donderdag 12 januari 2023

Woord van het jaar.

Mijn woord:

Ik geloof in de kracht van woorden, in de kracht van delen en positieve affirmaties/fake it till you make it. Noem het een opwijking :)
 
Naar jaarlijkse gewoonte kies ik op het einde van het jaar een woord voor het nieuwe jaar. Vorig jaar koos ik: fluïde, dit jaar kies ik: zacht.
 
 
Ook uit traditie maak ik het ergens in ons huis zichtbaar, als reminder. Ik las al veel positiefs over een Woord van het jaar (bij Unravel bijvoorbeeld) maar ook negatiefs (bij Marloes). Susannah gebruikt het woord (drie woorden zelfs) als anker doorheen het jaar, in haar leven én in haar journal. Marloes heeft er een 'poephekel' aan omdat het haar beperkt. Het is maar hoe je het bekijkt denk ik.
 
Ik kies Zacht omdat dat voor mij iets moeilijks is: zacht zijn voor mijzelf, zacht blijven (in lichaam en geest). Door mijn ptss verstijf ik heel snel, letterlijk én figuurlijk. Ik heb dan spierpijn, kan moeilijk ademen en sla voor het minste in paniek. Daar had ik het dinsdag al over. Weten jullie nog hoe ik uitkeek naar volgende week: mijn eerste rustige werkweek na maanden drukte? Wel, de zieke collega is even terug geweest en is weeral weg, ze komt volgende twee maanden niet terug. Mijn baas probeert een oplossing te vinden maar in de tussentijd neem ik weer een stuk van haar taken over. Zucht.
 
Maar. Ik heb dus ineens de kans om met mijn Zacht aan de slag te gaan. Zacht voor mijzelf, ook als het even minder gaat. Zacht voor anderen (de zieke collega). En genoeg op mijn lichaam blijven letten en rust proberen inlassen als ik het echt nodig heb.
 
Ik wens de wereld ook meer zachtheid toe: tussen mensen, voor onze planeet, in ons oordelen en veroordelen, in ons denken én doen.
 
Heb jij een woord van het jaar? Wil je het delen?
 
Momenteel lees ik Basje Boer en ik heb net Ezelsbuik uit. En jij?  
En ik kocht voor mijzelf, als beloning voor mijn harde werk: Normal people op dvd, woehoe!
 
Mark your progress. Breath by breath.
-Cheryl Strayed-
 
Liefs en wees zacht,
Els
 

Ps: Sommige links in dit blogje verwijzen naar een plaats waar je de boeken direct kan kopen. Doe je dat via mijn blog dan krijg ik een kleine vergoeding. Kost jou niets, draagt wel bij aan mijn Geluksvissen en -plantjes spaarpot! Merci!   

 

 

4 opmerkingen:

  1. Wat een goed woord: ZACHT. En maar 1 letter verschil met zucht ;-)
    Ik wens je veel zachtheid toe, je bent het waard!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Een heel mooi woord voor 2023.
    Ik geef mezelf elk jaar een wens (vaak meerdere, maar dit jaar hou ik het bij 1); leun meer achterover.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Zacht vind ik een mooi woord. De hele wereld kan wel wat zachtheid gebruiken denk ik.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Een heel mooi woord.
    Ik heb geen woord van het jaar, maar gebruik wel vaak een woord van jou : opwijking.

    BeantwoordenVerwijderen

Het is altijd fijn om van jullie te horen! Bedankt voor je reactie!!!