donderdag 13 juni 2019

Pilvrij

Pilvrij, dat past mij.

Zoals beloofd deel ik met jullie mijn ervaringen als pilvrije vrouw. Ik ben ondertussen een dik half jaar pilvrij, en dat na meer dan 25 jaar pillen slikken.
Kan ik al veel zinnings zeggen? Niet echt, vrees ik. Maar ik probeer het toch, noem het een opwijking ;)

Wat ik eerst en vooral wil zeggen is dat je het gewoon heel graag zelf moet willen, om welke reden dan ook. Ten tweede denk ik dat het bij iedereen verschillend kan/zal verlopen.
Mijn gynaecologe waarschuwde me voor meer bloed en meer pijn, minder regelmaat, meer chaos.
Pas na een jaar weet je echt waar je vanaf dan aan toe bent. Ik zit nog maar op de helft dus ik kan in feite nog geen echte conclusies trekken maar wat ik wel al weet is dit:
-ik ben echt blij dat ik eindelijk de stap heb genomen.
-ik voel me gezonder en vrijer.
-ik voel me meer mijzelf. Als ik diep zit maar ook als ik hoog vlieg.
-er zijn meer ups en downs maar ze voelen meer als een onderdeel van mij dan als iets dat mij overkomt.
-er is minder bloed.
-er is minder pijn.
-na een paar weken quasi continue hoofdpijn helemaal in het begin heb ik amper nog hoofdpijn tijdens mijn regels zelf.
-jammer genoeg is mijn 'zwangerschapsmasker' er nog steeds (dat is iets dat je niet enkel tijdens een zwangerschap maar dus ook na jaren pilgebruik kan krijgen).
-er zit amper regelmaat in mijn cyclus. En ja dat is lastig (vooral als je vaak gaat zwemmen) maar op de één of andere manier kan ik het wel aanvaarden (en dat is als giga controlefreak best wel een dingetje). Ik denk dat die aanvaarding ook schuilt in het me goed voelen in mijn eigen cyclus-tempo.
-ik heb geen giga libido-boost gekregen maar heb wel momenten dat ik me meer 'dierlijk'-ongeremd voel. Al klinkt het heel fout om het zo op te schrijven ;) Dat Karel gesteriliseerd is ondertussen kan er natuurlijk ook mee te maken hebben...
-ik ben niet verdikt, nog afgevallen. Mijn gewicht schommelt wel iets meer, door het vasthouden van vocht enzo, denk ik.Ik ben dus nog steeds heel blij met mijn beslissing.
Over een half jaar laat ik mijn definitieve oordeel weten.
En jij? wat kies jij? En waarom? En hoe voelt dat?

Wie goesting heeft: Koop Ergens tussen vaalwit en flessengroen als u mijn hart wil doen zingen.


Het leven is kort, vergeef snel, kus traag.
-Mark Twain-

Nog een fijne opwijkende donderdag,
Els12 opmerkingen:

 1. Ik ben nog van de generatie "pil tot aan de menopauze"! :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Als je je er maar goed bij voelt, dat is het belangrijkste hé.

   Verwijderen
  2. Intussen is dat al lang "voelde"! ;-)

   Verwijderen
 2. Ik heb me bij de bevalling van nummertje drie en vier laten steriliseren. Heerlijk vond ik daarna het pilvrije leven.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Toen ik stopte op mijn 33e, was ik vrij snel onbedoeld zwanger van onze oudste zoon. Dus ik verdikte nogal ;-) Ik stopte toen, ruim 20 jaar geleden, om min of meer dezelfde redenen als jij. Zo'n tien jaar geleden is mijn man gesteriliseerd, omdat we allebei van mening waren dat hij ook een deel van 'het leed' op zich kon nemen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik ben nu een half jaar gestopt, maar verlang er soms naar terug hoor. Ik heb nu veel meer last van opvliegers, dat was met de pil beter onder controle. Dus ik weet nog niet zo wat ik nu zal doen...

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Met 5 zwangerschappen en lang borstvoeding geven heb ik de pil nooit veel geslikt eigenlijk. Ik snap heel goed dat je ermee wilde stoppen. Zelf gebruik ik hem al heel lang niet meer.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Interessant dat je hoofdpijn hebt tijdens de regels. Dat kan komen door de hormonen: https://www.wegmethoofdpijn.nl/hormonale-migraine/

  BeantwoordenVerwijderen

Het is altijd fijn om van jullie te horen! Bedankt voor je reactie!!!