donderdag 1 juli 2021

dE LeeSclub las:

Bloed

Goedemorgen Leesclubbers, fijn dat jullie weer paraat zijn! Met thee en koekjes mag ik hopen (het is weer voor warme dranken, jammer genoeg). 
 
Merci voor jullie lieve woorden dinsdag. Het was soms lastig en pijnlijk, soms eng. Maar de vreugde overheerste, hoera! Elke dag een beetje beter zeker...

Met onze LeeSclub lazen we Bloed.  Ons volgende boek is eens iets anders: een graphic novel. Ik leer Karel boeken lezen, hij leert mij strips lezen. Vermoorde onschuld is geweldig; een ideaal vakantieboek, geniet er van! We bespreken het hier op donderdag 19/8. Een weekje later dan anders omdat we die week vakantie hebben. Net als vorig jaar hebben we onze reis naar Engeland een jaar uitgesteld, dus weg gaan we niet maar de computer zal wel een laagje stof krijgen ;)
 

 

Bloed. Wat vonden jullie er van? Geweldig boeiend hé! Het is non-fictie maar het leest als fictie. En ik heb zo (geschiedkundig) veel bijgeleerd. Wat een aanrader, benieuwd naar de volgende delen!

Mijn recensie:
 

 

Dit is het eerste deel in de biografische trilogie van verloskundige Smulders. Laat je niet afschrikken door de cover en duik in dit geweldige boeiende, meeslepende boek.

 

We volgen Beatrijs van klein, eigenwijs meisje (geboren in 1952) tot en met de jaren 80, als ze samen met een vriendin een eigen vroedvrouw-praktijk heeft. Haar verhaal is een soort van intieme inkijk in haar dagboek maar daarnaast geeft het ons ook een inkijkje in een super boeiende maatschappelijke periode. Het geloof verliest impact, de seksuele revolutie ontwaakt, een tweede feministische golf ontstaat, de pil komt op de markt en aids begint aan zijn vernietigende opmars, om maar een paar dingen te noemen.

 

Als jong meisje doet Beatrijs me denken aan Anne van het groene huis, ook qua schrijfstijl. Ze combineert een jeugdige frisheid en directheid met een meeslepende, fijngevoelige pen. Vanaf de eerste pagina sleurt ze je haar verhaal binnen en ze laat je 368 pagina’s lang niet meer los. Het feit dat ze net in die alles veranderende periode volwassen wordt geeft haar verhaal extra impact maar van zichzelf is Smulders ook buitengewoon boeiend. Ze is slim, eigenzinnig, empatisch, moedig en enthousiast. We volgen haar en haar vriendinnen gapend in de kerk, op uitwisseling in Amerika, tijdens het uitgaansleven in Amsterdam, op trektocht door Corsica of samen in bad met een bevallende vrouw.

 

Wat jammer genoeg vaak terugkomt is het (seksueel) geweld tegen vrouwen. Als jong meisje is Beatrijs al geboeid door seksualiteit, menstruatie, haar lichaam. Dat, samen met haar gedrevenheid om vrouwen te helpen en haar enthousiasme en empathie, maken van haar een geweldige vroedvrouw, denk ik. Het maakt haar in ieder geval tot een fascinerende vrouw en een meeslepende schrijfster. Dat weet ik alvast zeker. Ik kan niet wachten tot ik deel 2 en 3 kan lezen.

 

Bloed is een boek dat elke vrouw zou moeten lezen. Het geeft je niet alleen inzicht in Smulders maar ook in onze geschiedenis als vrouw én in onszelf. Ferme aanrader!




Dikke merci voor het meelezen! Laat zeker weten wat jij er van vond, niets is fijner dan praten over boeken.
 
We didn't realize we were making memories, we just knew we were having fun. 
-A.A. Milne-
 

Nog een fijne opwijkende donderdag,
Els

Ps: Er zijn nog bundels! 5 euro voor 'Echte Els' bij je thuis!

Ps: Sommige links in dit blogje verwijzen naar een plaats waar je de boeken direct kan kopen. Doe je dat via mijn blog dan krijg ik een kleine vergoeding. Kost jou niets, draagt wel bij aan mijn Geluksvissen en -plantjes spaarpot! Merci!  

 

1 opmerking:

Het is altijd fijn om van jullie te horen! Bedankt voor je reactie!!!