donderdag 25 juni 2020

Radicale empathie

Kate en Michaela.

Voor zij die Kate Tempest hebben gemist, naar het schijnt kan je het nog terug kijken, zeker doen. Naast tof en fijn is het ook zielsverruimend en hartverwarmend. Kate is iemand met een missie, een verhaal, een boodschap die de wereld mooier en beter kan maken. Eén van haar tools is Radicale Empathie. Daar ga ik wat meer op oefenen. Want dat is zooo moeilijk. Ik ben super empathisch, soms te veel. Maar vaak ook te weinig, besef ik door Kate. Te weinig voor mensen die ik echt niet begrijp, voor mensen die de wereld slechter willen maken, voor mijzelf. Daar heb ik nog zo veel te leren.

Niet oordelen. Ook zo iets moeilijks. Zeker nu. Nu de bubbel al maar groter mag worden. Nu mensen je bijna gaan 'opeisen'. Je kan vaak geen nee meer zeggen, als je geen ruzie wil of iemand niet wil kwetsen. Maar ik ben er nog niet klaar voor. Ik ben een hsp controlefreak met ptss. Mijn bubbel van twee was de hemel voor mij...

Maar dan is daar Kate, als een warm dekentje. En Michaela Coel. Met I may destroy you. Een koude douche. Pijnlijk, triest, hard. Maar ook sterk, ongelooflijk sterk. De serie gaat over seksueel grensoverschrijdend gedrag in al zijn vormen. Michaele schreef haar eigen verhaal neer, daarnaast is ze ook de acteur en regisseur en producer en... van deze serie. Ongelooflijk knap gedaan en helemaal van nu. En ook gewoon te zien op BBC. Ja, wij zijn nog zo ouderwets dat wij gewoon tv hebben en niets van al die andere diensten...

Ik hou er wel van, van dingen, die zacht of hard zijn, die me raken, mijn blik en mijn wereld verruimen. Goed voor mijn empathie-oefening ;)


Weet je wat er zo fijn is aan al deze dingen? Je kan ze van thuis uit doen. En tijdens een concertje kan je dan wat kleuren of puzzelen. Lekker zen.

Ik moet er voor waken geen kluizenaar te worden ;) Maar ik kom nog buiten hoor, geen paniek. Om te werken, boodschappen te doen, te fietsen of te wandelen.

Hebben jullie het ook lastig met die grotere vrijheid?

Momenteel lees ik: Het feest. De personages zullen mijn vrienden niet worden maar het is spannend, goed geschreven en leest als een trein. Als een film. Dus wel een aanrader.


When time pulls lives apart
Hold your own
When everything is fluid, and when nothing can be known with any certainty
Hold your own
Hold it 'til you feel it there
As dark, and dense, and wet as earth
As vast, and bright, and sweet as air
When all there is
Is knowing that you feel what you are feeling
Hold your own
-Kate Tempest-



Lees ze, en nog een fijne opwijkende donderdag,
Els


Ps: Er zijn nog bundels! 5 euro voor 'Echte Els' bij je thuis!

Ps: Sommige links in dit blogje verwijzen naar een plaats waar je de boeken direct kan kopen. Doe je dat via mijn blog dan krijg ik een kleine vergoeding. Kost jou niets, draagt wel bij aan mijn Geluksvissen en -plantjes spaarpot! Merci!   

6 opmerkingen:

  1. Ik houd het ook nog een beetje rustig, ga zeker niet 's middags naar de stad. Zal binnenkort een keertje moeten, want ik "moet" hoognodig naar de bieb. En die is alleen 's middags open :-) Ik stel het nog eventjes uit.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik houd het rustig, maar gisteren waren we toch een dagje uit. Het viel me op dat veel mensen de aangegeven looprichting in de stad niet volgden. En daar verbaas ik me over, en ik zeg er dan ook zeker wat van. Als iedereen zijn / haar vrijheid pakt, gaat het gegarandeerd fout, dus oppassen blijft belangrijk.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ja, ik vind het lastig en ben blij dat ik nu drie dagen thuis ben. Alhoewel dat een oefening blijft in mezelf niet teveel opleggen en kunnen genieten. Hou je haaks Els en kies regelmatig voor bubbeltijd XxX

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Werd ik even teruggeslingerd naar toen ik ca. 18 was. (Anne Clark). Indrukwekkend ook zo'n Kate. En vrijheid... ik kan er even helemaal niks meer mee.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. In mijn hoofd ben ik altijd vrij. Nooit anders geweest; daar kan niemand iets aan veranderen. Ik was wel gelukkiger toen het rustiger was. Ik heb het niet zo op mensenmassa’s. En dat heeft niets met virussen te maken ;-)
    Vandaag in de stad geweest en daar werd ik haast misselijk. Krioelende mensen, in de rij staan om winkels in te kunnen... consumptiemaatschappij ten top. En natuurlijk was ik daar ook om iets te kopen. Dus niet oordelen San, beetje empathie! Maar het voelde niet goed...
    Blijf je wel zacht voor jezelf Els? Probeer ik ook te zijn voor mezelf, al lukt dat niet altijd.

    BeantwoordenVerwijderen

Het is altijd fijn om van jullie te horen! Bedankt voor je reactie!!!