donderdag 6 februari 2014

Een woordenvloed

De op-wijking van vandaag is:

Mijn liefde voor/verslaving aan taal, letters. Ik moet kunnen lezen, altijd en overal. Ik lees alle lettertjes die mij passeren: op het melkpak, op affiches, graffiti, magazines, dichtbundels, boeken,...
Ik lees op toilet, aan tafel, in de zetel, in bed, op reis,...
Ik ben een echte 'letterfretter'. Geen dag kan ik zonder. Ik zou 'verslensen' zoals ze bij ons zeggen (net als bloemen die al lang in een vaas staan).

Soms recenseer ik ook boeken. Laatst was dat het geweldige boek:


Toffe cover ook, vind ik
Al wat 'goesting' gekregen? Lees dan even mijn recensie. (Geen goesting in letters maar wel in een beestje, kijk dan even onderaan.)Gedane zaken door Amanda Hodgkinson

Gedane zaken vertelt het verhaal van de drie zussen Rose, Nellie en Vivian Marsh.
Het verhaal begint in 1919 en eindigt ongeveer 45 jaar later. Dat maakt dit boek ook zo boeiend, we volgen de zussen bijna van hun geboorte tot hun dood. We groeien mee in de karakters en leven mee hun leven.
En die levens lopen niet altijd van een leien dakje.

De zussen groeiden op in een afgelegen armoedig huisje aan de rivier. Rondom hen komt de moderne wereld tot stand maar in het huisje aan de rivier blijft alles lang hetzelfde. Tot de komst van Joe en de grote overstroming. Zij zetten een stortvloed van gebeurtenissen op gang. Te veel om hier te beschrijven, dat zou trouwens ook het leesplezier kunnen vergallen. Want de levens van de zussen nemen onverwachte wendingen. Je ziet ze opgroeien, fouten maken, geheimen creëren en onthullen.
Sommige zaken komen alsnog uit maar andere blijven voor altijd geheim en dat is goed, volgens de zussen.
Net als het vorige boek van Amanda (Britannia Road 22) draait het in dit boek ook om familiegeheimen, moederschap en de liefde in al haar facetten.

Het mooie aan dit verhaal is, voor mij, de rol van de rivier die meer is dan een decorstuk. De rivier wordt meer en meer een soort van personage en ze speelt een belangrijke rol.
Het boek begint aan de rivier en eindigt er ook. 

Gedane zaken is dus een boek over het echte leven. En net als onze levens verlopen de levens van de zussen soms rommelig. Er zijn ups en downs, geboortes en sterftes. Mensen komen en gaan. Er blijven wroegingen, er rest spijt. Geheimen drijven net onder de oppervlakte.
Je krijgt ook een boeiende inkijk in het leven van vrouwen op het Engelse platteland in de vorige eeuw.

De ‘Marsh levens’ hangen aan elkaar vol tornige rafels en losse eindjes. Hoewel het verhaal een open einde heeft, blijkt aan het einde van het boek de cirkel rond te zijn.
Aan het einde -dat eigenlijk geen einde is maar een nieuw begin- komt veel, dan niet alles, goed.
Dat maakt dit boek troost- en hoopgevend.
Het is een pareltje van genot om te lezen.

In deze tijden van crisis, waarin iedereen het druk-druk heeft is het goed om even stil te staan.
Of zitten, met een goed boek. Een boek dat je aan het denken zet, dat je een lach en een traan bezorgt en achterlaat met een fijn gevoel.

‘Mensen nemen elkaar soms de maat maar dat geeft niet als je maar familie hebt die je steunt.’
Dat is, voor mij, de belangrijkste boodschap uit dit boek. Familie, gekozen of gemaakt,  is het allerbelangrijkste.Voor de niet lezers onder jullie, een duif die niet geteld wilde worden. Maar wel komt eten :)
Ook fijn.

Nog meer fijns:
al jullie toffe reacties op mijn harten-delen-actie!
Merci merci merci! Vandaag hang ik nummertje 6 op...

Wanneer vertrouwde zekerheden wegvallen,
weet dan dat je op de goede weg bent.

-Dick Nijssen- 

Maak er nog een talige dag van,
liefs Els13 opmerkingen:

 1. Heel herkenbaar! Dat heb ik ook met verpakkingen, teksten in de winkelstraat, boeken/tijdschriften..tja waarbij eigenlijk niet?! En het kan soms ook zo lekker inspirerend werken, net als plaatjes!! Van die mooie songteksten & quotes die precies zeggen wat je op dat moment voelt of weet..heel bijzonder!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Lijkt me een prachtig boek al moet ik toegeven dat lezen er een beetje bij inschiet momenteel ,maar het is waar het geeft een rustmoment. Fijne dag liefs marloes

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik weet niet goed of dit boek mij wel aanstaat... Is niet echt mijne stijl. Maar lezen doe ik wél graag! Liefs, Me

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat leuk dat je boeken recenseert!!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Een gezellig blogje!
  Lezen heerlijk, alleen ik lees veel voor het werk, dan schiet het er prive bij in.....;(

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ooo wat ben jij toch lekker bezig!
  Geluksvisjes, hartjes...

  BeantwoordenVerwijderen
 7. :-) me 2! En dat boek is absoluut iets voor mij... familiegeheimen.... ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik had van Britannia road 22 meer verwacht. Ik twijfel dus om dit boek te lezen. Een tip voor alle letterfretters' de blog van theetante!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. deze is beter hoor! en merci voor de tip!

   Verwijderen
 9. Klinkt goed dat boek van je...jij lijkt me ook echt zo'n type voor zo'n boekenruil kastje zoals in de flow beschreven staat. Boeken daar kom ik zelf niet echt aan toe, maar probeer de flow wel beetje bij beetje te lezen en natuurlijk andere creatieve dingen te doen en af en toe ook het huishouden hihihi. Dikke knuffels!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. helaas ben ik een slechte lezer. Mijn gedachte dwalen altijd af als ik een boek probeer te lezen. M'n ogen gaan wel over de letters heen en weer. Maar aan het einde van de bladzijde weet ik vaak niet wat ik nu gelezen heb. Ben soms wel jaloers op mensen die zo helemaal in een boek kunnen verdwijnen hoor!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Bij mij is vakantie DE periode van lezen. Onder het jaar kom ik er niet aan toe... te veel andere dingen die voorrang krijgen. Bovendien bijt ik me in een boek vast en heb dan voor niks of niemand nog tijd tot het helemaal uit is... niet zo handig tijdens het jaar met een huishouden. ;) Maar deze is zeker eentje om te onthouden!
  Oh ja ik kom via Brigitte bij jou terecht en ik heb er geen spijt van... Ben meteen volger geworden!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik houd van lezen, maar gun mezelf er te weinig tijd voor... tijd maken, dat is het hele eieren eten bij deze kip ;) Je hebt een mooie recensie geschreven, knap werk. Zonder al te veel prijs te geven over de inhoud, geef je toch een heel volledig verslag.

  BeantwoordenVerwijderen

Het is altijd fijn om van jullie te horen! Bedankt voor je reactie!!!