donderdag 29 augustus 2024

dE LeeSclub

dE LeeSclub las: All Fours

Woehoe! Het is weer tijd voor dE LeeSclub! Altijd een fijn momentje. Het maakt me blij om mijn liefde voor boeken met jullie te delen.
 
Ik maakte voor het eerst zelf chocolade cookies en brouwde thee van salie uit de tuin, die salie liet ik trouwens eerst drogen.Ik ben er dus klaar voor :)
 
 
We lazen het alom gelauwerde (op een paar uitzonderingen na) All Fours en kiezen Blue Sisters als volgend boek. Een prachtig, boeiend boek over 4 zussen. Mellors ken je misschien nog van Cleopatra en Frankenstein. Blue Sisters bespreken we hier samen op donderdag 10/10 (mooie datum)!
 
Maar dan nu alle tijd en eer voor Miranda July. Wat een vrouw, wat een boek. Heel opwijkend!Levensveranderend hé! En fijn dat een vrouw die niet meer piepjong is de hoofdrol speelt! Mijn recensie:

Je hebt goede boeken, heel goede boeken, magisch goede boeken en daarboven komt nog een categorie (een hele kleine) die bovenaards goed is. Te ingrijpend om in woorden te vatten. Ik probeer het toch.

 

Na de immens prachtige cover volgen er 413 perfecte pagina’s die je van je sokken zullen blazen, je doen huilen, hardop schateren, onderlijnen, geil worden, nadenken, herlezen, met je vrienden delen, laten dansen, masturberen, scheiden, trouwen, een kind krijgen, een motel boeken,… Na die 413 pagina’s ben je een ander mens. Voorgoed.

 

Bij een July liggen de verwachtingen hoog. Torenhoog. - Net als bij een Mills’ (haar man). -  Met All Fours lost ze die verwachtingen met de vingers in de neus in. Wat het voor mij extra goed maakte is dat het verhaal over een vrouw van 45 gaat (ben ik ook) die in de perimenopauze zit. Tegenwoordig gaat het daar gelukkig meer en meer over, en dat is een heel goede zaak. Ik las er al een paar non-fictie boeken over maar de beste informatie haalde ik misschien wel uit dit fictieboek.

 

Er staat roman op de cover maar het hoofdpersonage deed me heel hard denken aan die July die wij (fans, denken te) kennen. Dus in mijn hoofd zag ze er zoals haar uit. Zeker tijdens het dansen.

 

Een niet-gegenderd-kind, non-monogamie, biseksualiteit, sexy dansen, de (peri-)menopauze, seks met iemand anders, seks met jezelf, tampons, traagschuim matrassen,… July heeft het er over, laat je er anders naar kijken, geeft je er zin in, doet het je begrijpen, maakt dat je er naar begint te verlangen. Met heel veel geweldige humor, tederheid, warmte, openheid en psychologisch inzicht brengt ze met All Fours hulde aan het leven van een vrouw die ‘op de helft is’ maar ook aan de vriendschap, het moederschap en bovenal het huwelijk.

 

All Fours is een filosofisch, maatschappijkritisch, queer, spiritueel, empowerend alternatief voor de Bijbel. Een nieuw soort bijbel voor een soort mens die anders is. Opwijkend (positief afwijkend). Het wijst je de weg naar jezelf. Zo hard onder de indruk; een grote fan! Eén van de beste boeken van 2024!

 

Er is maar één klein minpuntje (dat niets met Miranda te maken heeft): je merkt dat het door twee verschillende mensen vertaald is (Gerda Baardman en Lydia Meeder) aangezien ze niet dezelfde woorden gebruiken (bvb monniken-mogendheden). Jammer en een beetje lastig. 

 

 
Hebben jullie er van genoten? Echte fans? al langer, of nu pas door dit boek? Geeft het je zin om uit te breken? Ik hoor het graag!
 
Bedankt voor het meelezen wederom, neem hier geregeld een kijkje voor nog meer boekentips (Is er nog seks na de overgang? bijvoorbeeld. Ook een boek dat levens kan veranderen!)
 
 
Caring too much makes the path forward difficult from time to time, but the reward is a life full of passion, humor, delight, and strong connections with others who dare to care the way you do. That’s why all of my favorite people care too much. We wouldn’t have it any other way.  -Ask Polly- 
 
Lees ze,
Els 
 
 
 
Ps: Er zijn nog bundels! 5 euro voor 'Echte Els' bij je thuis!

Ps: Sommige links in dit blogje verwijzen naar een plaats waar je de boeken direct kan kopen. Doe je dat via mijn blog dan krijg ik een kleine vergoeding. Kost jou niets, draagt wel bij aan mijn Geluksvissen en -plantjes spaarpot! Merci! 
 
 

1 opmerking:

Het is altijd fijn om van jullie te horen! Bedankt voor je reactie!!!