donderdag 27 januari 2022

Gedichtendag 2022

Voedsel voor de ziel.

Hoera, het is weer Gedichtendag! Wederom feestelijk afgetrapt in de Arenberg. Ik durfde niet 'in het echt' gaan maar heb alles live gevolgd via Spotlight; geweldig tof dat dit kon! Ruth Joos was gastvrouw, Ramsey Nasr eregast en Mauro Pawlowski zorgde voor een muzikale noot net als Gregory Frateur. Marieke Lucas Rijneveld en Marjolijn van Heemstra lazen geweldige gedichten voor. 
 
Marjolein kende ik nog niet. Zij las (onder andere) haar favoriete gedicht voor: Wild Geese van Mary Oliver. Wel, dat is ook één van mijn favoriete gedichten.
 

Vooral voor dat zachte beestje, the soft animal. In mijn interpretatie zit dat beestje in mijn borst. En momenteel zit die op slot. Er drukt iets op. Angst en overprikkeling maken het ademen moeilijker. Al een tijdje. Dan probeer ik aan dat beestje te denken, mijn hand op mijn borst te leggen en zacht te ademen. 
 
Poëzie is dat. Een medicijn, een mantra. Voedsel voor de ziel. En nog zo veel meer. Stel jezelf open. Je moet niet alles begrijpen, voel gewoon of het goed voelt. Voor iedereen bestaat er wel iets dat past. Ga naar de bib, sla een voorraadje in. Leg de bundels naast je bed, bad, theedrinkzetel, het toilet. En savoureer ze, één voor één. Laat je beestje zacht worden. 
 
Wild Geese komt uit de verzamelde gedichten van Oliver. Voor 13,69 euro heb je een berg medicijnen! De nieuwste van Siel is ook prachtig. Marieke Lucas heb ik al besteld. 
Bij mijn favoriete boekhandel De Groene Waterman  bestelde ik 6 boeken. Er zijn er al een paar binnen lieten ze me weten. Ik denk dat ik niet op die laatste wacht en alvast deze ga ophalen. En dan ineens iets mee neem van Marjolijn van Heemstra, want zij raakte me echt gisteren. Mijn boekenbonnenbudget is al overschreden maar alla... Boeken kopen voelt altijd als iets goed doen voor de boekensector. Ik draag graag mijn steentje bij. Noem het een opwijking :)
 
Bedankt voor jullie lieve reacties na mijn vorige blogbericht!
 
Turn your wounds into wisdom.
-Oprah Winfrey-
 
Nog een fijne Gedichtendag,
Els
 
Ps: Sommige links in dit blogje verwijzen naar een plaats waar je de boeken direct kan kopen. Doe je dat via mijn blog dan krijg ik een kleine vergoeding. Kost jou niets, draagt wel bij aan mijn Geluksvissen en -plantjes spaarpot! Merci!    
 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Het is altijd fijn om van jullie te horen! Bedankt voor je reactie!!!