donderdag 2 mei 2019

Ik geloof

Kapelletjes, eendjes, koeien, groene blaadjes, witte bloempjes

Mijn opwijking van vandaag is geloven.
Ik moest vorige week naar een begrafenis en ik werd immens ontroerd door de eerlijke, pijnlijke woorden van een zoon aan zijn overleden vader. In schril contrast daar mee was de rest van dienst. Ik ergerde me rot aan de kilheid en onpersoonlijkheid, aan het opdreunen van vaste riedeltjes.

Ik begrijp het belang van structuur, ik ken de kracht van herhaling, maar toch...
Het stoorde me.
En dan ging ik twijfelen. Kan ik wel zeggen dat ik geloof? Want ik heb wél een Jezus en een Maria in huis (meer dan één) maar ook een Boeddha.
Ik ga bijna nooit naar de kerk, ik lees niet in de Bijbel, ik bid niet.
En toch geloof ik. In iets. Op mijn manier.

Die manier houdt onder andere in dat ik vanop mijn koersfiets (want dat deden we gisteren) wuif naar eendjes in de sloot, koeien in de wei en vogels op de draad.
Ik buig mijn hoofd voor kapelletjes en glimlach naar groene  blaadjes en witte bloempjes. Ik neem het moois in mij op, laaf mijn ziel en ben dankbaar.

En als we aan een lege kerk of kapelletje komen en je kan er een kaars branden dan doe ik dat. Voor jou, voor mij, voor ons allemaal.

Dus ja, ik geloof. Maar op mijn manier.
Het is fijn om daar even bij stil te staan.
Over na te denken.
Grote gedachten heeft me doen nadenken, ook over geloven. Fijn boek.



Waar geloof jij in?
En wil je dat delen?


Why else
are we here if not
to live with unreasonable
passion for things
- butterflies rising-

Maak er een fijne denk-dag van.
Liefs Els

14 opmerkingen:

  1. Ik wil graag geloven in de goedheid van mensen en ik geloof dat er heel veel goeds in de wereld is.


    BeantwoordenVerwijderen
  2. Nou Els, ik geloof zowat op dezelfde manier dan jij. We gaan ook nooit meer naar de kerk of het moet voor een begrafenis zijn. Wel steek ik regelmatig een kaarsje op bij de Zoete Lieve Vrouw van Den Bosch ( Maria ) voor deze of gene. Kapelletjes waar we langs fietsen stuur ik ook altijd een groet. Ik vraag me ook vaak af waarom doe ik dit, is dit nog een overblijfsel van onze Katholieke opvoeding, of meer van baat het niet dan schaad het niet. Mijn geloof zit meer in het proberen om zo goed mogelijk met mens, natuur en dier om te gaan. Als ik nu achteraf hoor hoe leiders van allerlei geloven om zijn gegaan en nog steeds gaan, met hun volgelingen dan draait mijn maag om, vreselijk.
    Dank dank Els voor de mooie spreuk die je gisteren stuurde.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Heel graag gedaan en jij bedankt voor je mooie bijdrage!

      Verwijderen
  3. Ik geloof in God mijn schepper, zijn zoon onze verlosser.
    Zonder hem zou het leven voor mij.......tja Hij is mijn houvast ook in roerige tijden. Hij is mijn fundament !!!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik geloof niet op een godsdienstige (!) manier, integendeel. Ik geloof in mijzelf, mijn man en ons gezin en in mensen zoals jij en vele anderen! Sprookjes heb ik op mijn 18e afgezworen ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik geloof in Moeder Natuur en in goedheid van mensen, die niet slecht worden geboren en ook deel uitmaken van de natuur in zijn geheel. Maar laat iedereen vrij in wat hij of zij geloofd en hoop dat die vrijheid mij ook wordt gegund door ieder ander.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Mooi Els. Herkenbaar ook. Ik denk dat alle geloven overeenkomsten hebben. Ik geloof niet zo in verschillen geloof ik ;-).

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Heel herkenbaar jouw geloven! Geloven in mekaar en blij zijn om alle moois op de wereld. Deze zelf proberen mooier te maken en daar dan van te genieten. Als we dat allemaal zouden doen, was er geen verdriet meer. Maar dat is jammer genoeg een utopie, vrees ik.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. mooi Els ,ja ik geloof wel ergens in ook meer op jouw manier denk ik ,ben r.k van huis uit maar ga nooit naar de kerk het geloof zit in ons zelf , liefs marloes

    BeantwoordenVerwijderen

Het is altijd fijn om van jullie te horen! Bedankt voor je reactie!!!