donderdag 10 oktober 2019

dE LeeSclub las

Een fatsoenlijke familie

Goedemorgen leesclubbers, hier zijn we weer! Thee en koekje klaar? (Mango en speltwafel in mijn geval.) We lazen dus Een fatsoenlijke familie, geweldig boek hé?
Ons volgende boek wordt Een handboek voor mindere dagen. Non-fictie maar even vlot lezend als fictie en een super boek als medicijn tegen de donkere dagen die er aan komen. Als je snel leest ben je ze nog voor, een soort van griepvaccin in boekvorm ;) Dat bespreken we hier op donderdag 21/11. Lees jij mee?



En dan nu Een fatsoenlijke familie!



‘Een onverwoestbare vriendschap in het zuiden van Italië.’
En ok, dat doet aan Elena Ferranta denken maar Ventrella schrijft misschien zelfs nog beter. Er zijn gelijkenissen qua verhaallijn maar in het echte leven lijken er ook veel levens op elkaar…

Maria en Michele vergeet je in ieder geval nooit. We volgen hun vriendschap, in de jaren tachtig in Bari, van kindsbeen af. Het mollige jongetje, het spichtige meisje. Beiden bang, sterk en gekwetst. Vol pijn door de hardheid van het dagelijkse leven op straat, op school maar voornamelijk binnen het gezin. Zij herkennen in elkaar het niet ‘de appel valt niet ver van de boom’ te willen zijn. Het lijkt alsof ze daartoe geen schijn van kans hebben en toch.

Maria ontsnapt uit haar milieu door extreem haar best te doen op school. Michele ontsnapt uiteindelijk door een ultiem betoon van zelfopoffering. Ware liefde, ware vriendschap.

Een fatsoenlijke familie is hard, vuil, goor en groezelig. Gewelddadig maar ook bovenal vol liefde. Romantische liefde, vriendschappelijke, familiale én de liefde voor je geboortegrond. Al lijkt het vaak niet zo, al voelt het niet zo, die banden zijn er toch. Onverbrekelijk. Diep in het rijkelijk vloeiend bloed verankerd.

Ventrella schrijft meeslepend, poëtisch, grauw romantisch. De wijk, de bijnamen, de iconische personages, de verteller die af en toe tussenbeide komt; dat alles maakt dit boek tot een pareltje. Blinkend als stenen op de bodem van de zee. Een boek, een verhaal, dat je bij je nekvel grijpt en je niet meer loslaat.



Dit is mijn recensie, mening. Wat denken jullie er van? Beter dan Ferrante? Moet het verfilmd worden? Ik hoor het graag!

Over boekenclubs gesproken: gisteren was ik voor het eerst bij de feministische leesgroep van De Groene Waterman! Boeiend, blik-verruimend en echt een aanrader. Als je in de buurt woont zou ik ook eens komen meedoen. We bespraken het spraakmakende boek: Drie vrouwen. De schrijfster komt trouwens maandag spreken bij De Groene Waterman en ik denk dat er nog kaartjes zijn! Ik lig op mijn yogamatje maar wie weet ben jij wel vrij? Laat me weten wat je er van vond, ik ben benieuwd.

Ik hoop dat jullie weer massaal meelezen met ons volgende leesclub boek!
Niets is fijner dan samen lezen.


''Niemand kan je minderwaardig doen voelen zonder jouw toestemming.''
-Eleanor Roosevelt-

Nog een opwijkende donderdag, lees ze,
Els


Ps: Er zijn nog bundels! 5 euro voor 'Echte Els' bij je thuis!

Ps: Sommige links in dit blogje verwijzen naar een plaats waar je de boeken direct kan kopen. Doe je dat via mijn blog dan krijg ik een kleine vergoeding. Kost jou niets, draagt wel bij aan mijn Geluksvissen en -plantjes spaarpot! Merci!  

7 opmerkingen:

  1. Wij hebben alletwee weer met je meegelezen. Schitterend boek.
    Mooi kijkje in de allesbepalende rol van de man in Italie. Het is door een Italiaanse geschreven dus een kern van waarheid zal er wel inzitten. Gisteren toevallig ook een Italiaanse film gezien “Figlia mia”, was goed.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Oh, blij dat je er ook zo van genoten hebt. En blij dat ik daar en dan niet woon, inderdaad!

      Verwijderen
  2. Ik ben een "luie" lezer en groot fan van het luisterboek zodat ik naast het luisteren ook andere dingen kan doen. Helaas komen deze boeken niet in mij abonnement voor maar ik houd het in de gaten. Zodra een boek beschikbaar is ga ik meelezen :)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Haha leuk bedacht, een vaccin in boekvorm!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Dat handboek voor mindere dagen ga ik meteen reserveren in de bieb. Dat lijkt me wel wat.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ze hadden 'm, maar hij blijkt van Happinez te zijn... Toen ben ik toch weer afgehaakt.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ik had de afgelopen weken een stapeltje boeken bij mijn bed liggen, waar ik maar niet doorheen of aan toe kwam. Vorige week heb ik besloten om ze in te leveren bij de bibliotheek. Een fatsoenlijke familie was daar ook bij. Ik lees nu Turkenliefje van Lydia Rood, een fijn boek. Handboek voor mindere dagen heb ik gereserveerd!

    BeantwoordenVerwijderen

Het is altijd fijn om van jullie te horen! Bedankt voor je reactie!!!