donderdag 13 oktober 2022

dE LeeSclub las:

Ooit waren er wolven.

Goedemorgen Leesclubbers! Zijn jullie er klaar voor? Thee, koek én dekentje klaar ;)? Daar gaan we! We lazen het magistrale Ooit waren er wolven. Ons volgende boek wordt Tussen twee werelden van Suleika Jaouad. Lees niet enkel haar (waargebeurde ) verhaal maar volg haar ook op Instagram en schrijf je in voor haar nieuwsbrief. Wat een inspirerende vrouw!
 

Jullie weten dat ik van vrouwen hou, vooral van opwijkende vrouwen. Suleika is opwijkend, net als Charlotte, en Inti (de hoofdpersoon in Ooit waren er wolven) is dat ook! Geweldig.
 
Als vrouwen- en wolvenfan was Ooit waren er wolven echt een boek voor mij, dacht ik. En dat bleek het bij het lezen ook. Wat een boek. Ferme fan! Jullie ook?
 
Mijn recensie:

 

Wat een geweldig boek. Wow! Vlucht (McConaghy’s vorige boek) was ontzettend goed maar Ooit waren er wolven is nog beter. Je zou het kunnen vergelijken met Where the Crawdads sing, ik hoop trouwens dat het ook verfilmd wordt; een boek dat alles heeft. En prachtige natuur, en een sterke vrouw, én gewelddadige mannen, trauma, liefde, het zoeken naar een moordenaar (mens of dier),…

 

Het extra pluspunt van Ooit waren er wolven zijn de wolven zelf. Oh man, wat hou ik van wolven en wat hou ik van boeken over wolven. Inti Flynn komt naar de Schotse Hooglanden als verantwoordelijke van een team dat wolven probeert te herintroduceren om de natuur te herstellen, te herwilderen. Zoals overal zijn er tegenstanders van de wolven, en algauw wordt het een bittere strijd, zeker na het verdwijnen van een boer…

 

Naast problemen met de plaatselijke bevolking heeft Inti met nog meer demonen (uit het verleden) af te rekenen. Doorheen het verhaal komen we meer en meer te weten over haar verleden en dat van de mensen rondom haar. Dat maakt het verhaal nog spannender, aangrijpender. Het kruipt onder je huid en laat je niet meer los. Als een verslaafde wil je verder lezen. De ene heftige plotwending volgt de andere op, je begint jezelf een politie-inspecteur te voelen, op zoek naar de waarheid,… Er komen morele dilemma’s aan bod die je hoofd doen tollen. Bloed en geweld, vrouwenhaat, wolvenangst worden afgewisseld met prachtige momenten bij de wolven, immens mooie landschappen en ontroerende, fragiele interacties.

 

McConaghy heeft een prachtige ode aan de wolven, de natuur en haar beschermers geschreven. Vol intense portretten van mens, dier en natuur. Het boek is een thriller, liefdesverhaal, feministisch/activistisch pleidooi, meeslepend relaas van een krachtige boeiende vrouw en psychologisch portret in één. Bij uitstek al één van de beste boeken van 2022!

 

 

Ik hoor heel  graag wat jullie van het boek vinden! Alvast bedankt voor jullie reactie én het meelezen!


Ik heb net 821 mensen die er ook toe doen gelezen voor mijn taak in de lezersjury van de Bronzen Uil; ook een ferme aanrader. 


We zijn ook naar Killing Eve beginnen kijken, late tot the party, I know... Super tof én nu gratis te bekijken op Max.

 

 

Waar je naar kijkt is niet belangrijk, wel wat je ziet.

-Henry David Thoreau-

 

Lees ze,

Els

 

Ps: Sommige links in dit blogje verwijzen naar een plaats waar je de boeken direct kan kopen. Doe je dat via mijn blog dan krijg ik een kleine vergoeding. Kost jou niets, draagt wel bij aan mijn Geluksvissen en -plantjes spaarpot! Merci!    

 

1 opmerking:

  1. Weer twee mooie boeken. Wat is lezen toch fijn hè. Vooral nu het kouder wordt en we meer binnen zitten is het een heerlijke bezigheid. Bedankt weer voor de tips.

    BeantwoordenVerwijderen

Het is altijd fijn om van jullie te horen! Bedankt voor je reactie!!!