donderdag 28 november 2019

Verloren woorden en Voorlinden

Opwijking

Een opwijking die helemaal mij is is delen wat ik mooi vind, bij deze:

Afgelopen zaterdag waren wij in museum Voorlinden! We gingen 'even' (hoewel kei ver rijden voor ons) naar de tentoonstelling van Louise Bourgeois maar we bleven er uren. Dat komt zeker door Louise maar ook door het museum zelf; wat een prachtige ligging, wat een aangename plaats om te zijn en wat een hoop moois is daar te zien!

Louise dus. Iedereen kent wel Maman maar er is zo veel meer dat deze geweldige kunstenares heeft gemaakt. En ze kan ook alles; ze maakt dingen in hout, op papier, in marmer, stof, brons,... Alles om ter mooist, ontroerend, zielsverwarmend. Sinds ik jaren geleden een documentaire over haar zag was ik fan maar nu ben ik opper-fan! Ik kan amper een favoriet werk kiezen. Op mijn Instagram was al het één en ander te zien. Daarom kies ik hier iets anders:

The maternal man, 2008.




Met dank aan Karel voor de foto's want ik liep als een kip zonder kop op vleugels rond te dwalen: heen en weer en weer terug. (Want dat kan in Voorlinden. Er is ruimte, je voelt je er thuis.)

Zoals je kan zien was Louise een vrouw die vocht tegen het patriarchaat, tegen gendertypering, voor feminisme, voor vrijheid van denken en zijn. Een voorbeeld voor ons allen.

Naast al dit moois was er ook nog het werk van Yayoi Kusama waar je 45 seconden in mocht (één van de mooiste niet-minuten van mijn leven!), de liftjes van Cattelan, Retenue d'eau (dat zie je over een maand hier verschijnen,...), Cocktail Sculpture,... én hét zwembad! Dat zwembad (Leandro Erlich) zag ik al vaak online voorbij komen maar ik was vergeten dat het in Voorlinden te zien is: aangename verrassing!

Wat een prachtig museum én wat een prachtige dag. Voor mij had het een hoog Watou-op-zijn-best-gehalte en dat is een compliment!

Ga zeker zelf eens een kijkje nemen!

Enne, ik prijs al een tijdje dit boek aan op mijn Instagram, blijkt dat het boekenpanel van DWDD ook fan is! Echt een schoenkadootje-tip!
Deze trouwens ook: Verloren woorden.
Beide hebben gemeen dat ze poëtisch mooi zijn, geschikt voor jong én oud en hartverwarmend voor natuurliefhebbers. Mooi, mooi, mooi!

Nog een schoenkadootje-tip is mijn bundel ;)


Kunstenaars worden geboren, niet gemaakt. Hoewel het een tragisch lot is, is het een verhulde zegen.
-Louise Bourgeois-

Nog een fijne opwijkende donderdag,
Els

Ps: Sommige links in dit blogje verwijzen naar een plaats waar je de boeken direct kan kopen. Doe je dat via mijn blog dan krijg ik een kleine vergoeding. Kost jou niets, draagt wel bij aan mijn Geluksvissen en -plantjes spaarpot! Merci!  

4 opmerkingen:

  1. Voorlinden is ook mijn lievelingsmuseum; heb tot nu toe elke tentoonstelling gezien. Deze wilde ik overslaan omdat ik al veel werk van haar heb gezien in andere (buitenlandse) musea, maar ga nu toch maar weer ;-).

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Oh ja, museum Voorlinden, geweldig mooi.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik ben niet zo van naakt maar ik heb inmiddels wel door dat museum Voorlinden zeker wel een bezoekje waard is. Wat kun jij toch heerlijk vol overgave genieten en wat een feestje als jouw Karel daarbij is zodat jij een kip zonder kop kunt zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Voorlinden is geweldig! 2 jaar geleden ontdekt en tijdens de tentoonstelling van Louise Bourgeois gaan we zéker terug. Ik ben vooral fan van haar textiele werken.
    Ook de ligging van Voorlinden is mooi. Je kan er een wandeling maken door de bossen vanwaaruit je in de verte de zee kan zien.

    BeantwoordenVerwijderen

Het is altijd fijn om van jullie te horen! Bedankt voor je reactie!!!