donderdag 16 juli 2020

dE LeeSclub leest

Hamnet.

Goedemorgen Leesclubbers. Wat een triest weer, lees-weer dus :)
Een ideale dag voor dE leeSclub! Thee en koekjes klaar? Daar gaan we!
We lazen, met veel plezier, Hamnet en ons volgende boek wordt De jongen, de mol, de vos en het paard. Geen lees-boek, wel een troost-boek. En troost heb ik nodig. Waar we in de lente nog dachten de zomer te kunnen redden blijkt dat toch niet helemaal waar te zijn. Ik heb best een zwaar voorjaar gehad (wie niet?) en onze vakantie valt in duigen. Ik ben nog niet genezen en onze 2 poezen zijn ziek. Dan helpen boeken. Dan helpt De jongen, de mol, de vos en het paard. Heel hard. Het is een boek dat je er telkens opnieuw bij kunt pakken. We bespreken het hier samen op donderdag 27/8.Maar eerst Hamnet. Ik las het in volle lockdown en het nam me helemaal mee naar een andere wereld. Dat deed zo veel deugd! Een boek vol opwijkende mensen! Mijn recensie:


Na het lezen van Ik ben ik ben ik ben, was ik weergaloos verliefd op Maggie. Nu houd ik van haar. Intens diep. Hamnet is een meesterwerk, een gouden kroon bezet met diamanten op 20 jaar schrijverschap.

Qua bezieling, zinderende taal, zinnelijke beschrijvingen doet Hamnet denken aan het Moerasmeisje van Owens, aan Hall’s De komst van de wolven en Connely’s De meisjeskleedkamer. Qua verhaal lijkt het op niets dat ik ooit gelezen heb maar heeft het de blauwdruk van elk klassiek verhaal in zich.

We lezen het verhaal van Hamnet, de zoon van Shakespeare, die de inspiratie vormde voor het beroemde stuk Hamlet. Daarnaast is het ook het verhaal van Shakespeare zelf, Hamnet’s tweelingzus Judith, zus Susanna, de ganse familie, Stratford-upon-Avon in 1596. En bovenal is het de magistrale moeder Agnes die op magische wijze betovert.

Soms cirkelen we boven hun levens, als haviken in de vlucht. We zien de natuur met al haar prachtige details en bewoners, we nemen een kijkje in de hoofden van personages die levensecht worstelen, we ruiken en voelen de vuile drukte van Londen, we zien het onderbed dat niet meer wordt uitgeschoven, de eenzame schoenen die wanhopig wachten op hun eigenaar.
Soms duikelen we pardoes een wormgat in en volgen zo een vlo vanop een speels aapje tot in een kistje handgeblazen kralen gewikkeld in vuile doeken.

De pest die rondwaart is herkenbaar als vijand deze dagen. En toch voelt het lezen van dit boek bijna nooit beklemmend aan, eens je het zenuwslopende begin achter je gelaten hebt.

Agnes ziet dingen, hoort stemmen, voelt wat anderen (nog) niet weten. Ze geneest met kruiden die ze zelf kweekt. Maar niet alles valt te herstellen… Maggie heeft de kracht die Agnes bezit overgenomen. Ze heeft, nog meer dan in haar vorige boeken, de gave om je hart en ziel te beroeren, vast te grijpen, en je zo het verhaal in te sleuren.

Dit boek lees je in stapjes, omdat je de Hamnet-wereld niet meer wilt verlaten. Niet omdat die zo mooi, menslievend of meegaand is. Wel omdat hij intens is, zinnelijk, gelaagd en verslavend. Je huilt als het uit is, omdat het uit is.

Boek van het jaar, nu al.''Huil niet omdat het voorbij is, glimlach omdat het er was.''
-Dr. Seuss-


Bedankt om weer mee te lezen!
Liefs Els


Ps: Er zijn nog bundels! 5 euro voor 'Echte Els' bij je thuis!

Ps: Sommige links in dit blogje verwijzen naar een plaats waar je de boeken direct kan kopen. Doe je dat via mijn blog dan krijg ik een kleine vergoeding. Kost jou niets, draagt wel bij aan mijn Geluksvissen en -plantjes spaarpot! Merci!  

5 opmerkingen:

  1. Ik heb Hamnet gereserveerd in de bibliotheek en hoop het boek binnenkort te kunnen lezen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Het boek over de jongen zag ik in de boekwinkel. Sprak me wel aan. Misschien mezelf kado doen? Sterkte met de rest, Els. Regen is nodig, maar van teveel worden we vervelend hè.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Oh Els, dat klinkt als een boek voor mij. Hamnet ga ik lezen! En ik heb ein-de-lijk een snelkoppeling naar je blog gemaakt, zodat ik een beetje bijblijf. Bedankt voor je lieve kaartje dat vandaag bij de post zat, dat komt op mijn inspiratie muur. Groetjes, Heleen

    BeantwoordenVerwijderen

Het is altijd fijn om van jullie te horen! Bedankt voor je reactie!!!