek!

(Ik kan niet wachten voor de verfilming.)
''Doe wat juist voelt in je hart. Kritiek krijg je altijd.''
-Eleanor Roosevelt-


Bedankt om weer allemaal zo enthousiast mee te lezen!
Lees ze,
Els
8 opmerkingen:

 1. Oh ik wil dit boek echt graag lezen maar het kon niet gereserveerd worden in mijn bieb. Pech

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Oh ik wil dit boek echt graag lezen maar het kon niet gereserveerd worden in mijn bieb. Pech

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een geweldige tip! Door het boek te lezen heb ik een klein beetje inzicht en gevoel gekregen, hoe het moet zijn om op te groeien in de (Amerikaanse) maatschappij wanneer je zwart bent. De instructies die kinderen al van jongs af aan krijgen voor wanneer ze worden aangehouden. Bizar! Het is ook een boek van hoop vind ik en zo de moeite waard om te lezen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Vind ik ook, allemaal! Ivm die instructies, Bruce Springsteen schreef daar een liedje over: American skin. Ook een aanrader :)

   Verwijderen
 4. Deze sloeg ik over door de aanschaf van de nieuwste van Griet en het boek gelukkig hebben we de foto's nog. Maar kleine Genoegens is net besteld
  X Es

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ga het zeker lezen ,momenteel ligt lezen op een laag pitje ,komt weer

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Het boek was niet meer verkrijgbaar in de bib, maar staat op m'n leeslijst. :)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Het boek is uit, wel wat laat maar dat komt omdat we lang moesten wachten voordat we het in de bieb op konden halen. Wederom heeft de man hier in huis het gelezen en het was ‘t wachten zeker waard. Goed boek vond hij, je krijgt een inkijk in hoe het is om te leven in dat land wanneer je zwart bent. Helaas is dat al jaren zo en veranderd er maar weinig.
  Het volgende boek slaan we even over want het is via de bieb niet te verkrijgen hier.

  BeantwoordenVerwijderen

Het is altijd fijn om van jullie te horen! Bedankt voor je reactie!!!