donderdag 5 januari 2017

dE LeeSclub blijft lezen, ook in 2017!

Goedemorgen LeeSclubbers!

Fijn dat jullie ook in 2017 gretig blijven meelezen. Want er is maar één ding leuker dan lezen en dat is samen lezen.
Deze maand lazen we Het leven van Pi door Yann Martel en volgende maand lezen we De consequenties van Nina (geen idee hoe je dat dingetje op de n zet...) Weijers.


We spreken hier terug op donderdag 2 februari.

Het leven van Pi, wat een verhaal, wat een boek hé. Trouwens ook een geweldig mooie film die je zeker moet zijn. Ik las dit boek voor de tweede maal en eerlijk gezegd was de eerste keer beter, dat komt natuurlijk door het verhaal. Eens je het kent is het iets minder magisch. Maar voor mij blijft het een boek dat iedereen moet lezen. Het boek staat vol wijze lessen en wijsheden. Ik leerde veel bij over dieren, herzag (bijna) mijn visie over dierentuinen (die kooien blijven zielig) en vond iemand die op mijn manier over geloof denkt.
Ik denk ook dat als God bestaat, dan bestaat hij/zij/het. En dan mag die voor jou geel zijn en voor nog iemand anders paars met roze bollen maar God is God. En jij mag die als moslim, christen, hindoe ,... of allemaal samen aanbidden. Het draait allemaal om liefde en goed doen.

Pi is een jongen vol opwijkingen, een jongen naar mijn hart.
Ik denk dat het feit dat Pi Pi is hem er door haalt. Hij is volledig zichzelf en blijft dat ook, doorheen zijn avontuur. Dat is zijn kracht.

Sommige pagina's zijn magisch mooi, andere staan vol doordenkers, nog andere grijpen mij ferm naar de keel. Hoofdstuk 56 bijvoorbeeld, over angst (p164-165) is voor mij één van de beste beschrijving van mijn donkere dagen na de overval.
En die donkerte kon ik enkel bevechten met enorm veel licht. En dat is wat Pi ook doet, dat is wat dit verhaal met lezers doet: het geeft licht! En dat vind ik één van de mooiste dingen die een schrijver zijn lezers kan schenken.

Het leven van Pi is een magisch sprookje, met happy end en al. Maar net als in elk goed sprookje loopt dit verhaal ook niet over rozen en daar kunnen wij dan weer van leren. Waarvoor dank.

Dit boek gaat niet over overleven op een vlot op zee, in het gezelschap van Richard Parker (die naamsverwisseling is ook zo grappig). Dit boek gaat over overleven, over leven tout court.

Als meisje dat gelooft, dat hoopt en droomt en altijd voor de liefde kiest kies ik natuurlijk voor het verhaal met de dieren. En jij?


If you stumble about believability, what are you living for? Love is hard to believe, ask any lover. Life is hard to believe, ask any scientist. God is hard to believe, ask any believer. What is your problem with hard to believe?”
 -Yann Martel-

Bedankt voor het meelezen, ik hoop dat dit boek ook jou een beetje licht heeft gemaakt, tot de volgende,
liefs Els


4 opmerkingen:

 1. Lieve Els, het boek is ongeschikt voor mij. Misschien lag het aan het feit dat ik ziek was. Ik heb wel hele fijne boeken gelezen en doe nu ook weer mee.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Veel leesgenot aan iedereen maar ik moet afhaken... heb het veel te druk met allerlei maaksels voor het kleine meneerke en andere kleine nieuwe mensjes. Het lezen wordt naar de vakanties verschoven wanneer er geen naaimachine in de buurt is. Ik ga wel mee volgen hier en kan zo dan wel wat fijne titels meepikken. Alvast bedankt voor alle tips maar het meelezen op vaste termijn gaat niet lukken. Voorlopig toch niet...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik kwam er niet doorheen....Maar ik was ook druk en had zelf veel dierverdriet...Ik heb m weggelegd voor een rustigere tijd, ooit. En nu op naar meneer Bol voor het volgende boek, zin in!!!
  X Es

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Voor mij lukt het meelezen ook niet. Ik wil niet alle boeken aankopen, maar de wachttijden in onze bib zijn soms zo lang dat ik de boeken niet op tijd vast krijg. Maar geen nood, hoor. Ik lees hier altijd wel de bespreking en als ik het boek leuk vind, bestel ik het alsnog in de bib. Dan lees ik het wel met enkele weken vertraging.

  BeantwoordenVerwijderen

Het is altijd fijn om van jullie te horen! Bedankt voor je reactie!!!