donderdag 17 oktober 2019

40 worden

In april was het zo ver

Op 4 april (4/4) werd ik 40. Omdat 4 (rarara waarom) al van kindsbeen af mijn lievelingsgetal is was dat een speciale dag. Een dag waar ik al meer dan 30 jaar naar uitkeek ;) In de loop der jaren veranderde mijn beeld van die toekomstige dag vaak: taart, ballonnen, een bloemenjurk en veel blije mensen waren één van de weinige constanten in mijn wildste fantasieën. Feest ging het worden en wijs ging ik zijn. Naast wijs zou ik ook zen zijn, een groot huis hebben, een belangrijke job uitoefenen, kortom er staan als Madam. Met hoofdletter, uiteraard.

Hoe dichter de dag naderende hoe paniekeriger ik werd: ik wou zo veel en wat moest ik kiezen en... ik besefte ook dat ik veel dingen wou die in mijn hoofd geweldig leken maar in de praktijk (ptss, hsp, parttime werken bij een bakker) niet realiseerbaar waren. Ik was in de loop der jaren niet rijk geworden en in de plaats van minder 'issues' had ik er meer. Ik begon meer en meer in te zien dat wat ik echt wou, misschien niet echt was wat ik wou. Het was meer een soort van krampachtig vasthouden aan oude ideeën én vasthouden aan hoe het hoort op zo een dag. Onbewust vasthouden. Eens je dat beseft moet je nog gaan ontdekken wat hét dan wel moet worden. Bij mij werd het een 40-lijst. Ook best iets dat anderen me voordeden en dat daarom past bij zo een leeftijd maar door hoe ik die lijst invulde en de tijd die ik mijzelf gaf werd het echt iets van mij.

Die lijst maakte dat ik het belang aan dat getal 40 kon even wat ik er aan wou geven én het maakte dat ik in de loop van dit jaar iets wijzer werd dan ik al was (nog niet was).
Wijsheid was iets dat me met de jaren vanzelf zou toekomen dacht ik ooit. Maar in mijn geval blijkt het hard werken, werken aan mijzelf. De lijst staat dan ook vol 'moeilijke dingen', moeilijk voor mij. Toffe dingen die ik mijzelf wegens 'te duur' niet gunde, of dingen waar ik mijzelf niet slim genoeg voor achtte, of niet genoeg vrouw of niet genoeg,...
('Genoeg' moet mijn woord van 2020 worden denk ik ('lichaam' is dat van dit jaar).)

Glastonbury Tor. Een belangrijk symbolisch pad voor mij.

Het jaar zit er op en ik deed al ongeveer 3/4 van de dingen. Er zijn al dingen afgevallen ( de fluisterboot bijvoorbeeld, wegens te duur voor maar 2 personen) maar geen belangrijke dingen. Er kwamen ook dingen bij. Zoals de leesgroep Femina Libera vorige week, ik deed het quasi in mijn broek maar voel nu nog steeds een lichte high als ik er aan terugdenk (mensen, grote groep, niet slim genoeg, niet genoeg feministe, in het openbaar spreken, mijzelf iets gunnen). Voor mij was dat een ferme berg beklimmen. Mijn eerste la fille d'O was ook een lijst-item. (In dat geval ging het over mijzelf iets gunnen, mij vrouw leren voelen, en daar binnen durven stappen. 3 vliegen in één klap.) Ik ging ook al alleen iets drinken (mensen, drukte, bekeken worden, drinken bestellen, mijzelf iets gunnen,...) Ik ga nog een cursus volgen, ik ga nog in groep mediteren en die bloemenjurk moet er ook nog van komen ;)

Ik heb mijzelf een aantal uitdagingen opgelegd, door die ook zwart-wit op te schrijven kregen ze de vorm van een soort van contract met mijzelf. Niet onderuit te komen, zeker niet door angst. Ik rekte mijn comfortzone een beetje uit. Met kleine stapjes tegelijk. Dat is wat 40 worden me bracht: meer ruimte. Meer ruimte in mijzelf én voor mijzelf.

Ik ben er nog lang niet, waar ik ooit wil zijn. Maar ik groei, en word ouder en langzaamaan dus ook een beetje wijzer, oef ;)
Met dank aan vele uren therapie en een aanmoedigende Karel, en ook een beetje aan mijzelf. Hoera!

Hoe zit dat bij jou? Ben jij al wijs genoeg? Hoe vier jij belangrijke data? Heb jij ook een lijst om aan jezelf te werken? Heb je nog opwijkingen die je wil delen?

Over mijn lijst gesproken, dat is een beetje een pelgrimage. Daar ben ik momenteel super boeiende dingen over aan het lezen in Wanderlust. Geen hapklare brok maar de moeite meer dan waard.


''Een schip in de haven is veilig, maar dat is niet waarvoor het gebouwd is.''
-John Augustus Shedd-


Nog een fijne opwijkende donderdag,
Els


Ps: Er zijn nog bundels! 5 euro voor 'Echte Els' bij je thuis!

Ps: Sommige links in dit blogje verwijzen naar een plaats waar je de boeken direct kan kopen. Doe je dat via mijn blog dan krijg ik een kleine vergoeding. Kost jou niets, draagt wel bij aan mijn Geluksvissen en -plantjes spaarpot! Merci!  


4 opmerkingen:

 1. Ik zag het veranderde getal in je omschrijving 😘 Wat ben jij toch een Moedige Madam! De uitdagingen die je aangaat, de stappen buiten je veilige haven, je vallen-opstaan-uithuilen en opnieuw beginnen! Dank aan Karel en de therapie maar de grote doorzetter dat ben jij! Xxx

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Haha ik dacht vroeger ook dat ik met 40 vast een hele mevrouw zou zijn, maar ik ga al tegen de vijftig en dat is nog steeds niet zo. En weet je... ben er blij om! Er zijn al mevrouwen genoeg! Fijne verjaardag nog!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik denk dat je niet gauw wijs genoeg bent. Ik vier belangrijke data graag rustig en met mijn gezin. Van feestjes houd ik niet.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Gefeliciteerd. In mijn ogen ben je nog “ een broekie”. Maar wel een wijze, die steeds beter weet wat ze wil.
  Wij vieren belangrijke data graag en groots: veertig man uitnodigen, kopje soep, broodje, meer is niet nodig en we vinden het heerlijk.

  BeantwoordenVerwijderen

Het is altijd fijn om van jullie te horen! Bedankt voor je reactie!!!