donderdag 26 maart 2020

Opwijkende donderdag

Wat wel, wat niet.

Hier zijn we weer, een dag verder dan gisteren, dat hebben we dus weeral goed gedaan. Perfect, daar doen we niet meer aan. Goed is goed genoeg.

Een dag voorbij is een dag voorbij. Hoe die ook was, hij is voorbij dus dat is goed.
Dat leerde ik van mijn na-overval-leven. Je kijkt vooruit dag per dag. Niet verder.
Wat komt dat komt en je maakt het beste van de dag waarin je zit.
Tim raadt aan om een aftelkalender te maken. Ik denk dat afstreepkalender een beter woord is. Zoals je taken op een to do lijst mag doorstrepen, dat werkt bevredigend. Ik ga er in ieder geval één maken voor ons.

Vanochtend ben ik gaan fietsen, na mijn eerste nacht (sinds een week of twee) waarin ik niet wakker ben geschrokken met een paniekaanval. De zon scheen, er was veel wind en het was koud. Maar ik was buiten en had 'goed' geslapen.

Nu ben ik weer best paniekerig, met druk op de borst en een hoge adem.
Werken gaat me beter af dan alleen thuis zijn blijkbaar.
Al is dat ook geen lachertje. Ik werk bij een bakker zoals je weet. We proberen meer afstand te houden (al is onze winkel piepklein). Vragen om contactloos te betalen. Wassen super vaak onze handen. Maar toch. We zien een hoop mensen. Gisteren niesde er nog een vrouw kei hard en lachte erna...
Mijn mantra is non-stop: "Niet aan je gezicht komen, niet aan je gezicht komen".
We moeten hyperbewust zijn van alles wat we doen en dat is super vermoeiend.

Maar we kregen ook al ons eerste kaartje in de bus, om ons te bedanken. En dat doet deugd. Zelf gingen Karel en ik zondag ook al op ronde (te voet) met kaartjes om onze buurtwinkels te bedanken voor hun inzet. Misschien een tip die navolging verdient?

Ik zou het ook tof vinden als er van de overheid uit een bonus komt voor mensen die blijven werken. Geen werk hebben is heel erg. Maar wel gaan werken, omdat je je klanten niet in de steek wil laten verdient misschien ook een extraatje?
De mensen in de zorg mogen van mij 100 bonussen krijgen. Alle mensen die nu nog werken, om de samenleving te helpen draaien verdienen een opkikkertje lijkt me.

Ik heb collega's die thuis blijven omdat ze werken te eng vinden. Ik heb collega's die ziek thuis zitten. De beenhouwer die vlees levert op ons werk is gesloten omdat meer dan de helft van zijn personeel thuis zit. Ziek, zogezegd. Dat kost die beenhouwer super veel geld dat hij nu niet heeft.
Daarom ook een vraagje: als je het niet ziet zitten om nu te werken vraag dan om je technisch werkloos te zetten ipv een ziekenbriefje te vragen. De dokter heeft daar nu de tijd niet voor en je baas heeft er de centen niet voor.

We moeten er allemaal samen doorheen. We moeten ook denken aan later. Wat we nu doen of laten bepaalt later. Steun lokale zaken door in buurtwinkels te gaan shoppen (hou je afstand en wees vriendelijk en beleefd), bestel online bij je favoriete kleine zelfstandige (boeken-) winkels, toon dingen online van je favoriete artiesten die nu niet mogen werken (je tattoo-artiest bijvoorbeeld) en denk aan je baas.

Post kaartjes in de bus van je winkels, hang een merci aan je raam voor de postbode, bel met je naasten, applaudisseer en wuif naar je buren,...

Sieriel zegt: "Goed bezig!"


Maar bovenal: wees lief voor jezelf. Het is niet makkelijk. Het is eng. Je hebt geen controle. Dat je vandaag doorkomt is al heel wat. Dat is een berg beklimmen. Dat is een overwinning. Wees trots op jezelf!

Dus ben je net als ik, met een opwijking die schreeuwt: doe iets. Doe dan iets van wat ik hierboven noemde, of iets anders natuurlijk. Maar heb je het super moeilijk doe dan niets. Hou je aan de regels en zorg gewoon voor jezelf.

En weet ook dat na elke up weer een down kan komen, maar dat er daarna ook wel weer een up zal volgen. Een goede dag is geen garantie voor een volgende goede dag. Maar die goede heb je toch maar weer gehad. Voel elke dag wat er kan en wat niet. Veroordeel jezelf niet als je een down hebt. Want dan is het dubbel-op. Iets waar ik heel goed in ben maar dat van mijn therapeut niet mag ;)

Oordeel niet over een ander maar vooral niet over jezelf. Je bent goed. Vandaag en morgen. Je bent en dat is goed.

Ik zie jullie, ik hoor jullie, ik wens jullie alle goeds en geluk.
En ben trots op jullie, zo trots.
Mooie mensen zijn jullie!

'Mijn vaders hand' ligt klaar. Zo benieuwd naar! Lezen is medicijn.


''Als je vrije tijd invult, heet het geen vrije tijd meer.''
-Olaf Hoenson-

Nog een fijne opwijkende donderdag,
ElsPs: Er zijn nog bundels! 5 euro voor 'Echte Els' bij je thuis!

Ps: Sommige links in dit blogje verwijzen naar een plaats waar je de boeken direct kan kopen. Doe je dat via mijn blog dan krijg ik een kleine vergoeding. Kost jou niets, draagt wel bij aan mijn Geluksvissen en -plantjes spaarpot! Merci!

5 opmerkingen:

 1. Hé, wat goed Els dat je deze ochtend hebt gefietst. Wij vandaag niet, maar morgen gaan we weer. Was het bij jullie ook zo stil op straat, hier wel, wij kwamen maar enkele fietsers en wandelaars tegen gisteren, maar dat is wel fijn.
  Je hebt realistisch en optimistisch geschreven vandaag en ik merk dat je jezelf er fier doorheen knokt. Hou vol hè, met steun van Karel die zo belangrijk voor je is. Samen gaat het altijd beter. Dikke knuffel !

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Toegeven dat het nu niet meevalt vind ik een goede tip. Dat haalt de druk van de ketel.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een mooie tips geef je ons. In deze sombere tijd is het fijn omheen leuke merci te kunnen geven.

  BeantwoordenVerwijderen

Het is altijd fijn om van jullie te horen! Bedankt voor je reactie!!!