donderdag 7 januari 2021

dE LeeSclub las:

Jaag je ploeg over de botten van de doden.

Goedemorgen Leesclubbers. Een nieuw jaar en hier gaan we weer: lezen, lezen, lezen! Vorig jaar haalde ik uiteindelijk 190 boeken. Een record, zelfs voor mij. Dat hoeft dit jaar niet zo veel te zijn, ik hoop dat we wat meer buiten gaan mogen komen en er zo minder leestijd zal zijn ;) Straks begin ik wel alweer aan mijn derde boek van dit jaar...

Maar nu, dE Leesclub! We lazen dus Olga, prachtig boek hé!? Zo anders, zo meeslepend. Olga én Janina zijn beiden mensen met opwijkingen, daar hou ik van!
Enne, ik las net dat Bent van Looy ook fan is. Jaja, die Bent! De enige echte. Die waar ik dinsdag nog brood aan verkocht :)

Ons volgende boek wordt weer een spannend boek, opnieuw door een vrouw geschreven. Het is één van de weinige boeken die Karel en ik beiden lazen. En we hielden er alle twee van, het moet dus echt wel goed zijn. Het gaat om Beest, het tweede boek van Ane Riel. Haar eerste (Hars) is misschien zelfs nog beter. Lees dat dus zeker ook. We bespreken het hier samen op donderdag 18 februari.

Maar eerst Olga! Thee en koekjes klaar? (Bosvruchten en speltwafel.)

Mijn recensie:

 

De titel, pure poëzie en de cover, een schilderij om in te kaderen, trokken me aan. De Sticker: “Winnaar Nobelprijs Literatuur” hield me even tegen. De omschrijving: …’feministische ecothriller over gekte, de rechten van dieren en gemarginaliseerde mensen, en de hypocrisie van traditionele religie.’ trok me finaal over de streep. En ik beklaagde het me geen minuut. Ik heb zo genoten van dit boek.

 

Waar Nobelprijswinnaars, in mijn ogen, vaak saaie oude mannen zijn ziet Olga er (op haar persfoto) jong, hip en kleurrijk uit. Jong blijkt ze niet meer te zijn maar kleurrijk des te meer. Ook in haar schrijven. Ze jaagt je van pagina naar pagina. Hoewel je best zo traag mogelijk leest om te genieten van de pen van Olga en de eigenzinnige taal van de geweldige Janina, de hoofdpersoon van het boek.

 

Janina leeft redelijk afgezonderd, vaak in haar eigen wereld. Soms doet ze me denken aan hoofdpersonen van Claudie Gallay; mensen die zo anders zijn dat het even duurt eer je ze in je hart sluit maar eens je dat doet ben je eeuwig verkocht.

 

Als er meerdere doden vallen in het dorp gaat Janina zelf op onderzoek, vooral geholpen door haar liefde voor astrologie. Waar iedereen haar voor gek verklaart in verband met haar moord-theorieën zou wel eens kunnen blijken hoe raak ze zijn…

 

Hoewel niet alles dat Janina doet valt goed te keuren, zouden er meer mensen zoals haar mogen zijn, op een bepaald niveau. Mensen die poëzie vertalen, astrologie bestuderen en opkomen voor de rechten van dieren. Gevoelige mensen met een hoog rechtvaardigheidsgevoel. Mensen die niet druk, druk, druk zijn. Die niet nuttig zijn. Maar wie bepaalt wat er nuttig is?

 

Dit boek lezen is in ieder geval heel nuttig. Geloof me. Het is een actuele aanrader. Fan van Tokarczuk, Nobelprijswinnaar.


Ik hou wel van haar schrijfstijl. Ondertussen las ik ook Oer en andere tijden. Ook prachtig. Ooit wil ik al haar werk gelezen hebben. Is het iets voor jou? Haar stijl, humor, gedachtekronkels?

Mijn tweede boek dit jaar was Caravandagen. Het ideale lockdown boek. 

 

 

''Gevoelens zijn slechts bezoekers; laat ze binnen en laat ze uit.''
Mooji 

Bedankt om weer mee te lezen, nog een fijne opwijkende donderdag!
Liefs Els 

 

Ps: Er zijn nog bundels! 5 euro voor 'Echte Els' bij je thuis!

Ps: Sommige links in dit blogje verwijzen naar een plaats waar je de boeken direct kan kopen. Doe je dat via mijn blog dan krijg ik een kleine vergoeding. Kost jou niets, draagt wel bij aan mijn Geluksvissen en -plantjes spaarpot! Merci!   

 

 

 




3 opmerkingen:

  1. Tsjee Els, 190 boeken, knap !
    Ik doe het je niet na !

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Het is een prachtig boek, zulke mooie zinnen, alinea's. Zo beeldend ook. Maar ik heb het niet uitgelezen omdat ik de laatste tijd almaar donkere boeken lees, duister en onbestemd, als je begrijpt wat ik bedoel. Zo las ik De laatste rituelen van Hannah Kent en De onzichtbaren van Roy Jacobsen. Ik merk dat ik behoefte heb aan iets zinderends, licht en warm.
    Petje af voor alles wat je leest Els en zo fijn dat je ons tips geeft en dE LeeSclub leidt X

    BeantwoordenVerwijderen

Het is altijd fijn om van jullie te horen! Bedankt voor je reactie!!!