donderdag 26 augustus 2021

dE LeeSclub las

Vermoorde onschuld

Goedemorgen Leesclubbers! Thee en koekjes klaar? Het is er het weer voor ;) Blij dat jullie weer mee hebben gelezen, met Vermoorde Onschuld deze keer. Een week later dan gepland maar alla, we zijn er en we kunnen beginnen.
 
Nog eerst even over ons volgende boek, dat wordt De Godden Broers. Een prachtig boek dat me helemaal betoverde. Het is immens mooi qua verhaal en schrijfstijl. Het deed me aan Bart Moeyaert denken, ferm compliment. Dat boek bespreken we hier samen op donderdag 7 oktober.
 
 
Karel leest al zijn ganse leven strips, 'maar strips' dacht ik een tijdje. Totdat hij me wat van zijn favorieten liet lezen. Strips en zeker graphic novels zijn veel meer dan 'prentjes-boeken', dat heb je tijdens het lezen van Vermoorde Onschuld wel gemerkt zeker!? Ik moet nog wel leren om langzamer te lezen, opdat ik dan ook ten volle van de illustraties kan genieten. Nu 'vlieg' ik er vaak door zoals door een roman. Toen ik Vermoorde Onschuld uit had heb ik wel teruggebladerd omdat ik extra wou genieten van sommige prachtige illustraties. Ik moest het verhaal ook even laten bezinken want het is best heavy. Op de één of andere manier raakt het je harder als er naast letters ook beelden te zien zijn hé? Binnenkort verschijnt er een Strip over Anaïs Nin, die heb ik natuurlijk al gereserveerd. Benieuwd! Het najaar ziet er echt veelbelovend uit... 
 
Maar eerst even mijn recensie van Vermoorde Onschuld:
 

Vermoorde onschuld. Scenario: Sylvie Roge. Tekeningen: Olivier Grenson.

 

Als fan van de foto’s van Maria Svarbova werd ik meteen verliefd op de prachtige cover van deze graphic novel. Ik hou ook enorm veel van zwemmen. Dat heeft er al voor gezorgd dat ik De meisjeskleedkamer als één van mijn lievelingsboeken kan noemen en dat zorgt er nu voor dat ik Vermoorde Onschuld aan dat lijstje kan toevoegen.

 

Uiteindelijk blijkt het amper over zwemmen te gaan maar dat kan de pret niet drukken. Hoewel pret een misplaatst woord is om bij dit boek te gebruiken. Hoe graag ik het ook gelezen heb: het leven van de hoofdpersoon Fanny (een jonge, lieve vrouw die dol is op haar tweelingzus) is verre van prettig.

 

We beginnen het verhaal met haar arrestatie op Kerstavond. Hoofdstuk na hoofdstuk reizen we terug in de tijd en zien zo Fanny en haar zus Tania opgroeien, als dochters van een verbitterde, boze moeder. De enige periodes in hun leven die echt fijn voelen zijn de zomervakanties met hun oom en tante aan zee.

 

In tekeningen die tegelijk realistisch en poëtisch zijn, uitgewerkt in een sober kleurpalet met enkele rode accenten, zien we de meisjes opgroeien. We worden meegesleept en ontroerd, we ontsteken in woede, voelen af en toe kinderlijke vreugde en lezen verslaafd verder. Het scenario van debutante Roge is spannend, raakt je in je hart en ziel en smeekt om een verfilming. Al vrees ik dat het moeilijk zal worden om de schoonheid van deze beeldroman te evenaren.

 

Nestel je in de zetel met een dekentje, een kussen (om deze zware klepper te ondersteunen) en een zakdoek. Geniet van de reis die je door dit boek gaat maken. Fanny en Tania vergeet je nooit meer. Bedankt Sylvie en Olivier: jullie samenwerking heeft een parel opgeleverd!


 
Ik hoor graag jullie mening! Lazen jullie al vaker strips/graphic novels? (Hebben jullie nog leestips?) Was je ook zo onder de indruk van het verhaal? Hield je ook zo van de tekeningen en het sobere kleurgebruik? Tof dat Amy ook voor bij kwam hé!? Deed het boek je nadenken over jezelf? Je familie? Eventuele familiegeheimen?
Zo benieuwd naar jullie ervaring!
 
Jullie weten dat ik graag mijn liefde voor boeken deel hé!? Noem het een opwijking ;) Ik deel ze hier op mijn blog, in onze Leesclub, op mijn Instagram (voornamelijk in mijn stories) en op verschillende boekenplatforms (mijn Goodreads zie je in de rechterkolom op dit blog). 
Ik hou van boeken, ze zijn één van de belangrijkste dingen in mijn leven. En er verschijnt zo veel moois! Dat valt niet bij te houden maar ik doe ijverig mijn best.  

In het najaar verschijnen er (onder andere) nieuwe boeken van: Charlotte Van den Broeck, Lara Taveirne, Siel Verhanneman, Griet Op De Beeck, Deborah Levy,... Feest dus! 
Ik vind het heel fijn om te horen of te lezen dat mensen mijn tips (op)volgen. (Als je iets leest dat ik heb aangeraden hoor ik graag je mening!) Deze week ontdekte ik per toeval dat ook de VRT mijn tips leest. Kijk maar even hier. (Tip 8 en 15). Wat een eer!

Het is geen weer om buiten te komen dus nestel je in de zetel met een goed boek. Ik lees momenteel Vos & ik
 
Het geluk behoort aan hen die aan zichzelf genoeg hebben. 
-Aristoteles-

Nog een fijne opwijkende donderdag, bedankt voor het meelezen!
Els 



Ps: Er zijn nog bundels! 5 euro voor 'Echte Els' bij je thuis!

Ps: Sommige links in dit blogje verwijzen naar een plaats waar je de boeken direct kan kopen. Doe je dat via mijn blog dan krijg ik een kleine vergoeding. Kost jou niets, draagt wel bij aan mijn Geluksvissen en -plantjes spaarpot! Merci!  
 
 
 
 
 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Het is altijd fijn om van jullie te horen! Bedankt voor je reactie!!!