donderdag 17 maart 2016

Dingen die fijn zijn LEeSt again

De ongelooflijke zoektocht van Millie Bird

Woehoe, het is zo ver! Vandaag bespreken we het boek van Millie met onze DDFZ LEeSclub.
Ik hoop dat iedereen ook zo genoten heeft van dit boek vol mensen met opwijkingen? Geweldige opwijkingen!
Wat een debuut he!? Ik hoop zo op een verfilming, dit boek vraag er gewoon om.

Eerst voor diegene die dit boek hebben overgeslagen maar wel willen meedoen de volgende keer:


Het linkse boek lazen we net, het rechtse boek lezen we tegen volgende keer. Omdat Pasen er aan komt en nog wat van die feesten (ik wordt 37!?) nemen we een extra weekje leestijd en spreken we hier samen af op donderdag 14 april, ok?
Ivm 'De 9 dagen': hou een zakdoek bij de hand! (En ja, ik ben into konijnen momenteel ;))

Millie dan. Voor mij gaat dit boek over moedig zijn. Iets aanpakken waar je niet tevreden met bent. Gewoon op pad gaan en zien waar het toeval je brengt, vooral niet blijven stilstaan. Mooie cover ook trouwens.

Je (ik) staat stil bij hoe eenzaam mensen kunnen zijn, oude mensen in dit geval. En het doet je anders naar hen kijken (mij): je ziet het verhaal achter de mensen en beseft dat zij nog heel hard aanwezig zijn in deze wereld en ook hun wensen en behoeften nog hebben. Soms zelfs gewoon dezelfde als wij ;) Oude mensen zijn niet oud, ze hebben gewoon al wat langer geleefd!

Ik ben dol op Millie maar ook op Agatha en op Karl de typist. En op hun opwijkingen. Ik vind het ook mooi dat er in het boek stukjes zijn zoals: liefde, blindtypen, iets wat Millie zeker weet,..
En de inzichten die de personages hebben en met ons delen zijn ook al zo geweldig: over het liggend streepje en iedereen verdient een begrafenis bijvoorbeeld.

Hoewel het in wezen om iets triest gaat (Millies moeder en vader) is het boek ook enorm vrolijk en hoopgevend. Elk personage springt van het blad, Jeremy maar ook Manny of Stella.

Wijze les uit het boek: verdriet moet je delen en soms moet je gewoon op hulp van vreemden durven vertrouwen. Je hart openstellen en geloven.

En wat Karl op p213-214 toewenst aan Millie is zo mooi!

Ik las het boek ondertussen al 2 keer en genoot telkens van elke bladzijde.
'Als je liefde groter is dan je haat, vergeeft die persoon je dan?' 'Hun zinnen wat naamwoorden en werkwoorden verdwaald tussen de vloeken.' 'Het streepje zou toch zeker moeten laten zien hoe dit Dode Ding had geleefd.'
...
En ga zo maar door...

Dank u Brooke voor dit geweldige verhaal, de ontroerend personages en de zinnen die blijven nazinderen...


Het is fijn om te weten dat wij niet alleen zijn met onze opwijkingen en op elk potje een deksel past. En dat alles goed komt, ooit.


Met liefde is alles mogelijk.
-?-

Nog veel opwijkend leesplezier, leesclubbers!
En ik ben zo benieuwd naar wat jullie denken...

Liefs Els

9 opmerkingen:

 1. Je hebt het mooi beschreven precies zoals het is ,fijn om dit te delen ,op naar de volgende bedankt Els ,maar ook Brooke Davies

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Els, dat heb je zo mooi omschreven!
  Ik vind het een fantastisch boek dat enorm tot mijn verbeelding spreekt. Prachtige beschrijvingen en inzichten.
  Op dit moment lees ik Margie van Jillian Cantor, over Margot de zus van Anne Frank en wat er had kunnen gebeuren als zij de oorlog had overleefd. En De vlamberken van Lars Mytting ligt klaar op leesadvies van Ingrid van Willenswaard (van Ingthings).

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik moet eerlijk bekennen dat is in het boek begon en dacht, oké.....
  Maar toen ik er eenmaal inzat. Milly die achterbleef in het warenhuis...slik. Agatha die de hele straat bij elkaar schreeuwt...waar ik dan wel weer erg om moet lachen omdat ik het voor me zie. Stel je voor hier in de straat. Ach en wat jij zegt over oude mensen zo waar. Ik zie het zo vaak in mijn werk 1 van de 2 valt weg en dan? Ik wil ze altijd wel mee naar huis nemen vooral de mannen ze weten niet wat te doen en zijn zo eenzaam. Els je hebt het prachtig beschreven op naar het volgende boek! XX Esther

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ja mooi beschreven Els! En ik had het zelfde als Esther mijn naamgenoot (grappig want dat heb ik al eerder geschreven geloof ik, zal aan de naam liggen) in het begin dacht ik hmmmmmmffffff ga ik dit leuk vinden maar eenmaal in het verhaal, waanzinnig. En heel beeldend ook, ik zie het voor me. Je hebt mijn Agatha actie gelzen en gezien dus ja ik zat helemaal in het boek. Die actie van Karel en Manny op het kerkhof om Millie te beschermen hilarisch...en die lieve stoere Stella die dus echt de mensen nog mee naar huis durft te nemen, ik hou van dit soort mensen. Menselijkheid verdwijnt steeds meer en dat maakt die ellendige eenzaamheid...
  Zelf zou ik dit boek nooit uitgekozen hebben en dat is juist zo'n feest van jouw leesclub.....ik lees ineens hele andere boeken en dat geeft weer mooie nieuwe inzichten DANKJEWEL!!
  x Es

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Goed beschreven, Els. Ik heb dit boek met veel plezier achter elkaar uitgelezen. Ben sowieso in een lees-stemming de laatste tijd. Mijn verslagje staat op mijn blog

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat een verhaal. Nog niet simpel om daar een reactie op te geven. Het zit zo bomvol met gedrag, vragen, gedachten en gebeurtenissen. Mooi geschreven, mooie personages (behalve de moeder van Millie). Karl's leven vind ik bijzonder. Zijn leven met Evie, hoe hij besluit in het warenhuis te gaan wonen en hoe hij zich grenzeloos gaat ontfermen over Millie. Ook Agatha is een bijzonder mens met al haar boosheid maar met het hart op de goede plek. Millie is een bijzonder meisje maar wel erg wijs voor haar leeftijd en ook Stella, Melissa en kapitein Alles waren tof. Het verhaal op zich is mooi. Mooi hoe Millie, Karl en Agatha alles op alles zetten. Mooi hoe Stella, Kapitein Alles en Melissa ze daarbij helpen maar voor mij onbevredigend dat het plots stopt nadat Karl en Agatha elkaar hebben gevonden. Ik ben van het: "en ze leefden nog lang en gelukkig". Uit de laatste zin maak ik op dat Millie's moeder nooit gevonden wordt en ze met zijn drieën terug naar huis gaan. Het blijft voor mij (als waarheidsvinder ;) te vaag. Wanneer ze vervolgens dood zullen gaan en hoe had voor mij onbenoemd mogen blijven :)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik heb het boek weer nog niet vastgekregen in de bib. Hopelijk volgend boek wel...

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Nou jullie maken me wel heel nieuwsgierig hoor ,,

  BeantwoordenVerwijderen

Het is altijd fijn om van jullie te horen! Bedankt voor je reactie!!!