donderdag 27 juni 2024

dE LeeSclub las:

dE LeeSclub las: De Bewaring.

Wederom tijd voor dE LeeSclub: hoera! Ik ben er klaar voor! Jij ook? IJsthee bij de hand ;)
Wat een weer hé: veel te warm! Nooit niet goed ;)

Blij dat jullie weer samen met mij in een boek willen duiken. Deze keer lazen we het veelbesproken boek De Bewaring. Ons volgende boek is eentje met hevige voor- en tegenstanders. Ik ben voor, natuurlijk. Een boek over een vrouw van 45 die in haar perimenopauze zit verdient sowieso al een medaille! Niet!? 

 
All Fours  bespreken we hier samen op 29 augustus. Wegens vakantiemaanden nemen we wat extra tijd. Lezen jullie mee? July is héél opwijkend: hoera!
 
De Bewaring dan. Ik heb hier van genoten én er van bijgeleerd. Echt een goed boek: vlot leesbaar maar mét inhoud. Hoe was het lezen voor jullie? Ik hoorde dat hier ook wel al wat gemengde reacties op zijn dus ik ben benieuwd.

Mijn recensie:
 

Ik zag dit boek al vaak voorbijkomen op de socials, het is best wel een hype aan het worden en dat snap ik. Het is ook speciaal dat een Nederlandstalige auteur hier in vertaling verschijnt.

 

Van der Wouden mocht aanschuiven in VPRO Boeken om over De bewaring te vertellen; zeker een aanrader om te herbekijken. Er werd toen niet veel over de plot gezegd dus dat ga ik ook hier niet doen.

 

Online kwam ik al kritiek tegen: er zou te veel seks aan bod komen. Die mening deel ik niet, hoe meer seks hoe liever, zeker tussen vrouwen. Net omdat we dat soort liefde niet zo vaak tegenkomen in verhalen. Maar u bent bij deze gewaarschuwd, of warm gemaakt ;)

 

Ik moet toegeven dat het boek, voor mij, traag op gang kwam maar daarna werd ik erdoor meegesleept en kon ik het niet meer wegleggen. Die aanvankelijke saaiheid past ook bij het verhaal en bij de personages. Isabel die al jaren alleen woont na het overlijden van haar moeder is wat nurks, mensenschuw en stug. Maar als Eva, het liefje van één van haar broers, tijdelijk bij haar intrekt komt ze wat los. Ze ontdooit, ontdekt de liefde én zichzelf. En bij die net ontdekte (lichamelijke) liefde hoort natuurlijk veel uitproberen, net zoals een hormonenvolle tiener doet.

 

De bewaring vertelt een verhaal dat we allemaal wel kennen, in theorie, op een abstract niveau. Maar tot mij was het nooit echt bewust doorgedrongen hoe impactvol het was/is voor generaties voor ons. Intergenerationeel wordt dat trauma natuurlijk doorgegeven en dat maakt dit boek pijnlijk duidelijk.

Net omdat het fictie is komt het intenser binnen dan het bij non-fictie zou doen.

 

Yael van der Wouden schreef een ontroerend, meeslepend sensueel, sexy, hartverscheurend, pijnlijk, zinnelijk verhaal dat moét verteld worden. Heel vlot leesbaar, nooit meer vergeetbaar.




Bedankt voor het meelezen en reageren, hier of op mijn Instagram of via mail. Kan en mag allemaal. Momenteel ben ik bezig in Goede moed. Ik ben halfweg en lees het heel graag! Een boek van een man, een uitzondering voor mij :)
 
 
...we namen alles persoonlijk op omdat alles persoonlijk wás.
-Miranda July- 


Lees ze en hou jullie fris,
Els


Ps: Er zijn nog bundels! 5 euro voor 'Echte Els' bij je thuis!

Ps: Sommige links in dit blogje verwijzen naar een plaats waar je de boeken direct kan kopen. Doe je dat via mijn blog dan krijg ik een kleine vergoeding. Kost jou niets, draagt wel bij aan mijn Geluksvissen en -plantjes spaarpot! Merci! 
 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Het is altijd fijn om van jullie te horen! Bedankt voor je reactie!!!