donderdag 6 september 2018

In therapie

Mijn traject

Wij mensen hebben meer gemeen dan we verschillen. Dat besef ik meer en meer. Bijvoorbeeld door een boeiende documentaire die ik vorige maand op BBC zag over Sylvia Plath. Wat resulteerde in de aankoop van De dagboeken, hoewel ik verzuip in het aantal nog te lezen boeken ;) Maar ook door de verhalen van Esther Perel en mijn jarenlange therapie.

Vlak na de overval kregen wij bijstand van een traumapsycholoog. Die man was aangesteld door de keten van benzinestations waar ik uitbater voor was. Bleek al heel snel dat zijn hoofddoel was om me weer in mijn station te krijgen, ipv me echt te helpen...
Daarna gingen we zelf op zoek. De eerste was een EMDR therapeut waar we pas mochten beginnen als we eerst een giga dik boek over de werking van EMDR lazen. Eén van de raarste dingen vlak na de overval was dat ik, letterfretter, toen geen letter kon lezen... Die therapeut viel dus ook af.
Bij geen enkele therapeut gespecialiseerd in trauma kon ik binnen het half jaar terecht (Karel was al afgehaakt), wat me vijgen na Pasen leek dus zij vielen ook af.
Daarna contacteerde ik nog een lijst van 'gewone' psychologen. Waarvan geen enkele me wou aannemen omdat ik een té specifiek probleem had, dat niet hun domein was.

Toen raadde een inspecteur bij de politie, die met onze zaak bezig was, me energiecoach Griet aan. Iedereen verklaarde me voor gek. Maar ik heb daar veel aan gehad. Griet kon goed luisteren en haar handen gaven me een goed gevoel. Dat was meer dan ieder ander me toen kon of wou geven. Dus noem het hoe je het wil, denk er over wat je wil, maar mij heeft het toen geholpen.
Na verloop van tijd werd het te moeilijk om te blijven gaan (te duur, te ver weg,...).

In die periode was er net een nieuwe psycholoog in ons dorp begonnen. Ik kon er zelf met de fiets heen, hij was niet zo duur (beginner) en hij wou me aannemen.
Daarbij vergat ik maar even mijn bezwaren: jonger dan ik, een beginner, niet gespecialiseerd in trauma,...).

Bij hem ga ik nog steeds, niet meer zo frequent als toen. Een soort van onderhouds-werken. Ik heb het me nog geen dag beklaagd. Hoewel, dat is gelogen. Therapie is echt afzien, nog steeds. Elke keer opnieuw vertrek ik met tegenzin en begrijp ik niet wat ik mijzelf blijf aandoen :) Maar echt beklagen!? Nooit! Beste beslissing van mijn leven.
De weg er naar toe was niet makkelijk maar het is dat het zo moest zijn. Ik ben blij dat het zo gelopen is.

Waarom dit lange verhaal? Om te tonen dat we elkaar wat meer graag moeten zien, wat liever en begripvoller zijn. Voor elkaar maar ook voor onszelf. Soms hebben mensen professionele hulp nodig maar we kunnen ook zo veel zelf doen. Voor elkaar, voor onszelf. Soms zijn kleine dingen (luisteren, aandacht, lichamelijk contact) de kleine dingen die grootse doelen bereiken.

We worden om de oren geslagen met ronkende titels en diploma's maar vaak blijkt de beste dokter/therapeut diegene die niet te koop loopt met die dingen maar gewoon graag en vol goesting zijn/haar werk doet.
Iemand die met jou een tocht wil aangaan, die je de weg een beetje wijst maar je je pad zelf laat bewandelen. Met vallen en opstaan.
Ondertussen kwam op dat pad ook mijn homeopate meewandelen. En ook zij legt veel verantwoordelijkheid bij mij.

Ik groei, met helpende handen om me heen.
Ik hoop dat jij ook mag groeien. Dat is mijn opwijking: mijn lastige dingen, dingen waar ik me soms over schaam, met jullie delen opdat jullie ook mogen groeien!


Kunstenfestival Watou.


Jullie verhalen zijn altijd welkom, hier of via mijn mail.

Try something you think you might fail at. You'll be prepared to fail. You cannnot lose.
-?-

Liefs Els


7 opmerkingen:

  1. Jouw stukje tekst komt voor mij op 't juiste moment. Ik heb een bore-out en ben deze week terug aan de slag (part time). Gisteren lukte het niet bepaald op 't werk (lees: een waterval van tranen). Ik ga naar een psycholoog. Heel confronterend, uiteraard. Leuk is het inderdaad niet, prijzig wel, maar ja, wat nodig is... Hopelijk kan ik er na maanden ook naar terugblikken als iets wat mij geholpen heeft. Momenteel zit ik er nog middenin en ben ik op zoek naar m'n weg.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Therapie heeft mij ook enorm geholpen om weer op het pad te komen. Ik heb vooral geleerd om mezelf te helpen als het moeilijk gaat. En dat is een belangrijke vaardigheid.
    Maar leuk was het inderdaad niet. Zwaar? Zeker wel!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik behoor sinds een paar jaar officieel tot de groep mensen die ‘niet helemaal goed zijn’. Degenen die wel goed zijn, schrikken vaak zichtbaar wanneer ik mijn stoornis/syndroom te berde breng. Ik kom normaal over, maar ben het gelukkig niet. Ik probeer het althans zo te ervaren/voelen. ‘Men’ houdt van een scheidslijn, maar die is er eigenlijk niet. Tot mijn verbazing heb ik ervaren dat ‘mijn’ psycholoog haar werk als werk ervaarde en soms een geeuw of een blik op de klok achter mij niet kon onderdrukken. Noem het naïef. Ik heb het meest gehad aan een cursus mindfulness voor autisten. Mindfulness ontdaan van alle zijpaden, pragmatisch met concrete handvatten. En verder gewoon doorgaan met het leven. Uitdagingen aangaan, hoe klein ook. De meest fijne contacten die ik heb, zijn die met mensen die ook ‘iets mankeren’. Zij weten als geen ander hoe een medemens te zijn. Bedankt Els!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik vind je geweldig zoals je bent! Ja, een goede therapeut/dokter is niet makkelijk te vinden. Ik denk dat ik geluk heb dat die van mij nog zo jong was en vol goesting. Hij heeft al allerlei bijscholingen gedaan ivm trauma enzo, om me zo goed mogelijk te kunnen helpen. Al kan ik hem soms wel wurgen, toch ben ik dolblij met hem. Jammer voor jou dat jij een slechte had!

      Verwijderen
  4. Fijn dat je ene goede therapeut hebt gevonden, die klik is erg belangrijk!

    BeantwoordenVerwijderen

Het is altijd fijn om van jullie te horen! Bedankt voor je reactie!!!