donderdag 7 april 2022

dE LeeSclub las

Jij mag alles zijn.

Goedemorgen LeeSclubbers! Hier gaan we weer, dE LeeSclub vangt aan:
 
Thee en koekjes klaar (Earl Grey van de Hema en sterrenkoekjes van Prince)!? Het is leesweer vandaag, dus ook boeken-bespreek weer!
We lazen het prachtige Jij mag alles zijn. Alles van Griet is mooi maar dit boek steekt er toch net iets boven uit. Ons volgende boek wordt:
 

Matrix, van Lauren Groff. Een boeiend, prachtig boek. Geschreven door een geweldige vrouw, over een geweldige vrouw: Marie de France (een twaalfde-eeuwse priorin). Fictie maar met een flinke scheut geschiedenis. Dus je leest én leert in één, win-win! Dat boek bespreken we hier op donderdag 19/5. 
 
Jij mag alles zijn. Wat vond je er van? Een 'echte Griet', mét poëtische illustraties én voor jong en oud. Beter wordt het niet hé...
 
Mijn recensie:
 

 

(Proberen) zorgen dat mijn mama geen migraine kreeg was jarenlang mijn belangrijkste doelstelling. Parentificatie weet ik nu. Maar dat wist ik niet toen ik 9 was, zelfs niet toen ik 19 was.

 

Griet heeft de gave (en de moed) om te schrijven over de pijn die we als volwassenen meedragen omdat we als kind gekwetst werden, op de één of andere manier. Haar boeken bieden al jarenlang grote mensen troost, inzicht, het gevoel niet alleen te zijn. Ik vind het dan ook prachtig dat zij nu aan die kleine schrijft, de mensen die er nog middenin zitten. 

 

Jij mag alles zijn is een prachtig boek: qua vormgeving, verhaal, personages én tekeningen. Want ja, dit is een ‘leesboek’ met geregeld een ontroerend mooie tekening van Faas. Een concept dat ik zo geslaagd vind dat Griet het in al haar boeken mag toepassen.

 

In dit verhaal volgen we de negenjarige Lexi die een tijdje bij haar tante (die ze amper kent) moet gaan logeren omdat haar mama ‘in een soort van ziekenhuis’ verblijft. Lexi is iemand die zich verantwoordelijk voelt voor het geluk van alles en iedereen, ze wil ten alle tijde lief zijn en ieders problemen oplossen. (Herkenbaar.) Het (pijnlijke) resultaat is dat er tijdens al dat zorgen weinig tijd overschiet voor Lexi en haar eigen gevoelens. Lexi is slim, lief, leuk, moedig en grappig. Een personage dat je snel in je hart sluit.

 

Mooi is ook dat het boek eindigt met hoop, een woord dat niet altijd Griet’s goedkeuring kon wegdragen herinner ik me. Dit is naast een mooi boek ook een belangrijk boek. Alleen jammer dat het nog niet bestond toen ik negen was. Ik kijk uit naar het volgende boek van Op de Beeck, voor kinderen of volwassenen.


 
 
Bedankt voor het meelezen wederom! 
Ondertussen lees ik het boeiende Burnout. Wat lees jij nu?
 
Ohja, zondag gingen we even langs het tweedehandsboekenmarktje van de Buchbar. Dit is mijn oogst. Het weekend van 25 juni is het weer, al iets om naar uit te kijken!
 
We keken net samen seizoen 6 van Peaky Blinders. Het laatste. En: wow! Karel zag ze allemaal, ik begin nu aan seizoen 1 (uit de bib). Niet echt logisch, I know...

Bart Moeyaert schreef het boekenweekgedicht, hier te beluisteren. Zeker doen want het horen is nog mooier dan het lezen!
 
Already broken.
-Thomas Shelby-
 
Lees ze, nog een fijne opwijkende donderdag,
liefs Els
 
Ps: Er zijn nog bundels! 5 euro voor 'Echte Els' bij je thuis!

Ps: Sommige links in dit blogje verwijzen naar een plaats waar je de boeken direct kan kopen. Doe je dat via mijn blog dan krijg ik een kleine vergoeding. Kost jou niets, draagt wel bij aan mijn Geluksvissen en -plantjes spaarpot! Merci!    

 
 

2 opmerkingen:

  1. Wat is Lexi dapper! Ontroerend ook haar inlevingsvermogen en daadkracht. Een 'hands on' mentaliteit die we niet van kinderen mogen verwachten/vragen. Een boek voor IEDEREEN vanaf 9 jaar, opdat we weten en leren.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dat lijkt me een mooi boek. Bedankt voor de tip. Het is nog steeds leeswerk hè.

    BeantwoordenVerwijderen

Het is altijd fijn om van jullie te horen! Bedankt voor je reactie!!!