donderdag 5 december 2019

Lijstjestijd!

Hier gaan we weer...

Zoals elk jaar is het hier in december lijstjestijd. Dit jaar beginnen we met de films.
Elk jaar noteer ik doorheen het jaar elke goede film die ik zie, daar maak ik dan een selectie uit en die 10 presenteer ik dan hier. In willekeurige volgorde en het gaat om films die ik dit jaar zag, ze kunnen dus al veel ouder zijn.

*A star is born: enorme hype maar echt alle lof waard! Psychische problemen goed in beeld brengen is zo belangrijk. Ook enorm romantisch en triest...
*Maudie: Lichamelijke problemen goed in beeld brengen is zo belangrijk. Ook enorm romantisch en vol geweldig mooie kunst.
*Lady Bird: alles van of met Greta Gerwich moet je zien. Punt.
*The end of the tour: 2 mannen die praten; schrijver David Foster Wallace en zijn interviewer David Lipsky. En dat is boeiend, echt waar.
*The hate U give: Mensen van dE LeeSclub weten wel waarom.
*The hours: Elke dag meer en meer Virginia fan dus deze film moest ik dan toch ook eens zien. Indrukwekkend, aangrijpend.
*Vaiana: Oh, girlpower. En hoe! Super film. Ik wil trouwens ook heel graag Frozen 2 zien...
*Silver Linings playbook:  Psychische problemen goed in beeld brengen is zo belangrijk. Daarnaast ook grappig en romantisch en naar een boek van een topschrijver (Matthew Quick).
*The shape of water: Ook Sally Hawkins :) En zo mooi, met beelden en kleuren die dagen in mijn hoofd bleven hangen. Romantisch en sprookjesachtig bevreemdend.
*52 Tuesdays: 52 dinsdagen, gefilmd op 52 dinsdagen. Over een moeder en dochter/vader. Intens, blik-verruimend en hartverwarmend.

Sommige zinnen heb ik bewust herhaald. Omdat het om dingen gaat die ik echt heel belangrijk vind. Wat deze 10 films gemeen hebben is dat ze over mensen gaan die volgens anderen afwijkend zijn, maar volgens mij opwijkend. 
Het gaat om films die ons hart en ons hoofd willen openen, ons iets bijbrengen, ons achterlaten als een beter mens. En daar hou ik van. 
Jij ook?
Filmtips?

De films die we nog moeten zien :)

Wij kopen best veel films, op de rommelmarkt, zoals je kan zien. Daarnaast lenen we veel films in de bib. In de meeste bibliotheken is dat trouwens gratis. En terwijl je zoekt naar bepaalde films kom je er weer andere tegen en zo raakt dat kastje voller en voller ;)

Wil je nog iets doen voor het goede doel dit jaar? Koop dan mijn bundel en steun Natuurpunt!
Volgende week komt er een boeken top tien...

''Doe het, desnoods bevend, maar doe het.''
Emmet Fox 


Liefs Els 


Ps: Sommige links in dit blogje verwijzen naar een plaats waar je de boeken direct kan kopen. Doe je dat via mijn blog dan krijg ik een kleine vergoeding. Kost jou niets, draagt wel bij aan mijn Geluksvissen en -plantjes spaarpot! Merci!   



8 opmerkingen:

  1. Het zou kunnen dat ik A star is born heb gezien, maar dat is dan heel lang geleden. Verder zag ik er geen enkele van je lijstje, maar ik zag wel veel anderen via de FilmLiga.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik zag er zes van je lijstje. Da's volgens mij best een hoge score ;-).

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik zag 1,2,5, 8 en 9. 1, 2 en 5 vond ik geweldig, alle drie. 8 matig en 9 vond ik niks.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik zag niks, Els. De bioscoop is niet echt favoriet hier.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Silver linings playbook ken ik, en vond ik verrassend mooi destijds.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ik ga je lijstje bewaren, dank je wel Els!

    BeantwoordenVerwijderen

Het is altijd fijn om van jullie te horen! Bedankt voor je reactie!!!