dinsdag 18 oktober 2022

Vrouwenpalet

De Wieger

Afgelopen zaterdag waren wij in Deurne, Deurne Nederland wel te verstaan. Voor Vrouwenpalet. Een tentoonstelling met het werk van 24 vrouwelijke kunstenaars (1900-1950). 12 in Deurne, 12 in Drachten, halfweg vindt er een wissel plaats. Een geweldig initiatief! Ik las erover in de nieuwsbrief van Flow magazine en wist direct: dit is iets voor mij. 
 

Ik nam een zaterdag vrij en we maakten er een dagje van: eerst naar De Wieger en daarna nog naar Broese en Savannah Bay in Utrecht. Utrecht was gigantisch druk, Broese ook (wel ferm indrukwekkend). Savannah Bay was gelukkig rustiger (en heeft een geweldig aanbod). 
Een toffe maar overweldigende dag. Giga overprikkeld. En toen moesten zondag en maandag nog komen! Maar daar over later meer.
 
Vrouwenpalet gaf me een boost, een glimlach om mijn lippen. Omdat daar bleek dat er vroeger wel al gigantisch goede, vrouwelijke kunstenaars waren. Omdat ze eindelijk de aandacht kregen die ze verdienen. En omdat het me trots maakte dat ik tot die toffe club mag horen; de vrouwen!
Ik kreeg er ook zin om zelf meer creatief te zijn, activistisch ook.  
 
Wat ik heel mooi vond waren de vele vrouwenportretten van Jeanny van Lieshout (te zien in de ateliers), misschien omdat ik zelf al jarenlang elke dag een snel portret van een vrouw teken die me die dag opviel.
 
En de zwart-wit tekening van Charley Toorop raakte me ferm. Haar kende ik al uit het geweldige boek van Loes Faber!
 
Momenteel lees ik weer een boek voor de jury van de Bronzen Uil: Aleksandra. 
 
How wild it was to let it be.
-Cheryl Strayed-
 
Ik probeer nu wat te ontprikkelen, voor ik naar mijn werk vertrek.
Nog een fijne, Dankbare Dinsdag!
Els 
 
Ps: Sommige links in dit blogje verwijzen naar een plaats waar je de boeken direct kan kopen. Doe je dat via mijn blog dan krijg ik een kleine vergoeding. Kost jou niets, draagt wel bij aan mijn Geluksvissen en -plantjes spaarpot! Merci!  

2 opmerkingen:

Het is altijd fijn om van jullie te horen! Bedankt voor je reactie!!!